ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Παρασκευή ξανά στο δρόμο

Eurokinissi

Σε μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό «παρών», την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, την κατάρρευση των ασφαλιστικών τους ταμείων, κάλεσαν χτες τους συναδέλφους τους, μέσα από συνέντευξη που έδωσαν, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Ενώ, με τη λαϊκή ρήση, «εκεί που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα έρθεις», ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου, συνέδεσε τα ειδικά προβλήματα των συνταξιούχων και του αγώνα τους, με αυτά των ανέργων και των εργαζομένων. Την ίδια μέρα και ώρα, συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης αναφέρθηκε, ανάμεσα στ' άλλα, στον προϋπολογισμό και στο φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «άνοιγμα του διχτυού» για τις ευπαθείς ομάδες. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και τις δήθεν ελαφρύνσεις ως συνέχεια μιας πολιτικής σκληρής μονόπλευρης λιτότητας που βιώνουν εδώ και 16 χρόνια συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι. Οπως τόνισε, η απώλεια του ισχνού εισοδήματος των συνταξιούχων ξεπερνά το 35%. Από τη μία, τόνισε, έχουμε τις εξαγγελίες γι' αυξήσεις 2,5-3,5% και από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα αποτελούν ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι έρχονται σε δεύτερη θέση, μετά τ' αμερικανικά επιχειρηματικά κέρδη. Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, υπογράμμισε τη διαρκή επιδείνωση της θέσης των συνταξιούχων, με την ακρίβεια να καλπάζει σε προϊόντα και υπηρεσίες, στα φάρμακα. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση θερμό συμπαραστάτη της ελεύθερης αγοράς, ενώ, επικεντρώνοντας ειδικά στα φάρμακα και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, μίλησε για τη χτεσινή αύξηση 25% διακοσίων φαρμάκων που ληστεύουν κυριολεκτικά τ' ασφαλιστικά ταμεία και υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν φάρμακα βάσει λίστας των ταμείων και αυτές οι αυξήσεις των φαρμάκων, είπε, έχουν επίπτωση στο εισόδημα και στα ταμεία τους. Επισήμανε, επίσης, τη χειροτέρευση της δημόσιας ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρά τις κορόνες των αρμοδίων, με συνέπεια τα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα να κάνουν χρυσές δουλιές, ενώ συνταξιούχοι και εργαζόμενοι χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον από την τσέπη τους. Στα ειδικά προβλήματα των ταμείων τους αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Δημοσίου Π. Βαβουγυιός, ο πρόεδρος του ΤΣΑ, Ερ. Ποταμιάνος, από τα ταχυδρομεία ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου Κοντονάσιος και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο αντιπρόεδρος Ν. Δαμιανός, επικεντρώνοντας σε θέματα άδικων κρατήσεων από τις συντάξεις, αναδρομικών, είτε από οικογενειακά επιδόματα, είτε από νέα μισθολόγια, με αποτέλεσμα να «στέλνονται» οι συνταξιούχοι σε δικαστικούς αγώνες και σε χρονοβόρες αναβολές.

ΕΣΚ ΟΤΕ
Για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στα σωματεία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να ανοίξουν και με την ψήφο τους το δρόμο για να γίνουν τα σωματεία τους όργανα της ταξικής πάλης, απευθύνει η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ). Το κάλεσμα απευθύνεται με αφορμή τις αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλληλικού Προσωπικού (ΠΣΥΠ) και στο Σύλλογο Εργαζομένων της ΚΟΣΜΟΤΕ, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν ένα τέλος στην κυριαρχία του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι εκλογές για τον ΠΣΥΠ συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή. Η ΕΣΚ στη διακήρυξή της τονίζει ότι την τελευταία τριετία το απερχόμενο ΔΣ του ΠΣΥΠ - απαρτίζεται από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) - αδράνησε, αποπροσανατόλισε τους εργαζομένους, ανέχτηκε ή στήριξε την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας (συνέχιση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, θυγατρικοποίηση, χαμηλοί μισθοί κλπ.). Υπενθυμίζει ότι το ΔΣ αδιαφόρησε για άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως ακρίβεια, ανεργία, σταδιακή κατάργηση της δημόσιας Παιδείας, ιδιωτικοποίηση της Υγείας, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, υπονόμευση δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη και στελέχη της παράταξης με συχνή παρουσία σε πολλούς χώρους δουλιάς, αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις δυνατότητες λύσης τους. Με τη δράση της η παράταξη, στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, προσπαθεί να συμβάλει ώστε και στον ΟΤΕ να υπάρχει ένας αγωνιστικός ταξικός πόλος συσπείρωσης και αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων στηριγμάτων της.

Στην ΚΟΣΜΟΤΕ, οι εκλογές στα γραφεία της Αθήνας ολοκληρώθηκαν χτες και σήμερα η ψηφοφορία συνεχίζεται σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Ο εργασιακός Μεσαίωνας που επικρατεί στην εταιρία δεν ξεπερνιέται με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, επισημαίνει η ΕΣΚ. Στηλιτεύει τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της διοίκησης του σωματείου (παρουσιάζεται ως «ακομμάτιστη» στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά στην πράξη είναι ΠΑΣΚΕ). Επισημαίνει ότι κατεύνασε την αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας απέναντι στην εργοδοτική πολιτική.

Από την πλευρά της, η ΕΣΚ κατήγγειλε τις διαβόητες ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες ισχύουν στην ΚΟΣΜΟΤΕ, που παραβιάζουν ακόμη και την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία, και αφορούν: Στην άρνηση παροχής των βασικών επιδομάτων (παιδιών, ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, πτυχίου). Στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας (υπερωρίες, αργίες και Κυριακές). Στις μισθολογικές αυθαιρεσίες και ανισότητες. Στον ετσιθελισμό και στην τρομοκρατία στον εργασιακό χώρο κ.ά.

«DOMUS»
«Κλειδώνει» και τις παρανομίες της

Ο Κουνέλης ξαναχτύπησε! Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της μεταλλουργικής επιχείρησης DOMUS στον Πειραιά, ο οποίος κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιών για το ασφαλιστικό υποχρέωνε τους 100 περίπου εργάτες του να υπογράφουν δήλωση ότι δε θα απεργήσουν! Τώρα ο Κουνέλης ξεπερνώντας κάθε όριο και αξιοποιώντας το... «εκσυγχρονιστικό» οπλοστάσιο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σκέφτηκε να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να προσέρχονται ένα τέταρτο νωρίτερα στη δουλιά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα, χωρίς βέβαια να πληρώνονται υπερωριακά. Μάλιστα για να τους «δέσει», τους καλεί να υπογράψουν και σχετική... συμφωνία την οποία ο εργοδότης την έχει χαρακτηρίσει ως «αξιολόγηση» του προσωπικού! Βέβαια, όποιος φέρει αντίρρηση στις εξωφρενικές απαιτήσεις του αφεντικού και αρνηθεί να... αξιολογηθεί απειλείται με απόλυση!

Τα όσα συμβαίνουν σε αυτό το κάτεργο καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με χτεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας επιπλέον ότι: «Είναι ολοφάνερο ότι η εργοδοσία με την αλλαγή του χρόνου εργασίας υλοποιεί ένα σχέδιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τους εργαζόμενους - έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη πολιτική κάλυψη από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο κατ' επανάληψη έχει απευθυνθεί καταγγέλλοντας το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά - για τις παρεμβάσεις που κάνει από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας». Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα ώστε να πάψει η εργοδοτική αυθαιρεσία». Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν, να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να παλέψουν για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους και να αντικρούσουν όλοι μαζί την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία των εργοδοτών.

«ΒΙΟΚΕΡΑΛ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Τρομοκρατεί με απολύσεις

Για άγριο κυνηγητό και επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, επειδή τόλμησαν να προχωρήσουν στην επανασύσταση του Σωματείου, καταγγέλλει τη διεύθυνση της επιχείρησης «Βιοκεράλ», το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΝΛ «από τον μήνα Οκτώβρη, που ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναδραστηριοποίησης του σωματείου, η επιχείρηση απέλυσε με διάφορες δικαιολογίες τέσσερις από τους εργαζόμενους που προτάθηκαν για την προσωρινή διοίκηση και απ' ό,τι φαίνεται θα προσπαθήσει να συνεχίσει την τρομοκρατία».

Και υπογραμμίζει: «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες της "ΒΙΟΚΕΡΑΛ" ότι ο συνδικαλισμός είναι νόμιμος και συνταγματικά κατοχυρωμένος στη χώρα μας. Πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε στην κοινωνία της Λάρισας ότι η επιχείρηση αυτή χρησιμοποιεί υλικά τα οποία βλάπτουν την υγεία του λαού της περιοχής, αδιαφορώντας για τους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι φοβούνται τις αντιδράσεις και των εργαζομένων του εργοστασίου, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Γι' αυτό προχωρούν σε ενέργειες τρομοκράτησής τους».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΠ
Διπλασιάστηκε η συμμετοχή

Με τη συμμετοχή που πλησίασε κοντά στις 4.000 -έναντι 1.870 ψηφισάντων το 1999- έγιναν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπροσώπων στην Ομοσπονίδα Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μέχρι αργά, χτες το βράδυ, συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι αργά, αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), στο ψηφοδέλτιο της οποίας συμμετείχαν κομμουνιστές, γιατροί του ΔΗΚΚΙ και άλλοι αγωνιστές υπερδιπλασίασε τον αριθμό των ψήφων της (στις προηγούμενες εκλογές πήρε 234 ψήφους) και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Επίσης, απ' τη ροή των αποτελεσμάτων φαινόταν ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ΔΗΚΝΙ και ακολουθούν: ΠΑΣΚ, Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία, ΔΗΠΑΚ, Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Νέων και Ειδικευομένων Γιατρών, Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών και Νυστέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ