ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Δηλώνει «παρών» στην Κοπεγχάγη

Αντιπροσωπεία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αναχωρεί σήμερα το πρωί για την Κοπεγχάγη προσκεκλημένη από τη δανέζικη Κίνηση «Stop the Union -Copenhagen 2002».

Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και θα μεταφέρει το κλίμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που με πρωτοβουλία της Κίνησης οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης θα συμμετέχει σε διάφορες συναντήσεις και διασκέψεις κινήσεων και κινημάτων που εναντιώνονται στην πολιτική της ΕΕ και των πολυεθνικών.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Επίσης στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη θα συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, προσκεκλημένος της κίνησης «Stop the Union - Copenhagen 2002».

Συγκρότηση Γραμματείας στη Βοιωτία

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Βοιωτίας, διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 15 Δεκέμβρη και ώρα 11.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότηση Γραμματείας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη Βοιωτία και να συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης.

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν οι Επιτροπές Ειρήνης Θήβας και Λιβαδειάς, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, το Σωματείο Οικοδόμων Θήβας, η Κίνηση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κεντρικός στόχος η ενίσχυση της «ευελιξίας»

Μιλώντας χτες σε ευρωβουλευτές για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Δ. Ρέππας προανήγγειλε μια νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Με την έναρξη μιας νέας, ακόμη πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης από τους κεφαλαιοκράτες και τους υπηρέτες τους, συνδέεται η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση. Χτες, την ώρα που στην Κοπεγχάγη οι ηγέτες της ΕΕ συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής και στην Αθήνα άρχιζαν οι διαδηλώσεις εναντίον της, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ανακοίνωνε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τη νέα οδηγία για την προσωρινή απασχόληση και ειδικότερα την «ενοικίαση» εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, στη χώρα μας και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στο υπουργείο Εργασίας, ο Δ. Ρέππας ανέπτυξε βασικά σημεία των στόχων της ελληνικής προεδρίας στους τομείς της απασχόλησης και της ασφάλισης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ενα πολύ μεγάλο θέμα είναι η έκδοση οδηγίας για τους προσωρινά απασχολούμενους. Θα επιχειρήσουμε συμβιβασμό, είναι ώριμες οι συνθήκες γι' αυτόν».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπαράθεση γύρω από το θέμα, καθώς σε πολλές χώρες υπάρχει «νομικό κεκτημένο» και αυτές δε θέλουν να ανατραπεί. Εκτίμησε ότι αυτή η μορφή απασχόλησης προσθέτει στην ευελιξία, θεώρησε όμως ότι προκύπτουν περισσότερες δυσκολίες από το γεγονός ότι ο όρος «ευελιξία» έχει ...«δυσφημιστεί» και οι εργαζόμενοι τον απορρίπτουν. Κατά τον υπουργό, η λύση είναι να συνδυαστεί η ευελιξία με την ...ασφάλεια!

Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι συζητήσεις γύρω από την οδηγία έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης, την οποία συνδέουν και με την περαιτέρω απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων που ασκούν την «ενοικίαση» εργαζομένων. Το κεφάλαιο προστάζει και η Κομισιόν απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία, «προσφέροντας» ...ίση μεταχείριση για τους προσωρινά εργαζόμενους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, την ίδια στιγμή όμως προβλέπει την ύπαρξη «εξαιρέσεων», οι οποίες θα ανατρέπουν όλες τις υποκριτικές αναφορές περί «ισότητας». Στην πρόβλεψη εξαιρέσεων αναφέρθηκε αόριστα και ο Δ. Ρέππας. Αντίθετα, ήταν σαφής όταν είπε ότι στο δημόσιο τομέα δεν έχει επεκταθεί η επιθυμητή «ευελιξία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Τ. Μπόουμαν, επισήμανε ότι «η ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η τοποθέτηση του Δ. Ρέππα κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια της ευρωυποταγής που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας. Ανέφερε ότι ζητούμενο στην απασχόληση είναι το τετράπτυχο «ευελιξία - ποιότητα - ασφάλεια - παραγωγικότητα». Δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα εργαστεί και για το συντονισμό των μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ειδικά για την ασφάλιση, το τρίπτυχο που πρόβαλλε είναι το «βιωσιμότητα - επάρκεια - προσαρμοστικότητα». Ειδικά στο ασφαλιστικό, το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και «πρόταση κανονισμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω του μη συντονισμού των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη για συντάξεις αναπηρίας, γήρατος και για μη ανταποδοτικές παροχές.

Πολλά ακούστηκαν από τον υπουργό για την ανάγκη προστασίας του «κοινωνικού κεκτημένου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να επιλέγουν και όχι να αναγκάζονται στην υιοθέτηση της «ευελιξίας». Πρόκειται για χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται, παρόλο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και εντείνεται η εκμετάλλευσή τους από τα αφεντικά.

Σύσκεψη στην Καρδίτσα

Σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, αλλά και για τη διεκδίκηση λύσεων των λαϊκών προβλημάτων, πραγματοποιούν σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, οι φορείς της Καρδίτσας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ του Νομού Αττικής διοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στη νέα αίθουσά του, που βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 104. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, με θέμα: «Γιατί εναντιωνόμαστε στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του ΙΡΑΚ, ο ρόλος του αντιπολεμικού κινήματος».

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και θεατρικό αναλόγιο με απόδοση ποιημάτων: «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη.

Εκδηλώσεις της «Νεανικής Δράσης»

Το αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα εντείνει τη δράση του μπροστά στο 2003 κι ετοιμάζεται να ενώσει τη φωνή του με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο σχετικές εκδηλώσεις και συσκέψεις.

Ετσι, αύριο Σάββατο, η ΝΔΕ Ναυπλίου πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «2003 Σύνοδος Κορυφής Υπουργών Εργασίας. Ερχονται στην πόλη μας. Με τους αγώνες μας μπορούμε να τους σταματήσουμε». Η εκδήλωση γίνεται στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Την Κυριακή 15/12, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιθέας, η ΝΔΕ διοργανώνει εκδήλωση για τους στόχους και τον προσανατολισμό της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Επίσης την Κυριακή, η ΝΔΕ απευθύνεται στους μαθητές της Θεσσαλονίκης και τους καλεί σε σύσκεψη στο Στέκι Νεολαίας του Δήμου Αγίου Παύλου, στις 6 μ.μ., όπου θα προβληθεί και η αντιπολεμική ταινία «Full metal jacket».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθούν στιγμιότυπα από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την ΕΕΔΥΕ, το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, καθώς και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
  • Στις 22.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ομιλητές οι Χ. Κόφφας γραμματέας της ΚΟΘ και Αλ. Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 23.15 «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής». Η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενεί τον Νίκο Κυτόπουλο, συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων και παιδικών έργων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ