Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέα επέμβαση Ολμπράιτ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ποιος θα νικήσει στις επικείμενες προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές εκλογές του ερχόμενου μήνα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας; Αν και όλα τα δεδομένα φωτογραφίζουν την άνετη νίκη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και του νυν Προέδρου της ομοσπονδίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εντούτοις, μία χτεσινή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, «επιβεβαίωσε» με τον πιο εύγλωττο τρόπο την προοπτική νίκης του Μιλόσεβιτς στις εκλογές της 24ης του Σεπτέμβρη.

Ξεκινώντας με τη γνωστή «επωδό» αμφισβήτησης για το κατά πόσο δίκαιες, ανόθευτες και ελεύθερες θα είναι οι εκλογές του ερχόμενου μήνα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η Μ. Ολμπράιτ είπε επί λέξει ότι «ακόμη και με τον Μιλόσεβιτς στην εξουσία η αντιπολίτευση μπορεί να αποσπάσει καλά αποτελέσματα και να αναδειχτεί σε κίνημα ικανό να φέρει τη δημοκρατία σε όλη τη Γιουγκοσλαβία»... Τι περίεργο! Πριν λίγες βδομάδες η Μαντλίν Ολμπράιτ καλούσε τη σερβική αντιπολίτευση να ενώσει τις δυνάμεις της γιατί, όπως έλεγε, «είχε τις δυνατότητες να νικήσει θριαμβευτικά» το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Τώρα, φαίνεται, πως για την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέμα ζωτικής σημασίας δεν είναι η νίκη αλλά απλώς... η ύπαρξη της σερβικής αντιπολίτευσης...

Επιπλέον η Ολμπράιτ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες από κοινού στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, «ενθάρρυνε τους Σέρβους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία (των εκλογών), ακόμη και εάν υπάρξει νοθεία, γιατί βιαζόμαστε να δεχτούμε μία δημοκρατική Γιουγκοσλαβία ως ισότιμο εταίρο στη νέα Ευρώπη».

Και στις βουλευτικές θα συμμετάσχει τελικά ο Ντράσκοβιτς

Το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς ανακοίνωσε χτες πως θα λάβει τελικά μέρος στις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί και υπαναχώρηση στην πρότερη άρνηση του Ντράσκοβιτς να συμμετάσχει στις εκλογές «εάν δε λάβει μέρος σ' αυτές και το Μαυροβούνιο», το οποίο έχει ανακοινώσει πως θα τις μποϊκοτάρει. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» θα είναι ο ίδιος και, όπως τόνισε, η παράταξή του θα δώσει τη δική της μάχη σ' αυτές τις εκλογές δίχως τη συμμετοχή ή συνεργασία άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης.

  • Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες που μετέδωσε προχτές βράδυ κρατικός ραδιοσταθμός του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τις οποίες άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν αποκλείσει δρόμους που οδηγούν από το βορειοδυτικό Μαυροβούνιο προς τη νοτιοανατολική Βοσνία. Σύμφωνα με το σταθμό, μονάδες του ομοσπονδιακού στρατού έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους μεταξύ της Πλιέβλια και της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί έως χτες από το δεύτερο σώμα του γιουγκοσλαβικού στρατού, η ζώνη ευθύνης του οποίου εκτείνεται στο Μαυροβούνιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ