Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΜΕ
Ωρα λαϊκού ξεσηκωμού

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη στα Προπύλαια, απευθύνει στους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του, για να διαδηλώσουν μαχητικά την αντίθεσή τους στο νέο αμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο. Επιπλέον, το ΠΑΜΕ προτείνει κοινή πορεία όλων των διαδηλωτών στη Βουλή και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα με την 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 20 Μάρτη.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να ξεσπάσει ο πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ, ενώ σχεδιάζεται και επίθεση ενάντια στη Β. Κορέα και σε άλλες χώρες όπως Συρία, Λιβύη, Ιράν και αλλού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα, ώρα λαϊκού ξεσηκωμού, υπογραμμίζει. Στη συνέχεια, μιλώντας για τις αιτίες του πολέμου, επισημαίνει ότι ενώ οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την τρομοκρατία, οι πραγματικές αιτίες είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο του πετρελαίου και των ενεργειακών πηγών.

Ακόμα τονίζει ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο δεν έχει σχέση με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λαών, αλλά αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία του πολέμου. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βάζουν τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους. Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για ειρήνη, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα προσυπέγραψε το «σύμφωνο συνδρομής» για την επίθεση, παρέχει βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις για την πολιορκία του Ιράκ, διατηρεί εκστρατευτικά σώματα στη Βοσνία, στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τονίζει το ΠΑΜΕ, η τοποθέτηση κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης δεν κρίνεται μόνο από τη γενική θέση ενάντια στον πόλεμο, αλλά και από τη θέση που κρατάει απέναντι στις γενικότερες επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από τη στάση που κρατάει στην προετοιμασία και το ξέσπασμα του πολέμου.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται στο πλαίσιο πάλης ενάντια στον πόλεμο και για τη διεκδίκηση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καλώντας τους εργαζόμενους: «Πάρτε τώρα αποφάσεις στα σωματεία σας για τη συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και για την απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ. Οργανωθείτε στους χώρους δουλιάς, συγκροτήστε Επιτροπές Αγώνα, Απεργιακές Επιτροπές. Συσπειρωθείτε, δυναμώστε το ΠΑΜΕ. Μόνο ο οργανωμένος μαζικός, ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ