ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τεράστιο χρέος, εικόνα διάλυσης και πολλά προβλήματα

Οτι θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι μέχρι 20 Δεκέμβρη υποσχέθηκε ο αποχωρών δήμαρχος και οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την κινητοποίησή τους. Σε ενημερωτική συγκέντρωση - συζήτηση τους καλεί σήμερα στο δημαρχείο η «Δημοκρατική Ενότητα»

Βεβαιωμένο χρέος 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που δεν αποκλείεται να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια είναι η «προίκα» που δίνει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Νίκαιας και ο δήμαρχος Βασίλης Τράπαλης στη νέα, υπό τον Στέλιο Μπενετάτο, διοίκηση του Δήμου που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1 Γενάρη 2003. Η σημερινή κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης, οι απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι και γενικά η εικόνα διάλυσης που υπάρχει είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του απερχόμενου δημάρχου. Αμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η κυβέρνηση που ανέχτηκε επί οκτώ χρόνια την καταστροφική για το δήμο πολιτική του εκλεκτού της, τον οποίο τώρα που έχασε τις εκλογές δείχνει να «αδειάζει», αφήνοντάς τον στην τύχη του, «τιμωρώντας» παράλληλα και τους δημότες επειδή δεν τον ψήφισαν.

Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση από τον Β. Τράπαλη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση, το μόνο που δεν είπε ο δήμαρχος είναι το γιατί έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Τα σκουπίδια να έχουν κάνει βουνά στους δρόμους και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να μην ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Ο δήμαρχος βέβαια είπε ότι στις 16, 18 και 20 Δεκέμβρη θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ανέστειλαν μέχρι τη Δευτέρα την κινητοποίηση τους και έτσι από σήμερα θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους. Δεν είναι, όμως, διόλου βέβαιο ότι ο Β. Τράπαλης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αφού ανάλογες υποσχέσεις στο παρελθόν έμειναν απλά υποσχέσεις.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, αφού τόνισε την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα με τη μη πληρωμή των συμβασιούχων επί τέσσερις, ακόμα και έξι μήνες, αλλά και η μη καταβολή στους μόνιμους των δόσεων του πριμ παραγωγικότητας, αλλά και των παροχών σε είδος, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, αφού την κυβερνητική πολιτική εφάρμοζε ο Β. Τράπαλης, και να βοηθήσει το Δήμο, ώστε να καταβάλει όλες τις οφειλές που έχει στους εργαζόμενους.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα η «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημαρχείου όπου ο Στ. Μπενετάτος θα τους ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν.

ΚΗΦΙΣΙΑ
Κατά 24% αυξάνονται τα δημοτικά τέλη

Κατά 24% αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού η Δημοτική Αρχή Κηφισιάς. Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και από υπέρογκες αυξήσεις, που φτάνουν μέχρι και το 300%, για την αγορά τάφων ή άλλων χρήσεων στα νεκροταφεία.

Με τον τρόπο αυτό, η παράταξη της ΝΔ, που έχει τη διοίκηση του Δήμου και κέρδισε εκ νέου τις εκλογές με επικεφαλής τον Ν. Χιωτάκη, θεωρεί προφανώς ότι θα αποκτήσουν οι δημότες την «Κηφισιά που τους αξίζει», όπως ήταν το όνομα του συνδυασμού. «Η απόφαση αυτή είναι αναμενόμενη και υπηρετεί την αντίληψη της ανταποδοτικότητας που λειτουργεί σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Κηφισιάς».

Στην ίδια ανακοίνωση, η παράταξη μάς πληροφορεί για την οικονομική κατάσταση του δήμου, την οποία θα πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν. «Σήμερα, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό σε ένα ταμείο, που όλως περιέργως προέκυψε άδειο, σε βαθμό που να αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη μισθοδοσία των εργαζομένων», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». Και υπενθυμίζει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μαχητικά και με όρους κινήματος, ενάντια στην αντίληψη που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μοχλό για την επιβολή μιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Κορεσμένη η χωματερή στα Α. Λιόσια

Σοβαρά προβλήματα εγκυμονεί η λειτουργία της χωματερής στα Ανω Λιόσια, καθώς οι χώροι υποδοχής και ταφής των απορριμμάτων περιορίζονται ασφυκτικά. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Η σχετική έγκριση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τα σκουπίδια σχηματίζουν πλέον όγκους στη χωματερή σε πολύ μεγάλο ύψος που φτάνει μέχρι και τα 200 μέτρα, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να σκαρφαλώνουν πάνω τους. Αρκεί να πούμε ότι καθημερινά η χωματερή δέχεται 5.000 τόνους σκουπιδιών.

Μάλιστα, την Τρίτη, σημειώθηκε ανάφλεξη σε ένα σημείο και χρειάστηκαν περίπου 24 ώρες για να σβήσει η φωτιά, αλλά και η συνδρομή των απορριμματοφόρων, τα οποία μετέφεραν μπάζα για να καλύψουν τα φλεγόμενα σκουπίδια. Πρόβλημα δημιούργησαν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, αφού η λάσπη έφτανε μέχρι και το μισό μέτρο, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να προσεγγίζουν με δυσκολία το χώρο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΣΥΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Γενική συνέλευση τη Δευτέρα

Γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., πραγματοποιεί το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Ν. Ιωνίας.

Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Ιωνικού Συνδέσμου (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251) και θα έχει σαν θέματα: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα», «Ο ρόλος των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ στην κοινωνία». Θα γίνουν, τέλος, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Φεστιβάλ σοκολάτας στο Γουδί

Το δεύτερο Φεστιβάλ Σοκολάτας οργανώνει η σοκολατοποιία «Παυλίδης», στο Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί, στις 20, 21 και 22 Δεκέμβρη. Οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ θα είναι από τις 10 π.μ. - 5 μ.μ.

Εκτός από τις διάφορες εκδηλώσεις, θα υπάρχει και Ιστορική Εκθεση της Σοκολατοποιίας «Παυλίδης», σε συνεργασία με το Ελληνικό και Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

Ακυρες οι εκλογές στον ΙΣΑ

Ακυρες είναι οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάη στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ). Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με μια απόφαση «βόμβα» ακύρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της χώρας.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε αντίστοιχη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, καθώς έκανε δεκτή αίτηση του Μ. Μάνδακα, υποψήφιου γιατρού για το ΔΣ του ΙΣΑ, ο οποίος ζητούσε να κηρυχτούν άκυρες οι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μεταξύ των λόγων που επικαλείται για την ακυρότητα των εκλογών είναι και το γεγονός ότι οι κάλπες έκλεισαν μια ώρα νωρίτερα κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης ψηφοφορίας στον ΙΣΑ.

Απαγορεύεται το κυνήγι για όλων των ειδών τα θηράματα σε όλους τους νομούς της χώρας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 που είναι και η κυνηγετική περίοδος. Την απόφαση αυτή πήρε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνοντας απόφαση του υπουργείου Γεωργίας που καθόριζε την κυνηγετική περίοδο του έτους 2002-2003 από τις 20 Αυγούστου 2002 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003. Η δικάσιμος της κύριας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) ορίστηκε για τις 19/2/2003. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εκπρόσωποι οικολογικών και ζωολογικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ