Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυτικές «ελπίδες» για τον Ερντογάν

Μπαϊκάλ - Ερντογάν. Οι ηγέτες των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων εμφανίστηκαν χθες να θέλουν «συναινετικό» κλίμα

Associated Press

Μπαϊκάλ - Ερντογάν. Οι ηγέτες των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων εμφανίστηκαν χθες να θέλουν «συναινετικό» κλίμα
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μόνη πραγματική είδηση της χθεσινής ημέρας, σε ό,τι αφορά στα τουρκικά πολιτικά πράγματα, ήρθε χθες όχι από την Αγκυρα, αλλά από την Ουάσιγκτον: Ο στρατηγός Χιλμί Οζκόκ, επικεφαλής του ενόπλων δυνάμεων, που είχαν ανατρέψει τον Νετσμεντίν Ερμπακάν, είπε χθες ότι «θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο αντανακλά τη βούληση του τουρκικού λαού». Ο στρατηγός Οζκόκ βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα προσκεκλημένος του πτεράρχου Τόμι Φρανκς και θα έχει σειρά επαφών με όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπους: Από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ και την Κοντολίζα Ράις μέχρι τον Πολ Βόλφοβιτς και τον Κόλιν Πάουελ.

Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, προέβη σε φιλοφρονήσεις προς τις ένοπλες δυνάμεις, δηλώνοντας πως «αυτός ο στρατός είναι ο στρατός μας... κανείς δεν μπορεί να μπει ανάμεσά μας». Ωστόσο, οι «συμφιλιωτικοί» τόνοι που έχουν υιοθετηθεί από τον πανίσχυρο στρατό και τον αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών είναι αβέβαιο, αν σηματοδοτούν πράγματι ειλικρινείς προθέσεις, ενώ δε δίνουν απάντηση στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι στο πολιτικό σκηνικό. Το δεδομένο είναι, ούτως ή άλλως, πως ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν μπορεί να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, που του αποστέρησε ένα ποίημα - η απαγγελία του οποίου τού κόστισε την καταδίκη του για «πρόκληση θρησκευτικού μίσους» και την 4μηνη φυλάκισή του πριν μερικά χρόνια.

Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στη θέση του; Ο ίδιος ο Ερντογάν δηλώνει ότι δε θέλει μια «μαριονέτα του» στη θέση. «Δεν έχει σημασία αν θα είναι κοντινός σε μένα ή όχι», δήλωσε στη χθεσινή Hurriyet. Πρόσθεσε: «Δε θέλω έναν αδύναμο πρωθυπουργό... θα οδηγήσει τη χώρα μας σε πλήρη ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να είναι ένας ταλαντούχος πρωθυπουργός για να αναλάβει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας». Ποιος θα είναι, όμως; Τα σενάρια στην τουρκική πολιτική σκηνή δίνουν και παίρνουν, με πολλά ονόματα να ακούγονται: Κατά σειράν, του Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην τραπεζίτη και πρώην υπουργού της κυβέρνησης Ερμπακάν (που είχε άδοξο τέλος το 1997, όταν την ανέτρεψαν με ένα «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» οι στρατηγοί), του Μπουλέντ Αρίντζ, βουλευτή της Ευημερίας όσο και της Αρετής, του Βετζντί Γκονούλ, προσωπικού φίλου του Προέδρου Σεζέρ και πρώην υπουργού, του Αμπντουλατίφ Σενέρ, αλλοτινού υπουργού Οικονομικών και καθηγητή στο αντικείμενο, του Αμπντουλκαντίρ Ακσού, πρώην υπουργού επίσης, και, τέλος, του Ερτουγρούλ Γιαλτσινμπάρ, ενός δικηγόρου που είχε εγκαταλείψει το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του Γιλμάζ και είναι πλέον γενικός γραμματέας του ΑΚΡ.

Χθες ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μόνου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βουλή - υπάρχουν κι εννέα ανεξάρτητοι. Οι δύο συμφώνησαν να προωθήσουν την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας πάνω απ' όλα, ενώ εμφανίστηκαν να συναινούν και σε άλλα ζητήματα.

Η όλη εικόνα που παρουσιάζει το μετεκλογικό σκηνικό, με την «απόσυρση» όλου του προηγούμενου «θιάσου» και την ανάδειξη του Ερντογάν, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία από την Ουάσιγκτον - ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε πως «αναμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και προσβλέπουμε σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία μαζί της - τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο νέο Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του τουρκικού λαού για τη συνέχιση της προόδου στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ και την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων - θα εργαστούμε με την κυβέρνηση σ' αυτά τα θέματα, όπως επίσης και για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο». Αλλά και η δανική προεδρία εμφανίστηκε να θέλει «στενή συνεργασία» με τη νέα κυβέρνηση οψέποτε προκύψει αυτή, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ