Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η στάση του ΚΚΕ - Αιτήματα και στόχοι

Ολοι οι παραπάνω δρομολογημένοι παράγοντες μας οδήγησαν στην απόφασή μας να μη μετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, που, άλλωστε, έχει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, είναι το άλλοθι της συναίνεσης. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνουμε έξω από εκείνες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να ασκήσουμε το ρόλο μας, ελέγχοντας όσο μπορούμε τα τεκταινόμενα, καταθέτοντας αιτήματα, διεκδικώντας.

Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μετέχει αγωνιστικά ο λαός με τις κοινωνικές οργανώσεις, με άλλες μορφές που μπορούν να πάρουν οι πρωτοβουλίες του. Στηρίζουμε διεκδικήσεις και αιτήματα οργανώσεων που ήδη έχουν μια παρουσία, με δίκαια και λογικά αιτήματα, με δίκαιες και λογικές ενστάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρέμβουν αγωνιστικά όσο γίνεται περισσότεροι κοινωνικοί φορείς και κινήματα, ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα, να παρεμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται με άλλοθι τους ΟΑ και αφορούν εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά σωματεία τους, η νεολαία και οι φορείς τους, οι γυναικείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στο κίνημα κατά των συνεπειών και των αντιλαϊκών μέτρων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γενική μας θέση είναι να μην επιβληθεί κανένας έμμεσος ή άμεσος φόρος στο λαό, στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εξαιτίας ή χάριν των ΟΑ.

1. Για τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών έργων.

Είμαστε αντίθετοι με την τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, της περιοχής Βεΐκου στο Γαλάτσι, της Β` Ζώνης του Υμηττού στο Βύρωνα, της παραλίας του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Διεκδικούμε την αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα (ν. 1515/85), στο οποίο ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο. Την αξιοποίηση της παραλίας του Ελληνικού ως παραλίας κολύμβησης, χώρου περιπάτου και αναψυχής, αλλά και τη συνολική προστασία των ακτών του Σαρωνικού από την ιδιωτική εκμετάλλευση, με τη διαμόρφωση ελεύθερων λαϊκών πλαζ και τον περιορισμό των εγκαταστάσεων για μαρίνες. Πέρα από την κήρυξη όλης της έκτασης του Βεΐκου ως αναδασωτέας και την άμεση εκπόνηση προγράμματος αναδάσωσης. Την επέκταση της Α` Ζώνης Προστασίας του όρους Υμηττός έως τα όρια της Β` Ζώνης, εκεί που συνορεύει με το Σχέδιο Πόλης. Πρόγραμμα προστασίας του παράλιου πευκοδάσους του Σχοινιά και καθαριότητας της παραλίας, η οποία πρέπει να παραμείνει ελεύθερη και ανοιχτή στο λαό.

2. Γενικά κανένας φορέας διαχείρισης να μην ανήκει σε ιδιώτες έμμεσα ή άμεσα.

3. Κανένα δημόσιο έργο είτε αφορά την Ολυμπιάδα είτε όχι να μην ανατίθεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και αντιπαροχής.

4. Τη διάθεση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων στην κατεύθυνση της αύξησης του αστικού πρασίνου.

5. Οπου για την ανάπλαση κάποιας έκτασης απαιτείται η σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης, αυτός να είναι δημόσιου χαρακτήρα, να εξασφαλίζεται ο λαϊκός έλεγχος και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάθε κρατικό έργο, κάθε παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διασφαλίζουν τα πάντα, γιατί είναι δεδομένο σε ποιο πλαίσιο και ποια κατεύθυνση έχει το κράτος, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε όμως ότι δημιουργούνται έτσι περισσότερες προϋποθέσεις για διεκδίκηση.

6. Κανένας φορέας να μην ανήκει σε ιδιώτες άμεσα ή έμμεσα.

Το ΚΚΕ για τον αθλητισμό

Πρόκειται για λαϊκό δικαίωμα, που μάλιστα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο αθλητισμός έχει μεταβληθεί σε εμπόριο, με την επέλαση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και τη γνωστή επιχείρηση των χορηγών. Κεντρικό ζήτημα στη δική μας πολιτική είναι η ανάπτυξη αθλητισμού για όλους και όχι για λίγους. Οχι αθλητισμός με τη λογική του πρωταθλητισμού. Ο αθλητισμός πρέπει να έχει κύριο φορέα το σχολείο, το χώρο εργασίας, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, στις ΔΕΚΟ, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές. Να υπάρχει πρόγραμμα μαζικού λαϊκού αθλητισμού μέσα από την ΤΑ. Να διασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι για μαζικό αθλητισμό και η αξιοποίηση - διορισμοί γυμναστών, προπονητών. Είναι ντροπή να επαίρεται η κυβέρνηση για την τέλεση των ΟΑ, την ίδια ώρα που η απλή τυπική γυμναστική μειώνεται στα σχολεία, ενώ είναι άνεργοι πολλοί γυμναστές και γυμνάστριες. Είναι θέμα και πιστώσεων Προϋπολογισμού, αλλά και συνολικού προσανατολισμού. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού οδηγεί στην κατάργηση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και κυρίως στην αλλοίωση του ρόλου που διαδραματίζει αυτός στη φυσική και πνευματική υγεία του λαού μας.

Σκεφθήκαμε και ήδη είπαμε τη γνώμη μας στις συναντήσεις που είχαμε, όπως με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ότι ο αθλητισμός μπορεί θαυμάσια να συνδεθεί με την υπόθεση εκστρατείας πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκομανίας. Το ερώτημα όμως είναι μήπως αυτή η εκστρατεία, που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνει από τα κοινωνικά κινήματα και με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας, αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για τα οικονομικά συμφέροντα να περάσουν αντιλήψεις πιο πλατιά περί του διαχωρισμού των ναρκωτικών, που εκτός των άλλων εξυπηρετεί και τη διατήρηση της κερδοφορίας. Ιδωμεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ