Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκρυθμο σκηνικό

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μέρα τη μέρα κορυφώνεται η ένταση του ταξικού πολέμου, που μαίνεται εδώ και μήνες στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Για πολλοστή φορά χθες, οι δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή επανάσταση και οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» με τη στήριξη των ΗΠΑ, αναμετρήθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αποτέλεσμα, δεκάδες άτομα να τραυματιστούν.

Οι συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του δημάρχου του Καράκας, που είναι από τα πλέον προβεβλημένα άτομα της αντιπολίτευσης και οπαδών του Ούγο Τσάβες, που διαδήλωναν κατά του ενδεχομένου διενέργειας δημοψηφίσματος για την απομάκρυνσή του από την προεδρία της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότεροι από 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά, ενώ ακόμη 60 ελαφρότερα.

Παρά τις εκκλήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης προς οπαδούς του Ούγο Τσάβες να διαλυθούν, εκείνοι περικύκλωσαν το κέντρο που στεγάζει το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο στο κέντρο του Καράκας, προκειμένου να εμποδίσουν την επίδοση περισσότερων από 2.000 υπογραφών για το επίμαχο δημοψήφισμα που ζητούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και την Κομμουνιστική Νεολαία της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την ενεργοποίηση του άρθρου 347 του Μπολιβαριανού Συντάγματος - εκστρατεία που περιλαμβάνει και συλλογή περίπου 2 εκατομμυρίων υπογραφών. Στην ανακοίνωση τονίζεται... «η πραγματική δύναμη του Συντάγματος απορρέει από το λαό της χώρας. Αυτή η δύναμη μπορεί να ασκηθεί με την κλήση μίας νέας Συνταγματικής Συνέλευσης, που θα έχει ως σκοπό το μετασχηματισμό του Κράτους, τη δημιουργία μιας νέας Δικαστικής Εξουσίας καθώς και την κατάρτιση ενός Νέου Συντάγματος», αφού η απόφαση της 14ης Αυγούστου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ακύρωσε όλες τις διώξεις που είχαν ασκηθεί στους πραξικοπηματίες της 11ης Απρίλη, αποτελεί συνέχεια αυτής της ίδιας προσπάθειας πραξικοπήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ