Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Συμφωνίες για μεγαλύτερο «άνοιγμα» των αγορών...

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-

Μετά την Κίνα, χτες, και η Ιαπωνία υπέγραψε συμφωνία πλαισίου με τις 10 χώρες - μέλη του ASEAN (Σύνδεσμος χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας) με στόχο το περαιτέρω «άνοιγμα» και «διεύρυνση» των αγορών της νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι το 2010.

«Τώρα είμαστε εταίροι που μπορούν να συμβαδίσουν και να προοδεύσουν μαζί. Η Ανατολική Ασία παίζει σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Το εάν θα ανταγωνιστούμε επαρκώς τα εμπορικά μπλοκ των Ευρωπαίων και των Βορειοαμερικανών εξαρτάται από μας...», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι μετά και από το τέλος της συνάντησής του στην πρωτεύουσα της Καμπότζης με ανώτερους αξιωματούχους και από τις άλλες εννιά χώρες του ASEAN (Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Βιρμανία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ).

Ομως πέρα από τις δηλώσεις Κοϊζούμι ελάχιστες λεπτομέρειες (πέρα από αδρά στοιχεία περί διεύρυνσης των εμπορικών, επιστημονικών, τουριστικών σχέσεων αμφοτέρων πλευρών μέχρι το 2010) γνωστοποιήθηκαν σχετικά με τη συμφωνία Ιαπωνίας - ASEAN.

Η προχτεσινή συμφωνία Κίνας - ASEAN αφορά την έναρξη συνομιλιών και ενεργών προσπαθειών με στόχο τη δημιουργία μίας τεράστιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μέσα στην προσεχή δεκαετία με προσδοκούμενο αποτέλεσμα μία αγορά 1,7 δισ. ανθρώπων και συναλλαγές ύψους τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ