Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φόρος τιμής στους ναυτικούς του «Κουρσκ»

Οι συγγενείς των ναυτικών του «Κουρσκ» αφήνουν λουλούδια στον τόπο του ναυαγίου

Associated Press

Οι συγγενείς των ναυτικών του «Κουρσκ» αφήνουν λουλούδια στον τόπο του ναυαγίου
ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπαρχηγός των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ, δήλωσε χτες ότι οι ναυτικοί του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» έκλεισαν τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τη στιγμή που το σκάφος βυθιζόταν. Στο μεταξύ κάποιοι από τους συγγενείς των ναυτικών, οι οποίοι εξακολουθούν να κείτονται στο ναυαγισμένο σκάφος, μεταφέρθηκαν χτες στον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα παιδιά τους.

Οι ναύτες που χάθηκαν στο δυστύχημα του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου « Κουρσκ» στις 12 Αυγούστου στη θάλασσα του Μπάρενς έκαναν μια ηρωική πράξη «σταματώντας τη λειτουργία του αντιδραστήρα με τίμημα τις ζωές τους», δήλωσε ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ. Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, που διεξάγονται για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το ναυάγιο, αναφέρουν ότι «οι ναύτες κατάφεραν να κλείσουν τον αντιδραστήρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, λόγω της πρόσκρουσης του " Κουρσκ" με ένα άγνωστο αντικείμενο που προκάλεσε τελικώς και τη βύθισή του στη θάλασσα του Μπάρεντς», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δυτικοί ειδικοί αντίθετα εκτιμούν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως ο αντιδραστήρας ήταν συνδεδεμένος με σύστημα αυτόματης διακοπής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι περισσότεροι από τους 118 ναύτες πέθαναν τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας, σύμφωνα με το Ρώσο στρατηγό. Το δυστύχημα του «Κουρσκ» «έδειξε και ορισμένες δυσλειτουργίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», κατά τον ίδιο: «Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, χρήματα δε διατίθενται παρά μόνο στις κυριότερες δομές του στρατιωτικού μας συστήματος, ενώ στα περιφερειακά συστήματα δε δίνεται καμιά ιδιαίτερη προσοχή».

Ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του υποβρυχίου, δήλωσε στο μεταξύ ότι ο στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο επικεφαλής του ρωσικού ναυτικού Βλάντιμιρ Κουρογιέντοφ και ο ναύαρχος Βιάτσεσλαβ Ποπόφ του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους - τις οποίες δεν έκανε δεκτές.

Ενα από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι και το ενδεχόμενο να υπήρξε «τρομοκρατική ενέργεια» στο « Κουρσκ». Το σενάριο «εξετάζουν», όπως έγινε γνωστό, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε «δύο Νταγκεστανούς, ένα στρατιωτικό και έναν πολίτη, που βρίσκονταν στο μοιραίο υποβρύχιο», όπως είπε χτες ο αρχηγός της FSB Νικολάι Πατρούτσεφ. Σενάριο πάντως που απορρίπτει «εκατό τα εκατό» ο ναύαρχος Ποπόφ.

Χτες ο γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ ανακοίνωσε την έναρξη διενέργειας ποινικής έρευνας για το δυστύχημα του «Κουρσκ».

Φόρος τιμής

Στο σημείο του ναυαγίου μετέβησαν χτες συγγενείς των μελών του «Κουρσκ» -περίπου 150 από τους 400 που βρίσκονται στη βάση Βιντιάγεβο -, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και έριξαν στεφάνια στη θάλασσα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αγαπημένους τους. Ο εκπρόσωπος του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Βλαντιμίρ Ναβρότσκι δήλωσε ότι ορισμένες οικογένειες δε θα λάβουν μέρος στην τελετή για λόγους υγείας και «διάφορους άλλους λόγους». Πολλοί από τους συγγενείς ανδρών του πληρώματος αρνούνται να συμμετάσχουν σε επιμνημόσυνες τελετές, θεωρώντας ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες πως θα βρεθούν επιζώντες, αφού το ναυάγιο δεν έχει επιθεωρηθεί και ζητούν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Πριν επιβιβαστούν στο πλοίο οι συγγενείς των θυμάτων έλαβαν μέρος σε στρατιωτική τελετή θεμελίωσης μνημείου στη μνήμη του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ