ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο ένας στους 100 παίρνει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας!

Θλιβερός απολογισμός από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Mega Channel

Κλειστές πόρτες βρίσκουν στη χώρα μας οι «διεθνείς τρομοκράτες», οι ξεριζωμένοι απ' τα πυρά των Αμερικανών αθώοι άνθρωποι, που φεύγουν κυνηγημένοι απ' τις πατρίδες τους (κυρίως από Αφγανιστάν και Ιράκ) για να σώσουν τη ζωή τους. Οταν η ίδια η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μιλά για ποσοστό ασύλου φέτος στη χώρα μας της τάξης του 1%(!) και όταν απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για παροχή ασύλου στα θύματα διώξεων, τότε κανείς δεν επιτρέπεται να παραμένει ανυποψίαστος μπροστά σ' αυτήν την κατρακύλα των αριθμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δεσμεύσεων της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων...

Μέχρι πρόσφατα, στη χώρα μας, η αγωνία για το πολιτικό άσυλο εστιαζόταν στη δραματική μείωση χορήγησής του και η προειδοποίηση ήταν σαφής: «Το πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα τείνει να καταργηθεί». Μετά τις δηλώσεις της, μέχρι χτες, αντιπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Φλ. Ρόχας, η παραπάνω προειδοποίηση δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Απογοητευτικά νούμερα, που προκαλούν οργή, είναι ό,τι άφησε πίσω της η πρώην αντιπρόσωπος: Από 11,2% που ήταν το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος, επί του συνόλου των εξετασθεισών περιπτώσεων αιτήσεων ασύλου, για το 2001, φέτος έχει πέσει κατακόρυφα στο 0,4%. Οσον αφορά στο συνολικό ποσοστό χορήγησης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα, πέρσι ήταν 22,4%, ενώ φέτος μετά βίας αγγίζει το 1%! Το χειρότερο απ' όλα, όπως αναφέρθηκε, είναι ότι οι κύριες ομάδες αιτούντων άσυλο προέρχονται απ' το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος φτάνει στο 15,8% και στο 26,9% μαζί με το ανθρωπιστικό καθεστώς. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών γίνεται ακόμα πιο εμφανής, αν συγκρίνουμε το ποσοστό αναγνώρισης για τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, τους Ιρακινούς. Το 2001 ο μέσος όρος αναγνώρισης για Ιρακινούς στην ΕΕ ήταν 32%, που μαζί με το ποσοστό χορήγησης ανθρωπιστικού καθεστώτος έφτανε το 52%. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά αναγνώρισης ήταν 10,2% και 22,4%, αντίστοιχα. Φέτος τα νούμερα αυτά βρίσκονται στο 0,2% και 0,58%. Δηλαδή από το Γενάρη έως το Νοέμβρη του 2002, μόνο σε εννέα Ιρακινούς στην Ελλάδα χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα, ενώ σε 12 μόνον επιπλέον άτομα καθεστώς ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αιτήσεις για χορηγία ασύλου είχαν καταθέσει 3.622 Ιρακινοί...


Να δικαστεί από Ορκωτό Δικαστήριο ζητά ο Γιωτόπουλος

Απεργία πείνας ξεκίνησε χτες η Α. Σωτηροπούλου, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης

Υπόμνημα στο Συμβούλιο Εφετών κατέθεσε χτες και ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επικείμενη δίκη είναι πολιτική και θα πρέπει, επομένως, να δικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο Αλ. Γιωτόπουλος, στο υπόμνημά του, ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης ανάγονται στα πολιτικά αδικήματα, καθώς είχαν ιδεολογικά κίνητρα, στρέφονταν κατά πολιτικών στόχων και οικονομικών παραγόντων της χώρας, δεν ήταν εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου και, επομένως, δε θα πρέπει να εκδικαστούν από το Τριμελές Εφετείο. Χαρακτηρίζει, επίσης, αντισυνταγματικό το νόμο 2928/2001 («τρομονόμο»), ενώ επικαλείται και το άρθρο 7 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ισχύει αναδρομικά ο νόμος και μεταξύ δύο ποινών για την ίδια πράξη επιβάλλεται στον κατηγορούμενο η ευνοϊκότερη ποινή. Να σημειωθεί ότι ανάλογο υπόμνημα έχουν, ήδη, καταθέσει οι αδερφοί Ξηρού και ο Β. Τζωρτζάτος.

Στο μεταξύ, απεργία πείνας ξεκίνησε από χτες η Αγγ. Σωτηροπούλου, η οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενη για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Οπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους η συνήγορός της, Ι. Κούρτοβικ, η πελάτισσά της ζητάει βελτίωση των συνθηκών κράτησης και, κυρίως, να της δοθεί το δικαίωμα να βλέπει τον γιο της Εκτορα πιο συχνά και κατά μόνας, και όχι, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, η συνάντηση μητέρας και γιου να γίνεται με την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μάλιστα, η Ι. Κούρτοβικ διευκρίνισε με νόημα ότι πρόκειται για απεργία πείνας διαρκείας και ότι η Α. Σωτηροπούλου θα σταματήσει την απεργία, μόνον όταν η Διεύθυνση των Φυλακών δώσει λύση στο αίτημά της.

Τέλος, χτες το πρωί έγινε σε ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών ο πολιτικός γάμος των Δ. Κουφοντίνα και Α. Σωτηροπούλου. Το γάμο τέλεσε ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ. Δημόπουλος, ενώ ως μάρτυρες παρέστησαν η Ι. Κούρτοβικ και η Α. Ρομέρο Κορτέζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ