Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνη για την Ειρήνη στην περιοχή η πολιτική των ΗΠΑ

Κοινή έκκληση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Με πρωτοβουλία του κόμματος Τουντέχ του Ιράν μια σειρά από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υπέγραψαν κοινή έκκληση για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή. Ηδη έχουν υπογράψει 14 κόμματα και αναμένονται και αρκετά άλλα. Η συγκεκριμένη κοινή έκκληση έχει ως εξής:

«Εμείς, τα παρακάτω υπογράφοντα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και για τον κίνδυνο ανάφλεξης, που, χωρίς καμιά αμφιβολία, θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Η στάθμευση μαζικών στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι προκλητικές και ηγεμονικές δηλώσεις από την κυβέρνηση Μπους και η απειλή της χρήσης βίας για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη της περιοχής θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη.

Μας προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι είμαστε μάρτυρες μιας σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ σε ό,τι αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα καθώς και της εγκληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Σαρόν που άγρια καταπιέζει το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τα εθνικά δικαιώματα και την αυτοκυβέρνηση.

Αντιτιθόμαστε πλήρως στις απειλές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση ενάντια στο Ιράκ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη της αλλαγής του δικτατορικού καθεστώτος και της εκδημοκρατικοποίησης αυτής της χώρας είναι του λαού του Ιράκ και των πολιτικών του δυνάμεων.

Ζητάμε τον τερματισμό όλων των προκλήσεων και της πολιτικής, καθώς και των ενεργειών που απειλούν να αρχίσουν μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να εμμείνουν στις αποφάσεις του ΟΗΕ και αυστηρά να σεβαστούν τους όρους της Χάρτας του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι οι ιδέες της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πραγματικά συνδεδεμένα. Υποστηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τα εθνικά του δικαιώματα. Καταδικάζουμε το ίδιο τη χρήση της τρομοκρατίας από κράτη και μεμονωμένους ανθρώπους. Υποστηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, κ.ά.

Το κίνημα για την παγκόσμια Ειρήνη και ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και ενάντια στην κατοχή και την τρομοκρατία είναι αναπόσπαστα. Είμαστε υποστηριχτές της ειρήνης και των κινημάτων του λαού».

Οι υπογράφοντες:

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, ΚΚ Πορτογαλίας, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Βρετανίας, ΑΚΕΛ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ Γαλλίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Γερμανία (PDS), ΚΚ Βελγίου, ΚΚ Καταλωνίας, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού του Μαρόκο, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού της Αλγερίας, ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ