Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυροδοτούν εντάσεις

Οι ΗΠΑ δε διστάζουν να προκαλέσουν εντάσεις ή να τις οξύνουν, προκειμένου να πουλήσουν όπλα
Οι ΗΠΑ δε διστάζουν να προκαλέσουν εντάσεις ή να τις οξύνουν, προκειμένου να πουλήσουν όπλα
Από τα προηγούμενα φαίνεται καθαρά πως οι ΗΠΑ έχουν χώσει τη μύτη και τα όπλα τους σε όλα τα «καυτά» σημεία του πλανήτη. Φαίνεται, ακόμα, πως δημιουργούν και συντηρούν «καυτά σημεία» στον πλανήτη. Μπορούμε να εντοπίσουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις και μάλιστα περιπτώσεις υπερεξοπλισμού «φίλων» των Αμερικανών. «Φίλων», που, σχηματικά, αναδεικνύονται σε «προστατευόμενους» της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ενδεικτικά:

Ισραήλ

Το Ισραήλ διακήρυξε ότι για να κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με τη Συρία και να αποσυρθεί από τα υψώματα του Γκολάν, θέλει ως αντάλλαγμα μεγάλες ποσότητες όπλων από τις ΗΠΑ. Παρουσίασε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο μια λίστα αγορών αξίας 17 δισ. δολ., που περιλάμβανε αεροπλάνα AWAKS και HERCULES, πυραύλους ΤΟΜΑΗΟΚ, ελικόπτερα BLACKHAWK και υλικό για να φτιάξει «έξυπνους» - δορυφορικά κατευθυνόμενους πυραύλους. Το Ισραήλ έλαβε πέρσι από τις ΗΠΑ εξοπλισμό αξίας 1,2 δισ. δολ., σε αντάλλαγμα για την υπογραφή συμφωνίας με την Ιορδανία και συνεχίζει να δέχεται στρατιωτική βοήθεια ύψους 2 δισ. δολ. το χρόνο για τις συμφωνίες ειρήνης του 1978 με την Αίγυπτο.

Ταϊβάν

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν δεν είναι και οι καλύτερες. Η Ταϊβάν εξοπλίζεται, με όπλα ποιων άλλων;

Το 1979 ΗΠΑ και Ταϊβάν συνυπέγραψαν συνθήκη, όπου προβλέπεται πως «οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην Ταϊβάν τόσο αμυντικό εξοπλισμό και αμυντικές υπηρεσίες, σε τόση ποσότητα, όση χρειάζεται, ώστε η Ταϊβάν να μπορεί να διατηρεί μια ικανοποιητική ικανότητα αυτοάμυνας».

Οι Αμερικανοί, με βάση τη συνθήκη αυτή, αύξησαν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Οι χορηγήσεις όπλων παρουσίασαν τρομακτική αύξηση στην τρέχουσα δεκαετία. Από πωλήσεις αξίας 209 εκατ. δολ. το 1980, το 1997 χορήγησαν εξοπλισμό αξίας 5,7 δισ. δολ. Η Ταϊβάν αγόρασε προηγμένα τεχνολογικά, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και αναρίθμητους πυραύλους. Στα σκαριά βρίσκεται ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αρμάτων.

Ο Αμερικάνος Γερουσιαστής Τζ. Χελμς κόμπαζε όταν παρουσίαζε στο Κογκρέσο την «Πράξη για την Επαύξηση της Ασφάλειας της Ταϊβάν», που έδινε εντολή για ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων: «Μερικοί θα πουν ότι αυτό είναι προκλητικό. Θα ισχυριστούν ότι με την Πράξη θα διαταραχτούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Είναι αλήθεια. Στους Κόκκινους Κινέζους δε θα αρέσει αυτός ο λογαριασμός».

Πρόσφατα, με κάποια αφορμή, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε πως ποτέ δε σκέφτηκε να σταματήσει την παροχή όπλων στην Ταϊβάν. Και όπως είπε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, οι πωλήσεις όπλων αποτελούν «τον ακρογωνιαίο λίθο στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν».

Φιλιππίνες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει δύο εκατ. δολ. στον ειδικό λογαριασμό «Χρηματοδότηση Ξένων Στρατών», προκειμένου να χορηγηθούν στις Φιλιππίνες, ώστε αυτές να αγοράσουν, στη συνέχεια, ανταλλακτικά για παλιά αμερικανικά όπλα, όπως αεροσκάφη F-5, οχήματα και ναυτικό εξοπλισμό.

Τον Οκτώβρη1999, σε συνέντευξη Τύπου, των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Φιλιππίνων, ο τελευταίος είπε ότι η χώρα του έχει «πιεστικές ανάγκες» να αποκτήσει εξοπλισμό για «ειρηνευτικές αποστολές και ομάδες έρευνας και διάσωσης».

Ομως, αυτές δεν είναι οι μόνες αποστολές που έχει ο στρατός των Φιλιππίνων. Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε έκθεσή του αναφέρεται στην «ανήσυχη εκεχειρία» μεταξύ του επίσημου κράτους των Φιλιππίνων και των μουσουλμάνων αυτονομιστών. Τη βία ανάμεσα στις δυο πλευρές, η οποία έχει οδηγήσει «σε μια σειρά από καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές».

Ανατολικό Τιμόρ

Το 1975, όταν η Ινδονησία εισέβαλε και προσάρτησε το Ανατολικό Τιμόρ, το 90% των ινδονησιακών όπλων ήταν αμερικανικής κατασκευής. Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ πούλησε ή έδωσε στην Τζακάρτα επιπρόσθετο οπλισμό αξίας 1,25 δισ. δολ. Και αυτό ενώ ήταν σε εξέλιξη η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Τιμορέζων και Ινδονησίων. Για παράδειγμα τα αμερικανικά τυφέκια Μ-16 χρησιμοποιήθηκαν το Νοέμβρη 1991 εναντίον πολιτών, όταν ο Στρατός της Ινδονησίας άνοιξε πυρ εναντίον Ινδονήσιων διαδηλωτών.

Στην περίοδο 1993-1998, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε στην Ινδονησία 142,4 εκατ. δολ. (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ - το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο), υπό τη μορφή όπλων, ανταλλακτικών αεροσκαφών, εξοπλισμού και υλικών για την κατασκευή πυρομαχικών, εκρηκτικών, πυραύλων και συσκευών επικοινωνίας.

Ακόμα, η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος «Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση», στην περίοδο 1950-1992 παρείχε εκπαίδευση σε περισσότερους από 7.300 Ινδονήσιους στρατιωτικούς. Λόγω των αντιδράσεων για τις συνεχείς καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία, αυτή η εκπαίδευση τυπικά αναβλήθηκε.

Ουσιαστικά, η εκπαίδευση Ινδονήσιων στρατιωτικών από τον Αμερικανικό Στρατό συνεχίζεται μέσω άλλου προγράμματος (του Joint Combined Exchange Training Program). Ανάμεσα στις ινδονησιακές μονάδες που εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς είναι και οι διαβόητες δυνάμεις ειδικών αποστολών Κοπάσους. Γνωστές για τις επιδόσεις τους σε βασανισμούς, «εξαφανίσεις» και λοιπές ανάλογες ενέργειες στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Ινδονησία.

Είναι τυχαίο; Οι τεχνικές και οι τακτικές που χρησιμοποίησε, μέχρι στιγμής, ο Ινδονησιακός Στρατός εναντίον των Τιμορέζων είναι ίδιες με αυτές που διδάσκουν οι Αμερικανοί στο προαναφερόμενο «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα και σε άλλα στρατιωτικά σεμινάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ