Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγράμματα πολέμου

Οπως λέει και η Μαντλίν Ολμπράιτ, τα αμερικανικά «Προγράμματα Βοήθειας και Ασφάλειας» «συνεισφέρουν στην υγεία της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων»
Οπως λέει και η Μαντλίν Ολμπράιτ, τα αμερικανικά «Προγράμματα Βοήθειας και Ασφάλειας» «συνεισφέρουν στην υγεία της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων»
Κάθε χρόνο τεράστια ποσά του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης οδεύουν σε παροχή «στρατιωτικής βοήθειας» προς ξένες χώρες. Η «βοήθεια» εκφράζεται με διάφορα «προγράμματα» και «λογαριασμούς» του προϋπολογισμού και αφορά: Οπλα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που παραχωρούνται (μεταχειρισμένα) ή πωλούνται σε άλλες χώρες. Χρήματα που δίνονται ώστε ο «ευεργετημένος» να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ, αγοράζοντας όπλα από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Αδεια από την αμερικανική κυβέρνηση στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία για να πουλήσει όπλα σε χώρες που θέλουν να αγοράσουν.

Οι πωλήσεις ή έστω παραχωρήσεις δεσμεύουν τον αγοραστή ποικιλότροπα και τον καθιστούν μόνιμο καταναλωτή-όμηρο της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Η όποια εξέλιξη της τεχνολογίας θα του παραχωρηθεί από τον «Uncle Sam», όπως και τα αναγκαία ανταλλακτικά. Και ποτέ τζάμπα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξέρει να βρίσκει επιχειρήματα για να προωθεί αυτές τις δαπάνες. Η υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ, κατέθετε στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου, στις 16/2/2000, ότι τα Προγράμματα Βοήθειας και Ασφάλειας «συνεισφέρουν στην υγεία της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για να προωθήσουν τις πρακτικές της δημοκρατίας και βοηθούν φίλους και συμμάχους να αναπτύξουν ένοπλες δυνάμεις ικανότερες να συνεργαστούν με τις δικές μας». Το δε Κογκρέσο εγκρίνει τις περισσότερες των αιτήσεων στρατιωτικής βοήθειας με μεγάλη ευκολία. Ακόμα και αν το υπουργείο Εξωτερικών ψάχνει απεγνωσμένα για χρήματα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες άλλων λογαριασμών (π.χ, οι εισφορές των ΗΠΑ στον ΟΗΕ).

Αρκετά χρήματα δαπανώνται και για τις «ΑνθρωπιστικέςΑποστολές», που λειτουργούν ως εκσυγχρονισμένα στρατεύματα κατοχής
Αρκετά χρήματα δαπανώνται και για τις «ΑνθρωπιστικέςΑποστολές», που λειτουργούν ως εκσυγχρονισμένα στρατεύματα κατοχής
Για το 2000 και για προγράμματα «στρατιωτικής βοήθειας» προς ξένες χώρες, η αμερικανική κυβέρνηση προϋπολόγισε να δαπανηθούν 8,3 δισ. δολάρια, μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών και ξέχωρα από τους λογαριασμός άλλων υπηρεσιών, όπως το αμερικανικό Πεντάγωνο. Για τον ίδιο σκοπό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλει να δαπανήσει το 2001, 6,6 δισ. δολάρια. Ας δούμε μερικά από τα προγράμματα:

-«Χρηματοδότηση Ξένων Στρατών» (FMF). Είναι το μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό πρόγραμμα «στρατιωτικής βοήθειας» των ΗΠΑ. Εχει στόχο την προώθηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός του λογαριασμού αυτού για το 2000 ανέρχεται σε 4,7 δισ. δολάρια. Για το 2001 η κυβέρνηση θέλει να ξοδέψει 3,5 δισ. δολάρια.

Ισραήλ και Αίγυπτος παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από αυτά τα χρήματα (περίπου 93 % του λογαριασμού). Και αυτό, ακόμα και αν οι ΗΠΑ «επιτρέπουν», κατά καιρούς, στο Ισραήλ να παράγει μέρος του εξοπλισμού του με τη δική του στρατιωτική βιομηχανία. Αυτή η χρηματοδότηση ευφημιστικά ονομάζεται «Υποστήριξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) για το 2000 χρηματοδοτούνται από το FMF με 20 εκατ. δολάρια και για το 2001 σχεδιάζεται να πάρουν 30,3 εκατ. δολάρια, προκειμένου «να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιό τους και να πετύχουν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, το 2001 αναμένεται να δοθούν 81,9 εκατ. δολάρια σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με σκοπό «να αποκτήσουν εκπαίδευση και εξοπλισμό, για να υποστηριχτεί η συμμετοχή τους στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" (σ.σ.: πρόγραμμα του ΝΑΤΟ)». Για τον ίδιο σκοπό, φέτος χρηματοδοτούνται με 45,7 εκατ. δολάρια.

- «Ταμείο Οικονομικής Στήριξης»(ESF). Προβλέπει για το 2000 2,7 δισ. δολάρια και για το 2001 2,3 δισ. δολάρια. Χρηματοδοτεί προγράμματα για «προώθηση της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης». Σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ουσιαστικά τους επιτρέπουν να βρουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης για αγορά όπλων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μια σχεδιασμένη μείωση των χορηγούμενων ποσών από το ESF προς το Ισραήλ θα αντισταθμιστεί από μια αύξηση στη χρηματοδότησή του από το λογαριασμό FMF.

- «Διεθνές Εμπόριο Ναρκωτικών και Επιβολή του Νόμου». Σε αυτόν το λογαριασμό , το υπουργείο Εξωτερικών προϋπολόγισε 303,8 εκατ. δολάρια για το 2000 και θέλει να δαπανήσει άλλα 312 για το 2001. Το μεγαλύτερο κομμάτι του λογαριασμού οδεύει στις «εκστρατείες ενάντια στα ναρκωτικά» στη Βολιβία (52 εκατ. δολάρια), στην Κολομβία (35 εκατ. δολάρια) και το Περού (48 εκατ. δολάρια).

Μάλιστα, το υπουργείο προτείνει δαπάνη 10 εκατ. δολαρίων για τη σύσταση «Δύναμης Αστυνομίας», ενός Σώματος αποτελούμενου από «εθελοντές αστυνόμους» των ΗΠΑ, που θα συμμετέχουν σε «διεθνώς εξουσιοδοτημένες αποστολές» (βλ. στρατιωτικές επεμβάσεις σε ξένες χώρες με την εξουσιοδότηση, π.χ., του ΝΑΤΟ...)

- Αλλος λογαριασμός συνολικού ύψους 215,7 εκατ. δολαρίων για το 2000 και 311 για το 2001 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση τον επόμενο χρόνο 68 εκατ. δολαρίων για «αντιτρομοκρατική βοήθεια», προς διάφορες χώρες. Στη βοήθεια, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία«Κέντρου Αντιτρομοκρατικής Εκπαίδευσης και Ασφάλειας», όπου σχεδιάζεται να εκπαιδεύεται προσωπικό δυνάμεων καταστολής ξένων χωρών.

- «Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση» (IMET). Σε αυτόν το λογαριασμό, η αμερικανική κυβέρνηση προϋπολογίζει για φέτος δαπάνη 49,8 εκατ. δολαρίων. Για το 2001 σχεδιάζει δαπάνη 55 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για στρατιωτική εκπαίδευση που οι ΗΠΑ παρέχουν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «φίλων και συμμάχων χωρών». Το 2000 υπολογίζεται ότι θα εκπαιδευτούν 8.723 στελέχη και το 2001 9.546 στελέχη από 128 χώρες. Τα ποσά αυτού του λογαριασμού συμπληρώνονται και από λογαριασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου.

- Ακόμα, για το 2000 η κυβέρνηση προϋπολογίζει 152,4 εκατ. δολάρια για χρηματοδότηση των διαβόητων «Ειρηνευτικών Αποστολών» των Αμερικανών, στο Κόσσοβο και αλλού. Για το 2001 ζητά κονδύλι 134 εκατ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ