Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Και... πόλεμος και... ειρήνη

Σε δύο ταμπλό επιχειρεί να παίξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος από τη μια εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως την προπαγάνδα των Αμερικανών περί ανάγκης «αφοπλισμού» του Ιράκ και από την άλλη βγάζει και το «φιλειρηνικό» χαρτί και μιλάει για «ειρηνικό αφοπλισμό» του Ιράκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα» προαναγγέλλει απόσυρση της ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που περιπολεί στην Αραβική Θάλασσα «εάν αυτή η ζώνη κριθεί εμπόλεμη», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε και από ποιον θα κριθεί «εμπόλεμη».

Κατά τ' άλλα είναι δεδομένη η ελληνική εμπλοκή με την παροχή παντός είδους «διευκολύνσεων» στην πολεμική μηχανή των Αμερικανών. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του γαλλο-γερμανικού σχεδίου, αναφέρει ότι «η Ελλάδα πιστεύει ότι υπάρχουν τέτοια σημαντικά περιθώρια, τόσο μέσα από την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των επιθεωρητών, μέσα από την οποία μπορούμε να πετύχουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ, όσο και μέσα από την άσκηση ισχυρότερης πίεσης πάνω στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Ενώ επισημαίνει ότι «με διχασμένη και αδύνατη Ευρώπη, η πρωτοβουλία πάει στο άλλο γήπεδο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού».

Διακλαδικό στρατηγείο το ΓΕΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το Διακλαδικό Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (C4I). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διοίκησης, ελέγχου επικοινωνιών και πληροφοριών που παρέχει τη δυνατότητα στον αρχιστράτηγο, που είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης και την πλήρη επιχειρησιακή ευθύνη διοίκησης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Μέσα από το διακλαδικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου ο αρχιστράτηγος του ΓΕΕΘΑ έχει πλήρη εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ