Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία

Θρήνος από τους συγγενείς των θυμάτων, στο αεροδρόμιο του Μπαχρέιν

Associated Press

Θρήνος από τους συγγενείς των θυμάτων, στο αεροδρόμιο του Μπαχρέιν
ΜΑΝΑΜΑ.-

Ενα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, το δεύτερο σε ένα μήνα, μετά την εφιαλτική συντριβή του Κονκόρντ στις 25 Ιούλη στο Παρίσι, βύθισε χτες στο πένθος τις οικογένειες των 135 ταξιδιωτών και του οκταμελούς πληρώματος που επέβαιναν στο μοιραίο «ΑΙΡΜΠΑΣ 320» της αεροπορικής εταιρίας «Γκαλφ Αιρ», το οποίο συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης στον Περσικό Κόλπο. Το αεροπλάνο δεν έφθασε ποτέ στον τόπο προορισμού του (Κάιρο) καθώς συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μάναμα και μετά από δύο αποτυχημένες, όπως εικάζεται, απόπειρες προσγείωσης.

Τα πτώματα των άτυχων ταξιδιωτών, μεταξύ των οποίων και 36 παιδιά, ανασύρθηκαν για να τεθούν σε διαδικασία αναγνώρισης από τα δεκάδες προσφιλή και συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων που έχουν καταλύσει από χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν Μάναμα. Οσο για τα αίτια της εφιαλτικής αυτής συντριβής; Αυτά παραμένουν εν πολλοίς ένα αίνιγμα, το κλειδί για την εξήγηση του οποίου ίσως να βρίσκεται στα δύο πορτοκαλί κουτιά (λεγόμενα «μαύρα κουτιά») που περιέχουν τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πληρώματος, που ανασύρθηκαν χτες το απόγευμα...

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε, πως οι έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών συντριβής του αεροσκάφους ξεκίνησαν ήδη ενώ έγινε γνωστό πως αξιωματούχοι του Μπαχρέιν αναμένουν τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας από τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία ΑΙΡΜΠΑΣ και το «Συμβούλιο Ασφάλειας Εθνικών Μεταφορών» με έδρα τις ΗΠΑ.

Τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος, η αιτία συντριβής του αεροσκάφους;

Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Μάναμα δήλωσε σε συντάκτη του «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως το «αεροσκάφος ήταν σχετικά κοντά στον αεροδιάδρομο αλλά δεν προσγειώθηκε... Εκανε δύο φορές κύκλο και την τρίτη φορά συνετρίβη στη θάλασσα». Ο Ιμπραχίμ Αλ Χαμέρ, υποδιευθυντής της πολιτικής αεροπορίας του Μπαχρέιν, είπε από την πλευρά του ότι η αρχική κυκλική πορεία του αεροσκάφους «δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο» και πως το πλήρωμα του μοιραίου ΑΙΡΜΠΑΣ 320 δεν ανέφερε τίποτε το ασυνήθιστο στον πύργο ελέγχου. Ο Ιμπραχίμ αλ Χαμέρ κατέληξε σημειώνοντας πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της «Γκαλφ Αιρ» είχε 21 χρόνια πείρα στην πλοήγηση πολιτικών αεροσκαφών...

Σύμφωνα, πάντως, με χτεσινοβραδινό ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης στο Αμπου Ντάμπι, ενδέχεται το δυστύχημα «να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και όχι σε ανωμαλία τεχνικής φύσης». Αυτό γιατί, όπως υποστηρίχτηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, «κατά την πρώτη προσέγγιση στο αεροδρόμιο ο πιλότος φαίνεται να διέπραξε σφάλμα, ενώ κατά τη δεύτερη προσπάθεια η μία πτέρυγα του αεροσκάφους υπέστη ζημιά καθώς χτύπησε με δύναμη τη θάλασσα».

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες της συντριβής του αεροσκάφους δήλωσε, πως το «αεροσκάφος πετούσε ασυνήθιστα χαμηλά στην περιοχή, με κατεύθυνση τον αεροδιάδρομο όταν πήρε αιφνιδίως κλίση προς τη θάλασσα, όπου και κατέπεσε». Κάποιοι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν, πως ήταν σε θέση να παρατηρήσουν «κάποιους περίεργους ήχους από τις μηχανές του αεροσκάφους».

Στις πολύωρες έρευνες των σωστικών συνεργείων συμμετείχαν μεταξύ άλλων ελικόπτερα του αμερικανικού ναυτικού και ειδικά σκάφη από τον πέμπτο αμερικανικό στόλο. Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, το συντονισμό και την προσωπική επιμέλεια των ερευνών είχε ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν σεΐχης Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Καλίφα.

Οπως ανακοινώθηκε, στο αεροσκάφος επέβαιναν 63 Αιγύπτιοι, 34 πολίτες του Μπαχρέιν, 12 Σαουδάραβες, εννιά Παλαιστίνιοι, έξι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τρεις κινέζες δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΝΕΑ ΚΙΝΑ, δύο Βρετανοί, ένας Αμερικανός, ένας Αυστραλός, ένας Καναδός, ένας Κουβεϊτιανός, ένας πολίτης του Ομάν και ένας Σουδανός.

Θρήνος και πένθος στη Μάναμα

Σε τριήμερο πένθος κήρυξε από χτες τη χώρα ο σεΐχης του Μπαχρέιν. Ομως, το επίκεντρο των επόμενων πράξεων της τραγωδίας είναι κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μάναμα όπου έχουν καταλύσει περισσότεροι από 200 συγγενείς των θυμάτων του ΑΙΡΜΠΑΣ. Στο μέρος αυτό αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα συγγενείς των θυμάτων από την Αίγυπτο ενώ χτες βράδυ αναμενόταν η μεταφορά των ατόμων αυτών στο αεροδρόμιο του Μπαχρέιν για την αναγνώριση των πτωμάτων.

Κραυγές θρήνου και σκηνές άφατης θλίψης εκτυλίχτηκαν χτες το πρωί όταν εκπρόσωπος της «Γκαλφ αιρ» ανέγνωσε το μακρύ κατάλογο με τα ονόματα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος. Ηταν όλοι νεκροί...

Οσο για τα στοιχεία του αεροσκάφους; Οπως ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο «ΑΙΡΜΠΑΣ 320» παραδόθηκε στην «Γκαλφ Αιρ» το Σεπτέμβρη του 1994 και είχε 17.177 ώρες πτήσης. Στην ανακοίνωση της βιομηχανίας AΙΡΜΠΑΣ αναφέρεται ότι το αεροπλάνο έφερε κινητήρες τύπου «CFM56-5», που είχαν κατασκευαστεί από την «General Electric Co» και τη γαλλική κρατική εταιρία «SNECMA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ