Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΑΤΟ
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανοιχτά από χτες στο ΝΑΤΟ, «πολύ σοβαρή κρίση» σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον και «κρίση αξιοπιστίας» σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς, αφού η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν επίσημα τους αμερικανικούς εκβιασμούς για «προκλητική» σύμπραξη στη «λογική του πολέμου» κατά του Ιράκ, επιμένοντας ότι η «πρόωρη» έγκριση από το ΝΑΤΟ του «σχεδιασμού διευκολύνσεων» προς τις ΗΠΑ και της «προστασίας» της Τουρκίας μπορεί να «υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες» για την αποτροπή σύρραξης με το Ιράκ. Και ενώ τα υπόλοιπα 16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δώσει εντολή για πύρινους φιλο-αμερικανικούς λόγους των πρεσβευτών τους μονίμων αντιπροσώπων στην έδρα της «Συμμαχίας», διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για αναμενόμενη «αναδίπλωση» της Γερμανίας και του Βελγίου, ενώ το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο (NAC) θα συνεδριάζει καθημερινά στις Βρυξέλλες μέχρι η Γαλλία να πει «ναι» στον «Αμερικανό φίλο». Οι επόμενες μέρες θα 'ναι κρίσιμες για όλους και για όλα, με ορόσημο την ερχόμενη Παρασκευή, όταν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πρέπει να καταθέσουν νέα «έκθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Γαλλία έχει δικαίωμα βέτο, και η Γερμανία προεδρεύει.

Οσον αφορά τις σχετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την παρουσία του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, ανακοινώθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, της οποίας θα προηγηθεί συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών. Από το χρονοδιάγραμμα μόνο, γίνεται φανερό ότι το κρίσιμο «παιχνίδι» παίζεται στο ΝΑΤΟ, όπου το NAC θα συνεδριάσει εκ νέου, σήμερα το πρωί και στον ΟΗΕ, ενώ η ΕΕ σύρεται πίσω από τα γεγονότα και θα υιοθετήσει εκ των υστέρων τις όποιες αποφάσεις της τρέχουσας βδομάδας.

Οργιο εκβιασμών και πιέσεων στο ΝΑΤΟ

Η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έζησε χτες την πιο επικίνδυνη πολιτική κρίση μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου», με αντιπάλους των ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο (!!!). Μετά από τρεις συνεχόμενες απορρίψεις της αμερικανικής απαίτησης από τις 16/1/2003, για «προληπτική» συμφωνία όλων των ΝΑΤΟικών «συμμάχων» στη «λογιστική υποστήριξη» και στην προετοιμασία του ΝΑΤΟικού μηχανισμού «ενόψει του πολέμου κατά του Ιράκ», άρνηση που επιβεβαιώθηκε και στο NAC της περασμένης Πέμπτης (βλ. «Ρ» 7/2/2003), χτες το πρωί η Γαλλία και το Βέλγιο «γραπτά» και η Γερμανία «προφορικά», επιβεβαίωσαν και τυπικά τις αντιρρήσεις τους στην «προληπτική» σύμπραξη και την προετοιμασία του πολέμου από τις ΗΠΑ, επιμένοντας στις δυνατότητες «αποτροπής» με διπλωματικό τρόπο.

Οπως έγινε γνωστό, η αμερικανική απαίτηση αφορά σε διευρυμένο «πακέτο διευκολύνσεων», το οποίο εκτός από τη «λογική προστασία» της «απειλούμενης» Τουρκίας που συνορεύει με το Ιράκ, τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ, τη χρήση του εναέριου χώρου των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και τις «διευκόλυνσης» στον ανεφοδιασμό, και στην έγκριση ενός «σχεδίου» αποχώρησης των αμερικανικών «αναγκαίων» δυνάμεων από τα Βαλκάνια προς τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και «προληπτική» συμφωνία του ΝΑΤΟ να αναλάβει τη «διαχείριση» του Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Γίνεται φανερό ότι η «προστασία» της Τουρκίας αποτελούσε ένα προκάλυμμα των ΗΠΑ για άνευ όρων και «προληπτική» αποδοχή τόσο της διπλωματικής όσο και της στρατιωτικής «προετοιμασίας του πολέμου» από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ Πέμπτης και Δευτέρας τα «πνεύματα» οξύνθηκαν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ να δηλώνει ότι οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων είναι «αδικαιολόγητες» και τον Βέλγο ΥΠΕΞ Λ. Μισέλ να ανταπαντά χτες ότι «το Βέλγιο δεν είναι βαλές κανενός» (!!!). Ενδιαμέσως, το Σάββατο «αποκαλύπτεται» μυστικό, δήθεν, γαλλο-γερμανικό «σχέδιο» για «εναλλακτική πρόταση», αντί του πολέμου κατά του Ιράκ, της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Ιράκ και τριπλασιασμού των επιθεωρητών για επιβολή τάξης και ασφάλειας. Το «σχέδιο» υποτίθεται ότι το «εμπνεύστηκε» το Παρίσι και το προωθούσε το Βερολίνο ως «τέχνασμα» για την επάνοδο της γερμανικής καγκελαρίας στη «διεθνή σκακιέρα» όπου έχει περιοριστεί μετά την ανάδειξη της γαλλο-αμερικανικής διένεξης. Στην έδρα του ΝΑΤΟ χτες όλοι ήταν στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης μετά το τυπικό «όχι» των τριών κατά την πρωινή συνεδρίαση του NAC. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, αναγνώρισε την «πολύ σοβαρή κρίση» και «την πολύ έντονη συζήτηση», αλλά εξέφρασε «αισιοδοξία» για την επίλυση των διαφορών. Αντίθετα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Νίκολας Περνς, που έχει θητεύσει και στην Ελλάδα, ήταν έξαλλος και δήλωσε ότι «η πολύ φορτισμένη συζήτηση» και η «μη εξεύρεση λύσης» συνιστούν «κρίση αξιοπιστίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» (!!!).

Η ρήξη διευρύνθηκε από δηλώσεις «διπλωματικών πηγών» του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιρρήσεις των τριών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ «βασίζονται σε πολιτικούς υπολογισμούς», παρόλο που «υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ τους», ενώ η στάση τους «παίζει με το μέλλον του ΝΑΤΟ» (!!!). Λίγο ακόμη και νομίζεις ότι θ' ακούσεις τη διαταγή «βομβαρδίστε το Παρίσι και το Βερολίνο» (...). Από κοντά και οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ με προεξέχοντες Βρετανούς, Ιταλούς, Ισπανούς και (...) Νορβηγούς.

Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά την απογευματινή συνεδρίαση του NAC, το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το πρωί. Αργά χτες το βράδυ, πάντως, διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι οι επικρίσεις των 16 αμερικανόπληκτων εστιάστηκαν κυρίως κατά της Γαλλίας, και ότι «αναμένεται» αλλαγή στάσης, τουλάχιστον από τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Ελληνικοί γραικυλισμοί

Η ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ κρατά σταθερή φιλοαμερικανική στάση από τις 16/1/2003 που παρουσιάστηκε η απαίτηση των ΗΠΑ για «προληπτική» συμμόρφωση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα εκτιμά ότι το «ναι» στις αμερικανικές απαιτήσεις «είναι τεχνικό και όχι πολιτικό θέμα» (!!!) και κάνει, δήθεν, πως δεν καταλαβαίνει τις διαφωνίες των τριών «εταίρων» της στην ΕΕ. Στο χτεσινό NAC, μάλιστα, εφευρέθηκε από ελληνικής πλευράς και ένα νέο φιλοαμερικανικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει όλοι «να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους έναντι του ΝΑΤΟ», με την υποστήριξη των αμερικανικών απαιτήσεων για «έναρξη σχεδιασμού» και πέραν τούτον ουδέν (!!!). Υποτίθεται ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας να βρει «κοινή γλώσσα» με Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, όταν στο ΝΑΤΟ αντάλλαξαν χτες (...) αδρές εκφράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη «αναβάθμιση» της Σούδας στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο (2003-06-14 00:00:00.0)
Σε κατεύθυνση ατλαντικής επαναπροσήλωσης (2003-02-18 00:00:00.0)
Σινιάλο πολέμου από τον Μπλερ (2003-02-14 00:00:00.0)
Συνέχεια των πολεμικών προετοιμασιών (2003-02-06 00:00:00.0)
Εμπρός μαρς για το Αφγανιστάν! (2001-12-19 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές πολεμικές προετοιμασίες (1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ