Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Μπους: ΄Η αποφασίζετε επέμβαση ή προχωρούμε μόνοι
  • Εκβιάζει και πιέζει ασφυκτικά η Ουάσιγκτον για λήψη νέας απόφασης, που θα συμπεριλαμβάνει και επιστροφή των επιθεωρητών και χρονοδιάγραμμα στρατιωτικής δράσης
  • «Τα στοιχεία κατά του Ιράκ» παρουσιάζει σήμερα ο Τόνι Μπλερ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ελπίζω για το καλό της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ΟΗΕ, να λάβουν σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις που θα κάνουν τον Σαντάμ να δίνει λογαριασμό, αποφάσεις που θα τον αφοπλίζουν πριν απειλήσει τους γείτονές του, τις ΗΠΑ, τον πολιτισμό. Αν ο ΟΗΕ δεν το κάνει αυτό, κινδυνεύει να μεταβληθεί σε λέσχη συζητήσεων, θα είναι αδύναμος χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Αν δεν τον κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, θα το κάνουν».

Σε αυτά τα λόγια θα μπορούσε να συμπυκνωθεί ο νέος λόγος που εκφώνησε, χτες, στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, τιμώντας δεόντως το νέο δόγμα «προληπτικών, ακόμη και μονομερών, επιθέσεων εναντίον εχθρικών κρατών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο», που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο. Ο Τζορτζ Μπους επέμεινε στη θέση του ότι «πρέπει να υιοθετηθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που να προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί πλήρως το Ιράκ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα μπλοκάρει την αποστολή των επιθεωρητών, αν δε συνοδεύεται από σχετική απόφαση, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αλλεπάλληλων διπλωματικών διαβουλεύσεων.


Associated Press

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ συνεχίζει τις πιέσεις του για κατάρτιση νέου ψηφίσματος, ενώ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού διαβεβαίωνε ότι εντός των προσεχών ημερών «η Βρετανία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικές επιθεωρήσεις». Οι αμερικανικές πιέσεις, όμως, δεν αποδίδουν, προς το παρόν, σε Μόσχα, Παρίσι, που επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος υιοθέτησης νέας απόφασης για το Ιράκ και ότι η επιστροφή των επιθεωρητών και η ολοκλήρωση του έργου τους καλύπτεται από το υπάρχον πλαίσιο.

Αντίθετη με μια νέα απόφαση εμφανίζεται και η Βαγδάτη. Ο αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, μιλούσε για «αμερικανικούς σκοτεινούς στόχους» που απειλούν να «καταστήσουν τον ΟΗΕ σε πεδίο εκτόξευσης επιθέσεων» και προειδοποιούσε ότι αν ληφθεί νέα απόφαση, το Ιράκ δε θα αποδεχτεί τους επιθεωρητές. Επίσης, δήλωσε ότι η αμερικανική επιμονή παραβιάζει τη συμφωνία του Ιρακινού ΥΠΕΞ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησε στην επιστροφή των επιθεωρητών, χωρίς να διευκρινίσει τι προβλέπεται σε αυτήν την απόφαση.

Εσωτερικές δυσκολίες

Με ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για «τα στοιχεία σε βάρος του Ιράκ» άρχισε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός που σήμερα θα υποστηρίξει τις θέσεις του απέναντι σε ένα εξαιρετικά δύσπιστο Κοινοβούλιο, που συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα. Ο 55σέλιδος φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η βρετανική κυβέρνηση θα δοθεί στη δημοσιότητα λίγες ώρες νωρίτερα. Εντούτοις, οι διαφωνίες είναι, ήδη, πολλές με πρώτη αυτήν της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, ενώ επιφυλακτικός εμφανιζόταν και ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Ρόμπιν Κουκ.

Προβλήματα υπάρχουν και εντός ΗΠΑ, με πολλούς βουλευτές του Κογκρέσου να τάσσονται κατά του πολέμου και ακόμη περισσότερους να ζητούν «σαφέστερη διατύπωση και ξεκάθαρα όρια δράσης» σε οποιοδήποτε κείμενο εγκρίνουν σχετικά με το Ιράκ. Συγκεκριμένα, ζητούν να συγκεκριμενοποιηθεί ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για το καλό της ειρήνης και της ευημερίας αφορά το Ιράκ» και όχι να διατυπωθεί γενικά, αφήνοντας το περιθώριο στην αμερικανική ηγεσία να πλήττει οποιαδήποτε χώρα θελήσει, όποτε το θελήσει.

Ανήσυχος είναι και ο αμερικανικός Τύπος «με τις ασφυκτικές πιέσεις Μπους προς τη διεθνή κοινότητα και τη βιασύνη του για ανάληψη δράσης», επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ κινδυνεύουν σοβαρότατα με διεθνή απομόνωση». Την ίδια ώρα, κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ τάσσεται και ο Ιρακινός στρατηγός Νιζάρ αλ Κχαζραζί, αποσκιρτήσας στη Δύση και πρώην επικεφαλής μερικών από τις πιο απάνθρωπες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά Κούρδων. Ο Κχαζραζί θεωρεί «κάκιστη επιλογή με ανυπολόγιστες συνέπειες» την εξωτερική επέμβαση και τάσσεται υπέρ της ανατροπής εκ των έσω του Σαντάμ από Ιρακινούς. Διόλου τυχαία θεωρείται από τους επικρατέστερους διαδόχους, κατά την Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ