Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Ειρωνική και έντονη η αμερικανική αντίδραση στη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, ενώ η Ουάσιγκτον ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στον Κόλπο και συνεχίζει να απειλεί με επέμβαση χωρίς προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη σύγκρουση

Associated Press

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη σύγκρουση
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κρίσιμη συνάντηση επρόκειτο να έχουν, αργά χτες βράδυ, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του με αποκλειστικό θέμα τη φερόμενη ως γαλλο-γερμανική πρόταση που οι τρεις χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, ως αντιστάθμισμα στις εντεινόμενες αμερικανικές πιέσεις. Η Ουάσιγκτον δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για τη γαλλο-γερμανική θέση και εξαπέλυε νέες απειλές.

Παραβιάζοντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το πρωτόκολλο, ο Ζακ Σιράκ μετέβη ο ίδιος στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ», του Παρισιού, για να υποδεχτεί, νωρίς χθες το πρωί, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας, έτσι, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη, μεταξύ τους, συνάντηση. Οι δύο άνδρες, στη συνέχεια, με ελικόπτερα μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και άρχισαν τις τριήμερες, μεταξύ τους, συνομιλίες. Αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων αναμενόταν να είναι η γαλλο-γερμανική πρόταση, που, επισήμως, δεν έχει παρουσιαστεί αλλά συζητήθηκε ανάμεσα στους Πούτιν και Σρέντερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στη Βόννη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει, ήδη, καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που οι Γαλλία - Γερμανία παρουσιάσουν νέα πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μόσχα θα την υποστηρίξει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βόννη με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι «όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, θα έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία, στη Γαλλία και στη Γερμανία». Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «μια μονομερής επίθεση κατά του Ιράκ θα αυξήσει τα βάσανα του ιρακινού λαού και θα οξύνει, με ανυπολόγιστες συνέπειες, την ένταση σε ολόκληρη την περιοχή».


Associated Press

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, από την πλευρά του, επαναδιατύπωσε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επίθεση και τόνισε ότι «στόχος της Γερμανίας να βεβαιώσει ότι θα υπάρξει ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ». Ο Γερμανός Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι με την άποψη της Γερμανίας συμφωνούν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, οι Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, οι οποίες είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο.

Διαρροές και αντιδράσεις

Σύμφωνα με τις διπλωματικές διαρροές και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», η γαλλο-γερμανική πρόταση τάσσεται υπέρ της σημαντικής αύξησης του αριθμού των επιθεωρητών, υπέρ της κήρυξης όλου του Ιράκ σε «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος επιθεωρήσεων. Η πρόταση περί αποστολής ισχυρής δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ, με στόχο να ενισχύσουν τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, δεν επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Μπέλα Αντα, η οποία αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι «το θέμα της ανάπτυξης ή όχι κυανοκράνων, αλλά και της βελτίωσης του συστήματος επιθεωρήσεων είναι ζήτημα που αφορά τους επιθεωρητές και το Συμβούλιο Ασφαλείας». Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, επιβεβαίωσε ότι Βερολίνο και Παρίσι προτίθενται να προωθήσουν την πρότασή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Associated Press

Ως «πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της αποφυγής του πολέμου» χαρακτήρισε τη γαλλο-γερμανική πρόταση ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ρομάνο Πρόντι, αν και δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε συγκεκριμένο για το περιεχόμενο της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας παρά μόνο ό,τι έχει διαρρεύσει στον Τύπο, καλωσόρισε τα σχέδια αυτά και επανέλαβε ότι ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός και ότι είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης. Αντίθετα, τη λύπη της εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση εκτιμώντας ότι η δημοσιοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας στην παρούσα χρονιά στιγμή αποδυναμώνει την πίεση που ασκείται στο ιρακινό καθεστώς.

Για «μπερδεμένο σχέδιο» έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, που επέμεινε στην αναγκαιότητα να μη διχαστεί η διεθνής κοινή γνώμη. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ιβανόφ, που ήταν στο πλευρό του, επανέλαβε τη γνωστή ρωσική θέση περί προτεραιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον

Με «επιθεωρητές Κλουζό που θα ψάχνουν σε όλο το Ιράκ για απαγορευμένα όπλα» παρομοίασε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας ειρωνικά τη φερόμενη ως γαλλο-γερμανική πρόταση για αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών. Ο Κόλιν Πάουελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη νέα γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία και δεν εμφανίστηκε φειδωλός ούτε στα αρνητικά σχόλια για την εμπλοκή που οι εκπρόσωποι των δύο χωρών μαζί με το Βέλγιο προκάλεσαν στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ετοιμαζόταν, χτες αργά, να συναντηθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, ενώ είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, τον οποίο ευχαρίστησε για την προθυμία του να συμμετάσχουν περιορισμένες ειδικές δανικές δυνάμεις σε μια επίθεση κατά του Ιράκ αλλά και για την «υποστήριξη που έχει επιδείξει στις αμερικανικές θέσεις». Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε, πάλι, ότι οι ΗΠΑ «θα αφοπλίσουν τον Σαντάμ ακόμη και χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των κινδύνων της τρομοκρατίας αποδείχτηκε περίτρανα μετά τις 11 Σεπτέμβρη».

Των αντιδράσεων αυτών προηγήθηκε το φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, στο Μόναχο, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνόδου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Ράμσφελντ κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να δράσουν άμεσα ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία και εκτίμησε ότι «μετά την παρουσίαση των στοιχείων από τον Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει για την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ και για το ανυπολόγιστο κόστος που θα προκληθεί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα». Στην παρέμβασή του, ο Ράμσφελντ άφησε αιχμές κατά της γαλλο-γερμανικής θέσης με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα ο Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του να πάει σε έναν πόλεμο επικαλούμενος στοιχεία, τα οποία δεν έχουν πείσει ούτε τον ίδιο».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επέμενε στον πόλεμο της προπαγάνδας, με τον εκπρόσωπο, Σκοτ Μακ Λέλαν, να υποστηρίζει ότι ο ιρακινός στρατός αναπτύσσεται σε αστικά κέντρα με στόχο να χρησιμοποιήσει «αθώους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες». Ο Μακ Λέλαν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ταυτοχρόνως, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στον Κόλπο το 5ο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «Κίτι Χοκ», και ότι ετοιμάζεται να ναυλώσει επιβατηγά αεροσκάφη για να μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.

Επίσης, δόθηκε εντολή στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προσπαθούσαν να πείσουν ότι η κίνηση αυτή δε σχετίζεται με κάποια απόφαση για άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ. Ταξιδιωτικές οδηγίες για το σύνολο των χωρών της περιοχής του Κόλπου εξέδωσαν και τα υπουργεία Εξωτερικών, της Ιαπωνίας και της Βουλγαρίας, που κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από το Ιράκ και από όλες τις γειτονικές, σε αυτό, χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ