Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Εγκριση" για ιμπεριαλιστική "βοήθεια"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με άνετη πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την εξωτερική βοήθεια προς τρίτες χώρες, με τη μορφή έκτακτων χρηματικών επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων. Η ρύθμιση αυτή που αυξάνει το ύψος των προβλεπόμενων ποσών για την εξωτερική βοήθεια από 500 εκατ. σε 12.8 δισ. δολάρια, αντίθετα, δεν προβλέπει την εξόφληση των χρεών των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος άμεσης βοήθειας στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα χρέη των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ ανέρχονται τουλάχιστον σε 1 δισ. δολάρια, αλλά και οι "προβλεπόμενες πιστώσεις" προς το ΔΝΤ περίπου στα 3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα, τόσο η Μαντλέν Ολμπράιτ, όσο και ο ομοσπονδιακός υπουργός Θησαυροφυλακίου να κάνουν έκκληση προς το Σώμα για να μπορέσουν με μία επιπρόσθετη ρύθμιση να υπάρξει κάποια σχετική οικονομική πρόβλεψη για να μη δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Οργανισμό, αλλά και με τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη στιγμή, αφού οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο Ιράκ και να υιοθετήσουν την "αμερικανική γραμμή πλεύσης".

Εξίσου σημαντικό επιχείρημα που προέβαλαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ο "διαχειριστικός έλεγχος" της νομισματικής κρίσης που μαστίζει πολλά αναπτυσσόμενα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια της "διεθνούς έννομης τάξης". Πόσο πειστικά ήταν τα επιχειρήματά τους θα φανεί σήμερα, που υπάρχει στην ημερήσια διάταξη μία ακόμα ψηφοφορία, αφού δαπάνησαν περίπου δύο ώρες με τον πρόεδρο του Σώματος Νιουτ Γκίγκριντς για να προωθήσουν την αναγκαία τροπολογία στη νομοθετική ρύθμιση.

Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή, ύψους 5.4 δισ, τα οποία θα κατανεμηθούν, 3 δισ. προς το Ισραήλ, 2.1 δισ. προς την Αίγυπτο και 0.3 δισ. προς την Ιορδανία. Επίσης, οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, με τον όρο ότι θα τερματίσει τη συνεργασία της με το Ιράν που αφορά την παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων. Καθώς επίσης ποσά προς Διεθνή Τράπεζα για τη δανειοδότηση των "φτωχότερων χωρών της Υφηλίου", για τους πρόσφυγες, για την ανάπτυξη των συντονισμένων διωκτικών αρχών ενάντια στα ναρκωτικά, για τους "Ειρηνοποιούς" και για Ιρλανδία, Ελλάδα και Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ζελένσκι καλεί τη Δύση σε «ενότητα» και αμείωτη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης (2023-10-10 00:00:00.0)
Για εξασφάλιση καλύτερης δυνατότητας απόκτησης μεγαλύτερων μεριδίων στη διεθνή αγορά (2016-05-28 00:00:00.0)
Αμφισβητείται ήδη η πρόσκαιρη συμφωνία (2012-02-24 00:00:00.0)
Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα... (2005-01-05 00:00:00.0)
Προγράμματα πολέμου (2000-06-04 00:00:00.0)
Εκεί που τους χρωστούσαν θα πληρώσουν κι από πάνω (1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ