Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Η CIA πίσω από την «παράδοξη» έκρηξη;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά το «παράδοξο» περιστατικό της έκρηξης ενός αυτοκίνητου όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, φερόμενοι ως μέλη της «Αλ Κάιντα», που επέβαιναν σε αυτό, διαλευκάνθηκε αφού Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι αμερικανικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA έπληξε το αυτοκίνητο που εξερράγη αργά τη νύχτα της Κυριακής έξω από τη Σαναά της Υεμένης.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι στην επιχείρηση δεν ενεπλάκη ο αμερικανικός στρατός. Το CNN, επικαλούμενο επίσης ανώνυμες αμερικανικές πηγές, μετέδωσε πως η έκρηξη προήλθε από έναν πύραυλο «Χελφάιρ», που ερρίφθη από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA. Το ABC μεταδίδει πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Πριντέιτορ» έριξε δύο πυραύλους «Χελφάιρ», ενώ κατά το NBC, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε το αυτοκίνητο των υπόπτων στην επαρχία Μαρίμπ, περίπου 160 χλμ. ανατολικά της Σαναά, πριν του επιτεθεί. Επισήμως φυσικά, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πάντως, οι αρχές της Υεμένης από τη Δευτέρα αναγνώρισαν ένα από τα θύματα ως τον Αλί Καέντ αλ Χάρθι ή Αμπού Αλι, ο οποίος θεωρείται από τις αμερικανικές αρχές ένας από τους πρωτεργάτες της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Cole» τον Οκτώβρη του 2000, γεγονός που έκανε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να δηλώσει πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Αλι θα αποτελεί μία καλή είδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ