Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση

«Δε θα είναι απόφαση πολέμου», διαβεβαιώνει ο Κόλιν Πάουελ, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αναγγέλλει σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων

Εντονη η αντίδραση του Λονδίνου στις ισραηλινές παροτρύνσεις για στρατιωτική πλήγμα και κατά του Ιράν

Οσο σκληρή και αν είναι η σημερινή ζωή του νεαρού στη Βαγδάτη, ο πόλεμος θα την κάνει πολύ χειρότερη...

Associated Press

Οσο σκληρή και αν είναι η σημερινή ζωή του νεαρού στη Βαγδάτη, ο πόλεμος θα την κάνει πολύ χειρότερη...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πολύ κοντά σε μια κοινή απόφαση για το Ιράκ» εκτιμούσε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ωρών να κατατεθεί προς τελική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο «ανανεωμένο» αμερικανο-βρετανικό κείμενο ψηφίσματος. Την ίδια ώρα, τη σφοδρή αντίδραση του Λονδίνου προκαλούσαν οι παρατηρήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ζητούσε την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση νέας απόφασης για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει, ήδη, αρχίσει και σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες δεν αποκλείεται η τελική ψηφοφορία να γίνει την Παρασκευή. Διπλωματικές πηγές, πάντα, εκτιμούσαν ότι το νέο αμερικανικό κείμενο εμπεριέχει διατυπώσεις τέτοιες που, από τη μία ικανοποιούν το γαλλο-ρωσικό αίτημα για μη αυτόματη ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης, συγχρόνως, όμως, δε «δένουν τα χέρια» της Ουάσινγκτον σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια δεύτερη συνεδρίαση, μετά την αναφορά του οποιουδήποτε προβλήματος από τους επιθεωρητές δεν εγκρίνει στρατιωτική επίθεση.

Ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνεδρίαση με τον Πρόεδρο Μπους, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι για τις τελικές φραστικές αλλαγές, εκτιμούσε, σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro, ότι «δεν πρόκειται για απόφαση έναρξης πολέμου». Ανάλογη αισιοδοξία εξέφραζε και ο Βρετανός ομόλογός του, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος με το Ιράκ» και ότι «δεν επίκειται άμεσα στρατιωτική δράση». Το σκεπτικό αυτό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος περιοδεύει σε σύμμαχες χώρες για το θέμα, τονίζοντας ότι «όσο σκληρότερη είναι μια απόφαση, τόσο περισσότερο απομακρύνεται ένας πόλεμος».

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
Παρ' όλα αυτά, όλοι διαψεύδονταν από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, που δήλωνε ότι εντός των ημερών θα συναντηθεί με την ηγεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξετάσουν σχέδια δράσης και να δοθεί εντολή για πολεμικές προετοιμασίες. Ο Ράμσφελντ, επίσης, προανήγγειλε την κλήση εφέδρων «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Οπως και να έχει, Αμερικανοί διπλωμάτες εξέφραζαν, μέχρι την τελευταία στιγμή, αμφιβολίες για το τι στάση θα τηρήσουν τα δύο διαφωνούντα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γαλλία και Ρωσία. Από το Παρίσι, όπου βρίσκεται ο εκπρόσωπος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Λούκιν, στηλίτευε την αμερικανική εμμονή για τα ιρακινά «όπλα μαζικής καταστροφής, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη» και επαναλάμβανε ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε μονομερές πλήγμα και σε κάθε πλήγμα χωρίς τρανταχτές αποδείξεις. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καλωσόριζε τις δηλώσεις της Βαγδάτης ότι θα συνεργαστεί με μια νέα απόφαση. Από την άλλη, το γαλλικό ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη συγκεκριμένης νέας απόφασης του Συμβουλίου πριν αναληφθεί η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

Το Ιράν και οι συμμαχικές ανησυχίες

«Το σοβαρότερο σφάλμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει στο στόχαστρο το Ιράν, αντί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος», δήλωνε κατηγορηματικά ο Τζακ Στρο, απαντώντας σε δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν στους «Τάιμς», όπου χαρακτήριζε την Τεχεράνη, «τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη» και τασσόταν υπέρ της «ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της αμέσως μετά το Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, εκτιμούσε ότι και άλλα μέλη της συμμαχίας θα ακολουθήσουν τη γερμανική στάση απέναντι στο Ιράκ, δηλαδή την κατηγορηματική εναντίωση, ενώ το νεοεκλεγέν Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία, τόνιζε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας λόγος στρατιωτικής επίθεσης». Τέλος, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, αλλά η χρήση του εναέριου χώρου και των βάσεών της «είναι θέμα που άπτεται της κυριαρχίας της και θα αποφασιστεί όταν χρειαστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ