Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Βήματα προόδου διαπιστώνουν οι επιθεωρητές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ.--

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των σωμάτων επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ολοκληρώνοντας τις διήμερες συνομιλίες που είχαν με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη. Λίγο μετά την αναχώρησή τους, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν, εκ νέου, θέσεις στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες και να τραυματιστούν 9.

Ο Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο, υποστήριξε ότι σημειώθηκαν «βήματα προόδου» στη συνεργασία ιδιαίτερα όσον αφορά «την πρόσβαση των επιθεωρητών στα σημεία ελέγχου», αλλά συμπλήρωσε ότι απομένουν ακόμη ορισμένα «βήματα ουσίας». Ο Σουηδός διπλωμάτης ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι προσκόμισαν στους επιθεωρητές «μεγάλο αριθμό επιπλέον πληροφοριών και εγγράφων με στοιχεία για τον άνθρακα, για το αέριο νεύρων και για τους πυραύλους "Αλ Σαμούντ" και "Αλ Φατάχ"».

Τα στοιχεία που αφορούν στους πυραύλους μεταφέρθηκαν άμεσα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου συγκλήθηκε σύσκεψη διεθνών ειδικών, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε νομικό επίπεδο, οι οποίοι θα αποφανθούν για το κατά πόσο το πυραυλικό αυτό πρόγραμμα παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκτίμηση που έσπευσε, όμως, να διατυπώσει η Ουάσιγκτον. Οι Μπλιξ και αλ Μπάρανταϊ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η διαδικασία των «συνεντεύξεων» με Ιρακινούς επιστήμονες, χωρίς την παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων, διεξάγεται κανονικά, «αν και δεν έχουν συλλεχτεί, μέχρι στιγμής, σημαντικά στοιχεία».

Ο αλ Μπάρανταϊ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι περιμένει τις επόμενες ημέρες «ακόμη περισσότερα βήματα συνεργασίας από το Ιράκ». Είχε, μάλιστα, προαναγγείλει ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι θα αποδεχτούν τις εναέριες διαρκείς επιθεωρήσεις με τα κατασκοπευτικά τύπου «U2», κάτι που επιβεβαιώθηκε, χτες, επισήμως από τη Βαγδάτη, δίνοντας έτσι θετική απάντηση σε ένα από τα βασικότερα αιτήματα των επιθεωρητών και του ΟΗΕ.

Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ελπίδα για παράταση του χρόνου των επιθεωρήσεων, με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να εκτιμά ότι «οι επιθεωρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν αποτελέσματα που θα αποτρέψουν τον πόλεμο». Ο Μπλιξ, από την άλλη, λίγες ώρες αργότερα φτάνοντας στην Αθήνα, σχολίασε, εμμέσως τις πληροφορίες που θέλουν τις Γαλλία - Γερμανία να προτείνουν αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών, τονίζοντας ότι «το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλύτερη ιρακινή συνεργασία, όχι οι περισσότερες επιθεωρήσεις».

Ενώ στην έδρα του ΟΗΕ κατατέθηκε αίτημα από την Κίνηση των Αδεσμεύτων να πραγματοποιηθεί ανοιχτά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή, που θα υπάρξει η νέα ενημέρωση των επικεφαλής των σωμάτων των επιθεωρητών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει τη λήψη νέας απόφασης που θα ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που οι επιθεωρητές αποφανθούν ότι το Ιράκ δε συνεργάζεται πλήρως. Ο Πάουελ, πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις διαρροές που θέλουν τις ΗΠΑ - Βρετανία να αποστέλλουν τελεσίγραφο 48 ωρών στον Σαντάμ να εγκαταλείψει το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ