- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.- Την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών της Ειδικής Επιτροπής Αφοπλισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διέταξε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Η απόφαση της Βαγδάτης προκάλεσε τις... - 1997-11-14 00:00:00.0"/> - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.- Την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών της Ειδικής Επιτροπής Αφοπλισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διέταξε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Η απόφαση της Βαγδάτης προκάλεσε τις... - 1997-11-14 00:00:00.0" /> Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή
  • Την απέλαση των Αμερικανών υπηκόων διέταξε η Βαγδάτη
  • Απομακρύνει το σύνολο των δυνάμεών της η Επιτροπή Ελέγχου του Αφοπλισμού από το Ιράκ
  • Προειδοποιεί με "σοβαρές συνέπειες" η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών της Ειδικής Επιτροπής Αφοπλισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διέταξε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Η απόφαση της Βαγδάτης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, που, και πάλι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ αποφάσιζε να απομακρύνει το σύνολο των ανδρών του από το Ιράκ.

Μια μέρα μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζει την ιρακινή απόφαση απέλασης των Αμερικανών επιθεωρητών, της οποίας ζητά την ανάκληση, ενώ επιπλέον προβλέπει την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων στους Ιρακινούς αξιωματούχους που θα την υλοποιήσουν, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι ζητά από τους Αμερικανούς υπηκόους της UNSCOM να εγκαταλείψουν άμεσα το ιρακινό έδαφος. Η ιρακινή απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, διότι ο Ιρακινός Πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι αν επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράκ τότε η απέλαση των Αμερικανών υπηκόων είναι περισσότερο από βέβαιη.

Την ιρακινή απόφαση μεταβίβασε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ο Αζίζ δήλωσε ότι η Βαγδάτη προτίθεται να συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία της με τους υπόλοιπους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, πλην των 6 Αμερικανών, αλλά και να αποδεχτεί την παρουσία νέων επιθεωρητών. Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι σε περίπτωση που ο ΟΗΕ αποφασίσει να αποσύρει όλους τους επιθεωρητές του από το Ιράκ "τότε θα έχει και την πλήρη ευθύνη των εξελίξεων".

Αν και ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει την απομάκρυνση ή όχι όλων των ανδρών της UNSCOM, τηλεγράφημα του αμερικανικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, αργά χτες το βράδυ, διαβεβαίωνε ότι ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ διέταξε την απομάκρυνση όλων των ανδρών του από τη Βαγδάτη, σήμερα το πρωί, ενώ στην έδρα της UNSCOM θα παραμείνουν μόνο ορισμένοι εκπρόσωποι του ΟΗΕ. Ο Μπάτλερ δήλωσε ότι στη Βαγδάτη θα παραμείνουν 9 άτομα, ενώ άλλα 78 θα φύγουν οδικώς προς την Ιορδανία.

Προειδοποιεί η Ουάσιγκτον

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η ιρακινή απόφαση απέλασης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που κάλεσε επείγουσα σύσκεψη της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, χαρακτήρισε "σαφώς απαράδεκτη" την απόφαση,"που αποτελεί πρόκληση στη διεθνή κοινότητα", ενώ τόνισε ότι "σκοπεύει να επιμείνει στο θέμα με αποφασιστικότητα". Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, να αποδείξει ότι η ιρακινή απόφαση αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα, εξαιτίας της πιθανής ύπαρξης χημικού οπλοστασίου, "που είναι αποφασισμένος να καταστήσει ανενεργό" και προέβαλε την παρούσα κρίση ως ένταση στις σχέσεις του Ιράκ με τη διεθνή κοινότητα. Για "σοβαρές συνέπειες", μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση του Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Ο Ρίτσαρντσον ζήτησε νέα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επανέλαβε ότι υπάρχει "πάντα πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης".

Πάντως, όπως εκτιμούσαν διπλωματικοί κύκλοι, η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι για να εξασφαλιστεί η ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ δεν επέμειναν στην προειδοποίηση για "σοβαρές συνέπειες" ή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Εντούτοις, αν οι ιρακινές αρχές προχωρήσουν στην κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2, όπως απείλησαν, η Ουάσιγκτον τόνισε ότι θα απαντήσει δυναμικά, ενώ υπογράμμισε ότι για μια τέτοια κίνηση "δε χρειάζεται απαραιτήτως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 20.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναυτικού, Αεροπορίας και Πεζικού, που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου έχουν, εδώ και μέρες, τεθεί σε επιφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ