Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΝ
Αιφνιδιαστική ανακοίνωση για ουράνιο...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, ότι όχι μόνο τα σπλάχνα της χώρας του κρύβουν ουράνιο, αλλά ότι οι εξορύξεις έχουν ήδη αρχίσει, προκάλεσαν νέο πονοκέφαλο ή ίσως και πανικό, κυρίως στην Ουάσιγκτον που έχει εντάξει το Ιράν στον «άξονα του κακού» καθώς «επιδιώκει να αποκτήσει και να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής», έχοντας μάλιστα κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι προμηθεύει το Ιράν με πυρηνικά.

Ο Χαταμί έκανε αυτή την αιφνιδιαστική ανακοίνωση στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, όπου τόνισε ότι ανακαλύφθηκαν αποθέματα ουρανίου στο Κεντρικό Ιράν και η εκμετάλλευσή τους θα γίνει για τη δημιουργία εργοστασίων με σκοπό την παραγωγή καυσίμου για τα μελλοντικά πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, που θα καλύπτουν πολιτικές ανάγκες, τονίζοντας ότι αποτελεί «δικαίωμα της χώρας του» να καλύπτει τις ανάγκες της.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το ουράνιο εξορύσσεται στην περιοχή Σαβάντ, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πόλη Γιαζντ, του κεντρικού Ιράν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας βρίσκονται στις πόλεις Ισφαχάν και Κασχάν.

Μέχρι στιγμής, επίσημες αντιδράσεις εκ μέρους του Λευκού Οίκου δεν υπάρχουν, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Πάντως, η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της είναι ανοιχτές στους εκπροσώπους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Αναφερόμενος στην άφιξη στη χώρα τού επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στις 25 Φεβρουαρίου, ο διευθυντής της πυρηνικής υπηρεσίας του Ιράν, Γκόλαμ Ρέζα Αγκαζαντέχ είπε ότι η επίσκεψη αυτή δεν περιλαμβάνει επιθεωρήσεις, αλλά «αμοιβαίες» ανταλλαγές.

«Εάν θέλει να εξετάσει τα προγράμματά μας, είναι καλοδεχούμενος», προσέθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Επίσης, επανέλαβε ότι τα ιρανικά προγράμματα είναι υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ, που διεξάγει αρκετές επιθεωρήσεις κάθε χρόνο στο Ιράν.

«Αν μια οποιαδήποτε χώρα έχει ερωτήματα, μπορεί να απευθυνθεί στην ΙΑΕΑ. Η πολιτική προπαγάνδα που ασκείται από ορισμένα μέσα και ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει στόχο να δηλητηριάζει τις ψυχές», πρόσθεσε.

Τέλος, η εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, Μελίσα Φλέμινγκ, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δήλωσε χτες «ότι δεν αποτελεί έκπληξη για μας η ανακοίνωση» και διευκρίνισε ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη την ΙΑΕΑ για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, αλλά και τη μελλοντική εξόρυξή τους, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο θα είναι έτοιμο και σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2004. Υπενθυμίζεται, ότι λειτουργεί πυρηνικό εργοστάσιο πλήρους σχάσεως στο Νοτιοδυτικό Ιράν, στην περιοχή Μπουσέχρ, και λειτουργεί υπό ρωσική εποπτεία, με συμβόλαιο που αποτιμάται στα 800 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ