Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι σε πρόωρες εκλογές το Ισραήλ

Για «πολιτικό εκβιασμό» κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα αλλά και την ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα» ο Αριέλ Σαρόν, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, επειδή... «αναγκάστηκε να το κάνει»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε πρόωρες εκλογές βαίνει, για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ, μετά την αδυναμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να σχηματίσει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό συνεργαζόμενος με την ακροδεξιά, μετά την αποχώρηση, την περασμένη βδομάδα, του Εργατικού Κόμματος από την εξουσία. Ο Σαρόν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη και επέρριψε την ευθύνη, καταρχάς, στο Εργατικό Κόμμα και στη συνέχεια στην ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα», την οποία προόριζε για νέο εταίρο, επειδή «επέμειναν στα μικροπολιτικά τους συμφέροντα».

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, που τοποθετούνται μάλλον για την 28η Γενάρη. Μέχρι τότε, η παρούσα κυβέρνηση, μαζί με το νέο υπουργό Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, όπως και με το νέο υπουργό Εξωτερικών, πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή. Ο Νετανιάχου δέχτηκε, τελικά, τον υπουργικό θώκο ακριβώς επειδή η χώρα βαίνει σε πρόωρες εκλογές, όπως ο ίδιος είχε θέσει ως προϋπόθεση.

Διευκρινίζοντας την κίνησή του, υποστήριξε ότι παραμένει σταθερός στο στόχο του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος «Λικούντ» και την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία από τον Αριέλ Σαρόν, αλλά αποδέχτηκε το υπουργείο, όπως ισχυρίστηκε, «επειδή γνωρίζουμε ότι η χώρα περνά τη χειρότερη κατάσταση ασφαλείας και γνωρίζουμε ότι είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο με το Ιράκ». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την πεποίθηση ότι το «Λικούντ», ενωμένο, θα αναδειχτεί νικητής από την εκλογική αναμέτρηση.

Σαρόν εναντίον όλων

Εξαιρετικά καυστικός εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Είχε προηγηθεί η τελευταία άκαρπη συνάντηση με την ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα». Στη συνέχεια, ο Σαρόν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, από τον οποίο ζήτησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

«Επιμένω ότι οι πρόωρες εκλογές δεν ωφελούν τη χώρα στην παρούσα πολιτική και οικονομική φάση», τόνισε ο Σαρόν παραδεχόμενος ότι «αναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν τη λύση γιατί δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη σειρά αιτημάτων που έθεταν οι επίδοξοι συγκυβερνώντες του. «Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω το καλό της χώρας για χάρη μικροπολιτικών συμφερόντων, δε θα αλλάξω βασικές γραμμές της πολιτικής μας και καίριες στρατηγικές συμφωνίες που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες». (Η ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα» ζητούσε διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους, κατάργηση όλης της «ειρηνευτικής διαδικασίας», εξορία του Γιάσερ Αραφάτ και «σαρωτική στρατιωτική νίκη στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών», κάτι που παλαιότερα έχει εκφράσει υπό την πρόταση για ολική προσάρτηση των εδαφών αυτών).

Ο Αριέλ Σαρόν, που είναι γνωστό ότι δε φείδεται σκληρότητας απέναντι στους Παλαιστινίους, κατηγόρησε τόσο την «Εθνική Ενότητα» όσο και τους αποχωρήσαντες «Εργατικούς» για «πολιτικό εκβιασμό». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι δεν προτίθεται να μη σεβαστεί το «σχέδιο» αποκλιμάκωσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ ούτε να μην ικανοποιήσει το αίτημά τους για «αυτοσυγκράτηση», όσο προετοιμάζεται η επίθεση στο Ιράκ. Απέφυγε, εντούτοις, να απευθύνει την οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του Νετανιάχου, ο οποίος, τους τελευταίους μήνες, έχει εκφράσει απόψεις παρόμοιες με της «Εθνικής Ενότητας».

Πολιτική αστάθεια

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το «Λικούντ» του Αριέλ Σαρόν θα κατάφερνε να αυξήσει τις δυνάμεις του. Εντούτοις, στις 90 ημέρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης, ο Σαρόν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιρετικά δημοφιλή εντός του Λικούντ, παρά το γεγονός ότι στην ισραηλινή κοινή γνώμη, συνολικά, που έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων της Ιντιφάντα, ο Σαρόν αντιμετωπίζεται θετικότερα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Εργατικό Κόμμα. Ο ηγέτης του, και πρώην υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, θα αντιμετωπίσει, στις 19 του μήνα, τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και σφοδρούς επικριτές της συνεργασίας με το «Λικούντ», Χαϊμ Ραμόν και Αμράν Μίτζνα, σε διαδικασία για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος. Ετσι, στις πρόωρες εκλογές, οι Ισραηλινοί μπορεί να κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε νέα πρόσωπα.

Συνέχεια στη βία

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός της Ράφα, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Αλλοι 7 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κοντά στο γειτονικό εποικισμό Κφαρ Νταρόμ.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, τηρώντας την πάγια παλαιστινιακή θέση, δεν εξέφρασε εκτίμηση και αρκέστηκε να καλέσει τον ισραηλινό λαό να «επιλέξει μια κυβέρνηση που θα υποστηρίξει την ειρήνη γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος για ασφάλεια και σταθερότητα». Ο Ερακάτ συμπλήρωσε ότι η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε έκρηξη βίας στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου κατά τις εισβολές του, την περασμένη άνοιξη, σε Νάμπλους και Τζενίν. Απαντώντας στην έκθεση, αξιωματούχος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, υποστήριζε ότι είναι «μονόπλευρη» και ότι «ευθύνονται οι Παλαιστίνιοι για τις απώλειες αμάχων, καθώς τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ