Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Δεν αποδέχεται» την αποστολή επιθεωρητών

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ διαμήνυσε χτες προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί την αποστολή των επιθεωρητών όπλων, καθώς απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που τη συνέστησε.

Η απόφαση 1284 του ΣΑ του ΟΗΕ, είπε ο Αζίζ, «σαφώς δεν αναγνωρίζεται» από την ιρακινή κυβέρνηση, και αυτό σημαίνει ότι η αποστολή «του Χανς Μπλιξ και της επιτροπής του δε θα γίνει δεκτή». Η απόφαση 1284 του ΣΑ αναφέρει ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράκ μπορεί να αρθούν εάν το Ιράκ επιτρέψει στη νέα επιτροπή επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ να επιστρέψει στη Βαγδάτη. Η ίδια απόφαση αντικατέστησε την UNSCOM, που ήταν η προηγούμενη ομάδα, με την UNMOVIC (το αρκτικόλεξο προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Επιτροπή Παρακολούθησης, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών).

Προ του ενδεχομένου να υπάρξουν νέες κυρώσεις προς το Ιράκ αν επιμείνει στην άρνησή του, ή ακόμη και νέες αεροπορικές επιθέσεις από πλευράς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο Αζίζ είπε ότι «είμαστε συνηθισμένοι σε απειλές και το Ιράκ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις εναντίον της ανεξαρτησίας και των νόμιμων δικαιωμάτων του».

Στην Ουάσιγκτον, υψηλόβαθμος διπλωμάτης είπε ότι στο πρακτορείο «Reuters» πως το Ιράκ «είναι ελεύθερο να απορρίψει» τη νέα επιθεώρηση όπλων, αλλά αυτό θα σημάνει πως «θα συνεχίσει να υφίσταται το καθεστώς των κυρώσεων». Το πρόβλημα των κυρώσεων «δεν το έχουμε εμείς», είπε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος επιδεικνύοντας τον κυνισμό του συνέχισε λέγοντας, «ας μην παραπονεθούν κατόπιν για τα αποτελέσματα των κυρώσεων» (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ