Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Το Ιράκ δεν αποτελεί κίνδυνο, ο Μπους ψεύδεται»

«Το Ιράκ δεν αποτελεί ρίσκο πολέμου, γιατί δε διαθέτει καθόλου το δυναμικό μιας απειλής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Scott Ritter, πρώην αρχηγός της ομάδας επιθεωρητών οπλισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ. Τόσο ο Ritter όσο και ο Hans von Sponeck, υπεύθυνος παλιότερα για το πρόγραμμα του ΟΗΕ «πετρέλαιο για τρόφιμα» στο Ιράκ, στην κοινή πρες κόνφερανς την Παρασκευή το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα τόνισαν ότι «όλα είναι υπέρ μιας πολιτικής και όχι υπέρ στρατιωτικής λύσης» στο Ιράκ.

Ritter: Ουδέποτε βρέθηκαν στο Ιράκ βιολογικά όπλα. Επίσης ατομικά όπλα μόνο σε μικρή ποσότητα θα μπορούσαν να παραχθούν από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αναλάβουν εκεί αμέσως την εργασία τους οι επιθεωρητές οπλισμού (του ΟΗΕ), και δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο από ιρακινή επίθεση.

Sponeck: «Το Ιράκ επιτρέπει επιθεωρήσεις και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για παραγωγή ατομικών όπλων στο Ιράκ». Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Sponeck, έχουν συστηματικά δημιουργήσει μια εικόνα για το Ιράκ που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ετσι, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι στο Ιράκ δρουν ελεύθερα μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», ενώ σωστό είναι ότι υπάρχουν μια ντουζίνα τέτοιοι αγωνιστές, όχι στο Ιράκ, αλλά στο κουρδικό τμήμα του Ιράκ. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί καθαρό μανιπουλάρισμα, τόνισε ο Sponeck, που διέψευσε και τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι ο Χουσεΐν παρακρατεί τα τρόφιμα που προορίζονται για τον ιρακινό λαό: «Μπορώ να σας πω, δήλωσε, ότι δεν υπήρξε καλύτερο σύστημα διανομής αγαθών βοήθειας από εκείνο του Ιράκ. Τα αγαθά πάνε εκεί που πρέπει να πάνε».

Κριτική και στον Hans Blix

Την Παρασκευή (1/11) η «Νόιες Ντόιτσλαντ» είχε δημοσιεύσει συνομιλία του ανταποκριτή της στη Βιέννη με τον Scott Ritter, που καταγγέλλει τον τωρινό επικεφαλής των επιθεωρητών οπλισμού του Ιράκ, Hans Blix, ως αποδέκτη εντολών των ΗΠΑ. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αν αυτός διαρκώς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και κατόπιν σε συνεντεύξεις Τύπου απαιτεί ο ΟΗΕ με ένα νέο ψήφισμα να απειλεί το Ιράκ με "σοβαρές συνέπειες", αν δε συνεργαστεί με τους επιθεωρητές οπλισμού, τότε υπερβαίνει την εντολή του, γιατί είναι διπλωμάτης του ΟΗΕ και όχι εκτελεστής αμερικανικών απαιτήσεων».

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και για συγκέντρωση πληροφοριών κατασκοπίας, δήλωσε ο Ritter, και υπογράμμισε ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας υποκύψει στην πίεση της Ουάσιγκτον, αυτό θα αποτελούσε «σήμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορούν να συνεχίσουν με το νέο δόγμα τους προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων. Το διεθνές δίκαιο θα παραμεριστεί, ο κόσμος θα έχει ταχθεί υπέρ της αμερικανικής πολιτικής του επεκτατισμού».

Ritter: «Στο Λευκό Οίκο εδρεύει ένας Πρόεδρος μεθυσμένος από εξουσία και αλαζονεία. Αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν μόνες τους πόλεμο, ο Σρέντερ πρέπει να τις αναγκάσει να αποσύρουν το στρατό τους από τη Γερμανία και να κλείσουν τις εκεί στρατιωτικές βάσεις τους». Κατά τη γνώμη του δε μένει πολύς καιρός ακόμα: «Εχουμε καιρό να σταματήσουμε αυτό το στρατιωτικό πλήγμα έως τα τέλη Νοέμβρη. Κατόπιν οι προετοιμασίες στην περιοχή του Κόλπου θα έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε δε θα μπορεί πια να υπάρξει υποχώρηση».

Η πολιτική αντιπολίτευση

Αντιπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, δήλωσαν στον Τύπο ότι είναι αντίθετοι με στρατιωτική επέμβαση: «Θέλουμε απελευθέρωση, όχι στρατιωτική επέμβαση, και πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ