Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση «κινούμενη άμμος»

Αποκαλύπτουμε σήμερα στο «Ριζοσπάστη» τι έφταιξε και ποιοι ευθύνονται για το «φιάσκο» της ΝΑΤΟικής απόβασης στην Κυπαρισσία. Εξ αρχής να σημειώσουμε, προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, ότι δεν έφταιξε η επιχειρησιακή ανικανότητα των αποβατικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων και δεν ευθύνονται οι επικεφαλής τους, δηλαδή ο Αμερικανός και ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής. Το «φιάσκο» είναι αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σαμποτάζ, το οποίο σχεδίασαν μυστικά και έφεραν με μεγάλη επιτυχία εις πέρας κομάντος του αγροτικού και του οικολογικού κινήματος της χώρας μας.

Το σαμποτάζ στήθηκε ως εξής: Ο Γιάννης Πατάκης και ο Βαγγέλης Μπούτας - γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, με μεγάλη πείρα στο στήσιμο μπλόκων με τρακτέρ στην Εθνική Οδό - μαζί με ακτιβιστές οικολόγους οργάνωσαν την αντιΝΑΤΟική επιχείρηση που φέρει την κωδική ονομασία «κινούμενη άμμος». Καιρό πριν την απόβαση, τρακτέρ - απ' αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στα μπλόκα της Εθνικής Οδού - κουβάλησαν πολλές πλατφόρμες με άμμο και τον έριξαν σε συγκεκριμένο σημείο στην ακτή της Κυπαρισσίας. Στόχος να μικρύνει το βάθος του νερού στην ακτή, ώστε να δυσκολευτεί η πρόσβαση στην παραλία των ΝΑΤΟικών αποβατικών δυνάμεων. Λίγες μέρες πριν την απόβαση, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, έγινε προσπάθεια παραπλάνησης του εχθρού. Προς τούτο οι οικολόγοι - γνωρίζοντας τις οικολογικές ευαισθησίες του ΝΑΤΟ - ζήτησαν από τη συμμαχία να μη γίνει η απόβαση στο προκαθορισμένο απ' αυτή σημείο της παραλίας, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι κινδυνεύουν οι χελώνες Καρέτα - καρέτα που βρίσκονται στην περιοχή. Βεβαίως αυτή η οικολογική έκκληση προς το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά αγνών προθέσεων ήταν. Οι οικολόγοι - σε συνεννόηση με τους «στρατηγούς» του Θεσσαλικού Κάμπου - ήθελαν να στείλουν τα ΝΑΤΟικά αποβατικά σκάφη ακριβώς στο σημείο το οποίο καιρό πριν είχαν διαμορφώσει κατάλληλα τα τρακτέρ.

Οι ΝΑΤΟικοί έπεσαν στη «λούμπα» και όταν προχτές επιχείρησαν την απόβαση, τα αποβατικά κόλλησαν στα ρηχά νερά, βουλιάζοντας σαν σε κινούμενη άμμο. (Εξ αυτού και η κωδική ονομασία της επιχείρησης - σαμποτάζ). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι σαμποτέρ, θέλοντας να ξεφτιλίσουν εντελώς τους ΝΑΤΟικούς, προθυμοποιήθηκαν να στείλουν κάποια τρακτέρ για να ξεκολλήσουν αποβατικά από την άμμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας πήρε «μυρωδιά» τι ετοίμαζαν στους ΝΑΤΟικούς οι «στρατηγοί του Θεσσαλικού Κάμπου» και οικολόγοι. Οι τελευταίοι δεν είχαν αποκαλύψει το μυστικό της επιχείρησης ούτε καν στον ομοϊδεάτη τους υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλο. Ο μόνος που κάτι είχε «πιάσει» τ' αυτί του ήταν ο «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, αλλά δεν τόλμησε να μεταφέρει τις πληροφορίες του στον πρωθυπουργό, φοβούμενος μη γίνει ρεζίλι, ισχυριζόμενος ότι είναι δυνατόν οι «στρατηγοί του κάμπου» να στήσουν μπλόκο στη Θάλασσα.

Το φιάσκο των ΝΑΤΟικών στην Κυπαρισσία έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο και την οργή του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αργά χτες το βράδυ τηλεφώνησε στον Κ. Σημίτη για να διαμαρτυρηθεί. Ο δε Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε: «Θα έπρεπε να θυμηθούμε τι έπαθε ο Δράμαλης στα Δερβενάκια και να λάβουμε τα μέτρα μας. Αυτοί οι γκιαούρηδες εξακολουθούν να είναι διαβόλου κάλτσα».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ