Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κεντρικός στόχος η ενίσχυση της «ευελιξίας»

Μιλώντας χτες σε ευρωβουλευτές για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Δ. Ρέππας προανήγγειλε μια νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Με την έναρξη μιας νέας, ακόμη πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης από τους κεφαλαιοκράτες και τους υπηρέτες τους, συνδέεται η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση. Χτες, την ώρα που στην Κοπεγχάγη οι ηγέτες της ΕΕ συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής και στην Αθήνα άρχιζαν οι διαδηλώσεις εναντίον της, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ανακοίνωνε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τη νέα οδηγία για την προσωρινή απασχόληση και ειδικότερα την «ενοικίαση» εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, στη χώρα μας και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στο υπουργείο Εργασίας, ο Δ. Ρέππας ανέπτυξε βασικά σημεία των στόχων της ελληνικής προεδρίας στους τομείς της απασχόλησης και της ασφάλισης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ενα πολύ μεγάλο θέμα είναι η έκδοση οδηγίας για τους προσωρινά απασχολούμενους. Θα επιχειρήσουμε συμβιβασμό, είναι ώριμες οι συνθήκες γι' αυτόν».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπαράθεση γύρω από το θέμα, καθώς σε πολλές χώρες υπάρχει «νομικό κεκτημένο» και αυτές δε θέλουν να ανατραπεί. Εκτίμησε ότι αυτή η μορφή απασχόλησης προσθέτει στην ευελιξία, θεώρησε όμως ότι προκύπτουν περισσότερες δυσκολίες από το γεγονός ότι ο όρος «ευελιξία» έχει ...«δυσφημιστεί» και οι εργαζόμενοι τον απορρίπτουν. Κατά τον υπουργό, η λύση είναι να συνδυαστεί η ευελιξία με την ...ασφάλεια!

Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι συζητήσεις γύρω από την οδηγία έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης, την οποία συνδέουν και με την περαιτέρω απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων που ασκούν την «ενοικίαση» εργαζομένων. Το κεφάλαιο προστάζει και η Κομισιόν απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία, «προσφέροντας» ...ίση μεταχείριση για τους προσωρινά εργαζόμενους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, την ίδια στιγμή όμως προβλέπει την ύπαρξη «εξαιρέσεων», οι οποίες θα ανατρέπουν όλες τις υποκριτικές αναφορές περί «ισότητας». Στην πρόβλεψη εξαιρέσεων αναφέρθηκε αόριστα και ο Δ. Ρέππας. Αντίθετα, ήταν σαφής όταν είπε ότι στο δημόσιο τομέα δεν έχει επεκταθεί η επιθυμητή «ευελιξία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Τ. Μπόουμαν, επισήμανε ότι «η ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η τοποθέτηση του Δ. Ρέππα κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια της ευρωυποταγής που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας. Ανέφερε ότι ζητούμενο στην απασχόληση είναι το τετράπτυχο «ευελιξία - ποιότητα - ασφάλεια - παραγωγικότητα». Δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα εργαστεί και για το συντονισμό των μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ειδικά για την ασφάλιση, το τρίπτυχο που πρόβαλλε είναι το «βιωσιμότητα - επάρκεια - προσαρμοστικότητα». Ειδικά στο ασφαλιστικό, το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και «πρόταση κανονισμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω του μη συντονισμού των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη για συντάξεις αναπηρίας, γήρατος και για μη ανταποδοτικές παροχές.

Πολλά ακούστηκαν από τον υπουργό για την ανάγκη προστασίας του «κοινωνικού κεκτημένου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να επιλέγουν και όχι να αναγκάζονται στην υιοθέτηση της «ευελιξίας». Πρόκειται για χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται, παρόλο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και εντείνεται η εκμετάλλευσή τους από τα αφεντικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ