Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο αποφασιστικά όλοι στη δράση

Στις μετεκλογικές εξελίξεις αναδεικνύεται ως βασικό ζήτημα η επιδίωξη αναμόρφωσης των κομμάτων του κατεστημένου, και του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Μήπως αυτή η εξέλιξη δεν υποδηλώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ για αναντιστοιχία επιλογής ψήφου από τις λαϊκές δυνάμεις και πραγματικών διαθέσεων ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική τάξη; Βεβαίως, το ΚΚΕ βρέθηκε στο στόχαστρο της κυρίαρχης προπαγάνδας, με αφορμή αυτή την εκτίμηση, αλλά η ουσία ήταν το γεγονός ότι δε μειώθηκε η εκλογική του δύναμη σε συνδυασμό με την ευρύτερη απήχηση της πολιτικής του. Στο «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης (1/6/2000), Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα:

«Τελικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εθνικές εκλογές της 9ης Απρίλη 2000. Μετεκλογικές εξελίξεις και άμεσα καθήκοντα - δραστηριότητες του Κόμματος».

Η απόφαση συμπυκνώνει το αποτέλεσμα μιας μεγάλης οργανωμένης συζήτησης, στο Κόμμα και την ΚΝΕ, αλλά και με τους φίλους, τους οπαδούς και άλλους ανθρώπους που συνεργάζονται και στηρίζουν την πολιτική μας. Απ' αυτή την άποψη πλουτίστηκε ακόμη περισσότερο η πείρα μας όχι τόσο και μόνο από την εκλογική μάχη, όσο από την ανάδειξη ζητημάτων που πρέπει να μπουν ακόμη πιο αποφασιστικά στην προσοχή και τη δράση όλων μας προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ, στη δουλιά για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Και έχει μεγάλη αξία η συσσωρευμένη αυτή πείρα, αλλά και εκείνη που θα αποκομίσουμε στη συνέχεια της δράσης και στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα φωτίσει ακόμη περισσότερο το δρόμο του Μετώπου.

Η απόφαση της ΚΕ είναι οδηγός δράσης. Πρώτ' απ' όλα χρειάζεται μελέτη, αφομοίωση, σκύψιμο πάνω στα ζητήματα που αναδεικνύει, για την αναγκαιότητα βαθύτερης ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς στο λαό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αγώνων. Να αυξήσουμε τους ρυθμούς της οργανωμένης ενιαίας παρέμβασης και δράσης των κομμουνιστών, μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στα άλλα λαϊκά στρώματα, στα κοινωνικά κινήματα και, πρώτ' απ' όλα, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό. Χρειάζεται σκληρή δουλιά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τη μαζικοποίηση, τη μαχητικοποίηση, τον ταξικό του προσανατολισμό και πάνω σ' αυτά την οικοδόμηση της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης. Επίσης χρειάζεται επίμονη δράση για κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις, για να απεγκλωβίζονται λαϊκοί άνθρωποι από την κυρίαρχη πολιτική, για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Ετσι ο «Ριζοσπάστης», αναδημοσιεύει σήμερα το μέρος της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ που αναφέρεται στις μετεκλογικές εξελίξεις και στο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μετεκλογικές εξελίξεις

«Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και σε όλα τα μέτωπα. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, αλλά και ευλυγισία θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων που έχουν σχεδιαστεί, με προτεραιότητα στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία και σε πλευρές του πολιτικού συστήματος (αναθεώρηση Συντάγματος, διοικητική διαίρεση της χώρας, εκλογικός νόμος). Να παρθεί υπόψη ότι τα νέα μέτρα θα τα εφαρμόσουν με ελιγμούς και παραπλανητικές υποσχέσεις Θα προσπαθήσουν να δημαγωγήσουν για μείωση της απασχόλησης με προσλήψεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως όποιοι ελιγμοί και να γίνουν δεν αναιρούν το κύριο, τη νέα, πιο σκληρή, επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το Κόμμα πρέπει να γίνεται πιο ικανό να αντιπαλεύει την έξαρση του αυταρχισμού και την κατά μέτωπο επίθεση ενάντιά του με όλα τα μέσα που διαθέτει η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και οι μηχανισμοί τους.

Αυτή η κατά μέτωπο επίθεση δεν προκύπτει μόνον από την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι αναδιαρθρώσεις θα περάσουν γρήγορα και με το λιγότερο δυνατό κόστος. Εχει να κάνει κυρίως με τις μελλοντικές δυσκολίες που θα γεννηθούν από την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ, από την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι διεργασίες που γίνονται σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, δείχνουν ότι η άρχουσα τάξη της χώρας μας επιδιώκει να διασφαλίσει βεβαιότητα ότι ο σχεδιασμός της θα προχωρά απρόσκοπτα. Επιδιώκει να προλάβει λαϊκά κινήματα και ξεσπάσματα, την ωρίμανση της λαϊκής συνείδησης. Στη διάθεσή της αυτή εκδηλώνεται και η θέληση του ξένου παράγοντα, της ΕΕ, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που θέλουν την Ελλάδα σταθερό σύμμαχο και βοηθό τους, για να προωθηθούν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή.

Οι διεργασίες που γίνονται στα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, επίσης στο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, έχουν βαθύτερο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τα επιφαινόμενα. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα πιο ισχυρό, ενιαίο πολιτικό σύστημα, πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες και τα στρατηγικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα σε θέματα τακτικής και ελιγμών να μη θέτουν σε κίνδυνο τη γενική συναίνεση. Ταυτόχρονα, τους απασχολεί να διατηρούν κάποια αναχώματα για να εγκλωβίζουν δυσαρεστημένες λαϊκές μάζες.

Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να δούμε και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για την πολιτική του «κέντρου» ή του «μεσαίου χώρου», τις προσπάθειες που γίνονται για να διαμορφωθεί ένα ακόμα, πιο συναινετικό για την άρχουσα τάξη πολιτικό σκηνικό. Εχουν κύριο στόχο να επιβάλουν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, της πλήρους ενσωμάτωσης και υποταγής του λαού, τη λογική των συμμαχιών που θα στηρίζουν τη διαχείριση της εξουσίας.

Θα αξιοποιηθεί πιο έντονα ο εκλογικός νόμος και η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να επιβληθεί ένα ορισμένο μοντέλο δράσης των κομμάτων, να περάσουν ακόμα πιο αντιδραστικές επιλογές. Ηδη υπάρχουν σκέψεις για συνταγματικές επεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Οι επιδιώξεις αυτές βάζουν το ΚΚΕ μπροστά σε σοβαρές ευθύνες. Απαιτούν γενικό ανασκούμπωμα, για θετική υπέρ του λαού επίδραση στις εξελίξεις.

Αυτό που σήμερα πρέπει να περιμένουμε είναι ότι θα δυναμώσουν την ιδεολογική τρομοκρατία (μονόδρομος ΕΕ, ΝΑΤΟ, πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ευρωστρατός, αναδιαρθρώσεις κλπ, «αλλιώς οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και καταστροφή»). Θα κινητοποιήσουν και θα εκσυγχρονίσουν τους μηχανισμούς παρέμβασης για πλήρη ευθυγράμμιση των δύο κομμάτων στη γενική πολιτική.

Διαμορφώνουν ευέλικτη πολιτική συμμαχιών σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να έχουν μαζί τους τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, αλλά και ένα τμήμα της ίδιας της εργατικής τάξης. Στις ιδιαίτερες μεθόδους τους εντάσσεται και η παραπλανητική εκστρατεία και η λήψη μέτρων για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας των γυναικών και των νέων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε βαθύτερη έρευνα και μελέτη της τακτικής αυτής και των μεθόδων τους, να αναπροσαρμόσουμε αιτήματα και κυρίως να φωτιστούν και αποκαλυφθούν οι πραγματικοί σκοποί και στόχοι, οι συνέπειες της πολιτικής εξαγοράς συνειδήσεων.

Πρόγραμμα δράσης

1) Κύριο καθήκον η προετοιμασία του 16ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη. Να οργανωθεί η συζήτηση μέσα στο Κόμμα, ώστε όλα τα μέλη του Κόμματος να συμβάλουν στις αποφάσεις του. Η δράση των ΚΟΒ, το ρίζωμά τους στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι κύριο και βασικό καθήκον. Αποφασιστική στροφή με βάση τις αποφάσεις για ολόπλευρη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Η προετοιμασία του συνεδρίου και η διεξαγωγή του δεν πρέπει να θεωρηθούν εσωκομματική υπόθεση. Να συνδυαστούν με ένταση της μαζικής πολιτικής δουλιάς, με συσπείρωση δυνάμεων, με ανάπτυξη της κομματικής δύναμης και οικοδόμησης νέων οργανώσεων.

2) Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για διεύρυνση του κύκλου των συνεργαζόμενων, αξιοποιώντας τις δυνάμεις, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνεργάστηκαν, με το Κόμμα. Να αναπτυχθεί προβληματισμός για πιο κατάλληλες μορφές, ανάπτυξη πιο στενής συνεργασίας στη δράση, με συσπειρώσεις στα κύρια μέτωπα δράσης, δίνοντας σ' αυτές τις συσπειρώσεις μια πιο ουσιαστική υπόσταση και μαζική λειτουργία.

3) Να προβληθούν πλατιά στο λαό τα προβλήματα που συνδέονται με το ασφαλιστικό, με στόχο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης. Να ισχυροποιηθεί και να αναπτυχθεί η συσπείρωση ταξικών δυνάμεων.

4) Ζητήματα, όπως η δημοκρατία, η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας, ο εκλογικός νόμος, αλλά και η κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, η εργοδοτική τρομοκρατία, αποκτούν και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στο επόμενο διάστημα. Είναι έδαφος για συσπείρωση και ενεργοποίηση πλατύτερων δυνάμεων με συναντήσεις με συμμάχους. Οι ΚΟ πρέπει να βοηθηθούν ολόπλευρα, ώστε να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες συσπείρωσης, να αναπτύσσουν μέτωπα πάλης.

5) Η πρόσφατη νατοϊκή άσκηση έφερε στην επιφάνεια πιο καθαρά τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, την ειρήνη στην περιοχή, με γενικότερες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μπαίνει σε λειτουργία η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Μια συσπείρωση δυνάμεων υπάρχει. Μπορεί να διευρυνθεί και να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

6) Να οργανωθεί η πιο πλατιά διαφώτιση της φτωχής ιδιαίτερα αγροτιάς για την προοπτική της αγροτικής οικονομίας και για την πρόταση του Κόμματος.

7) Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των θέσεων του Κόμματος για την Ολυμπιάδα 2004. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και συνεργασίες στα μεγάλα ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά, οικολογικά προβλήματα που αναδείχνονται.

8) Να μελετηθούν και διερευνηθούν οι νέες αλλαγές που προωθούνται στη διοικητική δομή της χώρας.

9) Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων.»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ