Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητούν από την Ελληνική Προεδρία

Η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στο γαλλογερμανικό αίτημα

Η Ελληνική Προεδρία σε άβολη στάση ανάμεσα στον αγγλογερμανικό άξονα και την Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν από τους «ισχυρούς φίλους». Αν και χωρίς προθυμία, η Αθήνα προχωρεί την προσπάθεια για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «15» για το θέμα του Ιράκ, ωθούμενη από τη γαλλογερμανική πίεση.

Οπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός «σε μια προσπάθεια η Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή γιατί είναι ανάγκη να υπάρξει μια γραμμή» η ελληνική κυβέρνηση θα ...πράξει κάθε τι δυνατό για την πραγματοποίηση της Εκτακτης Συνόδου, την οποία η Αθήνα θεωρεί «επιβεβλημένη». Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η εισήγηση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται στις 14 του μήνα.

Η πρώτη αντίδραση, μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Αθήνας, ήταν θετική. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ είπε ότι καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση της κρίσης και που στόχο έχει την ενωμένη ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό. Η πρόταση της Προεδρίας, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιλαμβάνει τη σύγκληση άτυπης Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες. Το πρωί της Δευτέρας προτείνεται η σύγκληση άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται διότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωβουλής Π. Κοξ και η επιστολή του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Λ. Μισέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχουν δείξει ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα του Ιράκ και ότι την αντίληψη πως «ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος» τη συμμερίζονται πολλές χώρες.

Ο Γ. Παπανδρέου, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και στις επαφές που είχε με τον αραβικό κόσμο. «Φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις τους πως αυτό το μήνυμα που εξέπεμψαν και η Ευρώπη και οι αραβικές χώρες, αλλά βεβαίως και ο ΟΗΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχίζει και το κατανοεί ο Σαντάμ Χουσεΐν. Φαίνεται κάποιο πρώτο φως σ' αυτή την όλη υπόθεση. Ασφαλώς, πρέπει να αναμείνουμε την έκθεση των κ.κ. Μπλιξ και Μπάραντεϊ», είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει γαλλογερμανική πρόταση, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρωί της Δευτέρας επικοινώνησε με τον Γ. Σρέντερ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως την Παρασκευή θα υπάρξει μια γαλλογερμανική πρόταση. Στην έκτακτη Σύνοδο εκτός του Ιράκ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ