Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κύμα αρνητών στράτευσης

Ενας στους πέντε Βρετανούς εφέδρους που κλήθηκαν να είναι έτοιμοι για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ απάντησαν ότι δεν μπορούν να πάνε και άλλοι απλώς αγνόησαν την εντολή. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Independent.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Τζεφ Χουν, ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας, τονίζοντας ότι εκατοντάδες οπλίτες μερικής απασχόλησης του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού που κλήθηκαν να επανδρώσουν τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη ζήτησαν αναβολή ή εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, πάνω από 600 εκ των 3.300 εφέδρων που έλαβαν φύλλο πορείας, αρνήθηκαν να απαντήσουν μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων και τώρα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, καθώς, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 1996 διαταγή των εφεδρικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάθε στρατεύσιμος μερικής απασχόλησης, ο οποίος αρνείται να απαντήσει στο κάλεσμα του στρατού οδηγείται στο στρατοδικείο ή στα αστικά δικαστήρια και στην περίπτωση που βρεθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών.

Τέλος, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο Χουν αναφερόμενος και στο μέγα ζήτημα της εμπλοκής των βρετανικών στρατευμάτων στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, δε διευκρίνισε εάν και σε ποια έκταση θα εμπλακούν στις πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε όμως ότι «τα βρετανικά στρατεύματα θα εμπλακούν στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης και της ανοικοδόμησης του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ