ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δε φταίει η μουντζούρα για τη μαύρη κατάσταση

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκεί που το μεροκάματο ισοδυναμεί με τρόμο και το χώμα έχει ποτιστεί με το αίμα εκατοντάδων εργατών - μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν «κομμάτια» 7 μεταλλεργάτες - εκεί που η άγρια εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τον πιο σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές, κυριολεκτικά «σπάει κόκαλα», βρέθηκε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Τον βουλευτή συνόδευσαν ο πρόεδρος Ιορδάνης Πουντίδης και μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ενώ η περιοδεία αυτή αποτελεί συνέχεια των εξορμήσεων που έχει προγραμματίσει το Κόμμα στους χώρους δουλιάς, ανοίγοντας το μέτωπο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων μέσα και από την καταγραφή της δραματικής κατάστασης, που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας.

Ο βουλευτής ανέβηκε στο φορτηγό πλοίο «ΧΡΙΣΤΙΝΑ Κ» του εφοπλιστή Κουμάνταρου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη μεγάλη δουλιά στη Ζώνη. Πάνω στο πλοίο η εικόνα προκαλεί σοκ. Παντού καπνίλα από τις αναθυμιάσεις και μουντζούρα. Οι μεταλλεργάτες με τις τσιμπίδες και τα εργαλεία φλόγας για το κόψιμο της λαμαρίνας δουλεύουν πυρετωδώς. Ο εφοπλιστής θέλει η δουλιά να τελειώσει γρήγορα. Ολων τα πρόσωπα είναι καλυμμένα με ειδικές μάσκες, ενώ όποιο σημείο του προσώπου φαίνεται είναι μαύρο από τη μουντζούρα. Ανάσα καμιά. Μέχρι την ώρα του διαλείμματος ούτε τσιγάρο. Αλλοι κρέμονται σε πανύψηλες σκαλωσιές που έχουν στηθεί μέσα στα θεόρατα αμπάρια, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή, άλλοι βρίσκονται μέσα στα σπλάχνα του πλοίου, τα διπύθμενα, εισπνέοντας όλα τα καρκινογόνα καυσαέρια. Αυτούς τους αντιλαμβάνεσαι μόνο από το θόρυβο που κάνουν και από την ακάλυπτη τρύπα που υπάρχει στο κατάστρωμα, η οποία αποτελεί την είσοδο προς τα διπύθμενα. Με μια λέξη «κόλαση»!

«Το βλέπετε, αυτή η δουλιά δεν πληρώνεται», λέει ένας από τους «μουντζούρηδες», χαμογελώντας και ο συνάδελφός του Χρήστος Παπάζογλου συμπληρώνει «εδώ θα πεθάνουμε». Στην κουβέντα παρεμβαίνει και ο Γιώργος Καρανάσογλου, λέγοντας ότι «δεν προλαβαίνουμε να πάμε στα 70. Λίγοι είναι οι συνάδελφοι που πήραν σύνταξη και είναι γεροί». «Κανονικά θα έπρεπε να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 45, όμως πού να βρεις τα ένσημα με αυτή την ανεργία. Είναι έγκλημα να μας ζητάνε για τη σύνταξη τα 1.000 ένσημα να είναι την τελευταία 5ετία».

Ειδικά η ανεργία αποτελεί έναν από τους βασικούς εχθρούς των μεταλλεργατών. Στην αγωνία τους για μεροκάματο αρκετές φορές υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών είτε για λιγότερο μεροκάματο είτε για ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. «Είμαστε οι καλύτεροι στη δουλιά μας, όμως οι δουλιές πάνε στα μεγάλα ναυπηγεία», είπε ένας ακόμα εργαζόμενος, ενώ κατήγγειλε ότι οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, σε συνεργασία με εργολάβους, τους «προσλαμβάνουν» ανασφάλιστους ή στην καλύτερη περίπτωση με μισό μεροκάματο!

Ο βουλευτής, απαντώντας στους εργάτες, τους προειδοποίησε να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, που επιβάλλονται στα μεγάλα ναυπηγεία, «προοιωνίζονται το χτύπημα σημαντικών σας κατακτήσεων όπως είναι το 7ωρο, 5ήμερο 35ωρο». Σημείωσε ακόμα ότι είναι πολιτική της κυβέρνησης η πριμοδότηση των ιδιοκτητών των μεγάλων ναυπηγείων, όπως του Ταβουλάρη και της γερμανικής εταιρίας, η οποία πήρε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Αν δεν αντιδράσετε - τόνισε - αν δε συσπειρωθείτε θα έρθουν χειρότερες μέρες. Από εσάς εξαρτάται να αλλάξετε τους συσχετισμούς. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να παίρνουν το 85% των ψήφων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στις εκχωρήσεις

Η διοίκηση παραδέχτηκε ότι δε θα τηρηθεί ούτε το μνημόνιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), διατράνωσαν χτες, σε μια ιδιαίτερα μαζική γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τη συγκρότηση οργανωμένου κρατικού φορέα, που θα πραγματοποιεί τις αεροδιακομιδές.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, που είχαν χτες (9 π.μ. - 1 μ.μ.), το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων είχε συνάντηση, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη, με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσο. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με όσα μετέφερε το ΔΣ του σωματείου μετά τη συνάντηση, επιβεβαίωσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η παράδοση, τουλάχιστον των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ, στους ιδιώτες. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ, ανέφερε ο Χρ. Ρέσσος, δε θα διεκδικήσει την αγορά ελικοπτέρων και αεροπλάνων, που προβλεπόταν στο μνημόνιο του Κέντρου με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το πρόσχημα ότι δεν έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να συντηρήσει και να λειτουργήσει τα πτητικά μέσα. Ετσι, το «φιλέτο» της προνοσοκομειακής φροντίδας παραδίδεται στους ιδιώτες και το ΕΚΑΒ γίνεται πλέον αγοραστής υπηρεσιών.

Στο ίδιο πνεύμα, συρρικνώνονται και οι 2.400 προσλήψεις προσωπικού που προβλεπόταν για τους Ολυμπιακούς (700 εργαζόμενοι το 2002, 700 το 2003 και 1.000 το 2004). Οπως ανέφερε ο Χρ. Ρέσσος, για το 2002 θα γίνουν τελικά 300 προσλήψεις, απ' τις οποίες μόνο οι 100 αφορούν την Αθήνα, αλλά ο διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχτεί ακόμα. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ υπολογίζει ότι είναι αδύνατο να γίνουν αυτές οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ έως το 2004, αφήνοντας να διαφανεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση συμβασιούχων.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ο Χρ. Ρέσσος είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά 270 ασθενοφόρων, 25 κινητών μονάδων και 12 μηχανών. Τέλος, πήρε πίσω τις απειλές του για τη δίωξη των εργαζομένων στην περίπτωση που θα έχουν ασθενοφόρα μαζί τους στις κινητοποιήσεις τους, λέγοντας ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε αυτή την περίπτωση να ενημερώνουν την Υπηρεσία.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην παράδοση των αερομεταφορών στους ιδιώτες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνονται από κρατικό φορέα. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παράδοση της φύλαξης και καθαριότητας του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικές εταιρίες, και τόνισαν ότι προωθείται η υποβάθμιση του ΕΚΑΒ μέσα από την έλλειψη προσωπικού και ασθενοφόρων.

Το ΔΣ ενημέρωσε τη γενική συνέλευση, για τα αποτελέσματα της συνάντησης και αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αγώνων.

ΠΑΜΕ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταδίκες συνδικαλιστών

«Η καταδίκη των 16 συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών είναι αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας εργοδοτών, κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών εξουσίας για την προώθηση της "ελευθερίας της αγοράς", της ασυδοσίας των εργοδοτών, της ενίσχυσης με κάθε τρόπο της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας».

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Στόχος αυτών των διώξεων είναι το χτύπημα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας, για τα οποία αγωνίζονταν οι παραπάνω συνδικαλιστές.

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τις διώξεις των συνδικαλιστών και καλεί τους εργαζόμενους σε μαχητική συσπείρωση στα συνδικάτα, για να υπερασπίσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα συνδικαλιστικά και άλλα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους συναγωνιστές της ΠΟΕΕΠ και είμαστε βέβαιοι ότι η εργοδοτική τρομοκρατία, η κρατική βία και οι δικαστικές αποφάσεις θα χαλυβδώσουν ακόμα περισσότερο την ενότητα και τον αγώνα τους».

Το ΕΚΘ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και τα μηνύματα συμπαράστασης από τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, προς τους 16 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, που πρόσφατα καταδικάστηκαν σε πολύμηνες φυλακίσεις, γιατί αγωνίζονταν για την επαναπρόσληψη των απολυμένων της επιχείρησης «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας αναιρούνται στην πράξη με τις αποφάσεις αυτές των δικαστηρίων.

«Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΕΚΘ, «εύλογα καταδικάζει αυτές τις δικαστικές αποφάσεις που ποινικοποιούν τους αγώνες και καταργούν στην πράξη τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο, την εργοδοτική παρανομία και αυθαιρεσία».

Η διοίκηση του ΕΚΘ στην ανακοίνωσή της δηλώνει ότι οι δικαστικές αυτές αποφάσεις δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης. Καλεί δε τα σωματεία - μέλη του να εκφράσουν με ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους στους 16 διωκόμενους συνδικαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ