Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι αντιδράσεις των λαών

Αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς το ποσοστό της διεθνούς κοινής γνώμης που τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ακόμη και σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν σπεύσει να συμπαραταχτούν με τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Αποκαλυπτικές είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε Ιαπωνία, Ισπανία και Γερμανία.

Το 91% των Ισπανών τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Καντένα Σερ» της Μαδρίτης. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια δημοσκόπηση, το 70% των Ισπανών δεν πείστηκαν για την αναγκαιότητα μιας επίθεσης από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη εβδομάδα και το 84% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Κιόντο», το 78,7% των Ιαπώνων τάσσεται ενάντια στην εξαπόλυση μιας επίθεσης στο Ιράκ ενώ, περίπου, το 48% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, εάν επιλέξει να συμπαραταχτεί με μια απόφαση στρατιωτικής επέμβασης. Σε μια άλλου είδους δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γερμανία, από το Ινστιτούτο «Φόρσα», το 70% των Γερμανών εξέφρασαν την άποψη ότι η αμερικανική ηγεσία «επιθυμεί πάση θυσία τον πόλεμο» και γι' αυτό ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική, ενώ μόλις το 6% εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Μπους «ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη».

Συντριπτικό, όμως, είναι το ποσοστό που τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και στην Τουρκία. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χθες, η «Τέρκις Ντέιλι Νιουζ», το 94% των Τούρκων είναι κάθετα αντίθετο στην προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης, και το 78% τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρηση στρατιωτικής διευκόλυνσης προς τις αμερικανικές δυνάμεις. Να κατευνάσει τα πνεύματα προσπάθησε, εκ νέου, χτες, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα διοίκησης των τουρκικών δυνάμεων που «πιθανώς χρειαστεί να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ για να αποτρέψουν ένα κύμα προσφύγων» από Αμερικανούς αξιωματικούς.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «μια τέτοια λύση θα ήταν ταπεινωτική για τους Τούρκους και δε θα γίνει ποτέ αποδεκτή». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ έσπευδε να επαναλάβει ότι για την Αγκυρα υπάρχει ακόμη ελπίδα ειρηνικής επίλυσης και ότι, παρά το γεγονός ότι δόθηκε άδεια στις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις, το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα αμερικανικά αιτήματα παροχής διευκολύνσεων την επόμενη βδομάδα. Προς το παρόν, πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να πείσει τον τουρκικό λαό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ