Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει

Σχετικά με τις έγκαιρες επισημάνσεις του ΚΚΕ όσον αφορά το θέμα, αλλά και τη θέση του για την ανάληψη της υποχρέωσης διοργάνωσης, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν αντιδικούμε τώρα. Εγκαιρα είχαμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μας. Για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων το ΚΚΕ τοποθετήθηκε υπεύθυνα, με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, ύστερα από ειδική συνεδρίαση στις 29/3/1997. Ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίσαμε ότι η κυριαρχία των πολυεθνικών, αλλά και η πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησης σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων λαών και χωρών.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ καθαρό τι συνεπάγεται για τη χώρα μας και το λαό η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, δε θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα λύνεται με το να αρνηθούμε το δικαίωμα του κάθε λαού, της κάθε χώρας να διεκδικεί τη διοργάνωση των αγώνων, όπως δε θεωρήσαμε ότι μπορεί ή είναι ώριμο ή θα βοηθήσει να προβληθεί το αίτημα της κατάργησής τους, αφού προ πολλού οι αγώνες αυτοί έχουν αλλοιωθεί πλήρως.

Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, επιμένοντας να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική αποστολή τους. Παλεύουμε και σήμερα για να προληφθούν με τη λαϊκή παρέμβαση οι χειρότερες συνέπειες, για να πείσουμε. Ούτε και τη μείωση των συνεπειών δεν μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση, ούτε το σύνολο των δυνάμεων, πολιτικών και οικονομικών, που στηρίζουν το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Είναι θέμα γενικότερο πολιτικό. Τίποτε δεν έχει γίνει ούτε στο επίπεδο της διακήρυξης ότι επιτέλους ο πρωταθλητισμός σε επίπεδο χώρας ή αθλητών δεν μπορεί να στηρίζεται στους χορηγούς, που βγάζουν χρήματα στις πλάτες των διαγωνιζόμενων αθλητών, ούτε στο ντοπάρισμα. Οι χορηγοί και το ντοπάρισμα ευθύνονται κατά τη γνώμη μας για τα τραγικά θύματα, τους χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες. Τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές βγήκαν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις παγκόσμια γνωστών Ολυμπιονικών που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν λίγα χρόνια αφού αφήσουν το άθλημα, συνεπεία του ντόπινγκ. Αλλο το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε λαού να διεκδικεί τους αγώνες και άλλο να γίνεται αυτοσκοπός, όταν μάλιστα, στις πολιτικές συνθήκες που κυριαρχούν στη χώρα μας, ο λαός θα κληθεί για άλλη μια φορά να πληρώσει το μάρμαρο.

Προϋποθέσεις

Είχαμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

1. Να μην υποστεί ο λαός οικονομική επιβάρυνση, να υπάρχει διαφάνεια στις οικονομικές διαδικασίες.

2. Να ωφεληθεί ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής.

3. Να συμβάλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Οταν μελετήσαμε το φάκελο υποβολής, υπογραμμίσαμε ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν κινούνται στους παραπάνω άξονες που ήταν απόλυτα λογικοί κατά τη γνώμη μας και ευρύτερα αποδεκτοί, μια και πολλοί φορείς κοινωνικοί είχαν υπογραμμίσει ό,τι και εμείς.

Οι πρώτες μας παρατηρήσεις για το φάκελο υποβολής ήταν ότι εμφανίζεται:

1. Υπερσυγκέντρωση όλων των λειτουργιών μέσα στο Λεκανοπέδιο. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι αυτό προκύπτει από επιταγές της ΔΟΕ. Ομως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει ο λαός να δεχτεί ένα γεγονός διπλά αρνητικό και γιατί επιβαρύνεται παραπέρα το περιβάλλον, και γιατί δεν αποκεντρώνονται υποδομές και πόροι, ώστε να υπάρχει όφελος για την περιφέρεια, για την οποία οι ανάγκες είναι περισσότερες, όπως υπογράμμισε η ΚΕ στην απόφασή της πριν 3 χρόνια και 2 μήνες.

2. Ο τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων, όπως π.χ. κυκλοφοριακών, διαμονής επισκεπτών, λειτουργικότητας της ίδιας της πόλης, μοιάζουν με ασκήσεις επί χάρτου.

3. Η ανάθεση της κατασκευής έργων σε επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές, οι αυτοχρηματοδοτήσεις με αδιευκρίνιστους όρους, δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι ωφελημένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βγουν πάλι οι μεγαλοεργολάβοι και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά.

4. Οι παρεμβάσεις σε καίρια σημεία του Λεκανοπεδίου (Ολυμπιακό χωριό, πάρκινγκ στον Ιππόδρομο, Δέλτα Φαλήρου, Μαραθώνας) κάθε άλλο παρά αναβάθμιση του περιβάλλοντος σηματοδοτούν.

5. Δεν παρουσιάζονταν κανένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στη χώρα μας, που να διασφαλίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία το δικαίωμα στην άθληση, που σήμερα ουσιαστικά το στερούνται.

6. Υπογραμμίζαμε επίσης ότι αν επιλεγεί η Αθήνα, το μόνο που δε χρειαζόμαστε είναι οι υπέρμετρες θριαμβολογίες που μας αποσπούν από ένα επίσης σημαντικό στόχο: Να παρέμβουμε ως λαός για να μη συμβάλουμε στον παραπέρα εκφυλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στο μέτρο του δυνατού να δοθεί μάχη για την υπεράσπιση των Ολυμπιακών αξιών. Οτι ο λαός μας πρέπει να συνδέσει την προοπτική της διεξαγωγής με τον αγώνα για το δικαίωμα στην άθληση, που μόνο ο λαϊκός αθλητισμός μπορεί να διασφαλίσει, για το δικαίωμα να ζει ο λαός μας, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι

Στις 29/7/1997, με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην έδρα της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλώσαμε πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που συμφέρουν τον ελληνικό λαό να χαρεί τη διεξαγωγή τους, αν επιλεγεί η Αθήνα. Είχαμε προβληματισμό για την εμφάνιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και επιβεβαιωθήκαμε, γιατί ήδη τώρα ο προϋπολογισμός έχει ανατραπεί, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δικαιολόγηση. Το πρόβλημα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με τις ευθύνες των προσώπων. Το πρόβλημα είναι πριν απ' όλα πρόβλημα βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφαλτήριο για τα κέρδη των πολυεθνικών (2008-05-15 00:00:00.0)
Ατομικό, συντεχνιακό ή κοινωνικό ζήτημα; (2008-04-26 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ και οι ...«Αρσακειάδες» (2008-04-08 00:00:00.0)
Ο αθλητισμός ανάγκη και δικαίωμα του λαού (2006-09-13 00:00:00.0)
Υπόθεση δολαρίων και αναβολικών (2003-11-02 00:00:00.0)
Κραυγές και ψίθυροι (1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ