Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική της ΕΕ έχει αντίπαλο!

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Ο Γ. Πέρρος, αναφερόμενος στα μέτρα που δρομολογούνται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, επισήμανε ότι στόχο έχουν να ενισχύσουν το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα. Θα επικυρώσουν τη διεύρυνση της ΕΕ, τη συγκρότηση του Ευρωστρατού. Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δεχτούν δεινά πλήγματα γιατί στόχος είναι η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Για την Κύπρο δρομολογούν σχέδιο που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας. Θα επεξεργαστούν μέτρα μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου, γενίκευσης των νέων εργασιακών σχέσεων, ασφυκτικότερου ελέγχου της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της μεγαλύτερης υπαγωγής της στους νόμους της αγοράς.

Αυτή την πολιτική στη χώρα μας, τόνισε, εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά και των δυνάμεων εκείνων που είναι στυλοβάτες των επιλογών της κυβέρνησης και ενόψει της ελληνικής προεδρίας ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα για να μην εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού. Η πουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με το ΣΥΝ συνεργάζονται, με στόχο να μην καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Αυτοί, δηλαδή, που γκρέμισαν την κοινωνική ασφάλιση, ψήφισαν το Μάαστριχτ, διέλυσαν το 8ωρο με τους κοινωνικούς διαλόγους, υποστηρίζουν το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, με το «σχέδιο Ανάν», καλούν τους εργαζόμενους να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Προσπαθούν, μάλιστα, να δώσουν και οργανωτική μορφή σε αυτή τους την προσπάθεια και καλούν να συγκροτηθεί κάποιο φόρουμ.

Η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα έχει τις δικές του συγκροτημένες δομές και ιδιαίτερα το ταξικό κίνημα μέσα από Συντονιστικές Επιτροπές και άλλες μορφές. Να τους γυρίσουμε την πλάτη. Οικοδομούμε τη δική μας μεγάλη νικηφόρα συμμαχία των εργατών, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας. Στη Θεσσαλονίκη τα στρατόπεδα θα είναι δύο. Από τη μια οι δεκαπέντε Ευρωιμπεριαλιστές και οι υποταγμένοι τους και από την άλλη εμείς οι πολλοί που αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα και έναν κόσμο χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση, που θα καθορίζει τις τύχες του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θ. Πατερέλης, που σημείωσε ότι η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο έχουν για συμμάχους τους ψευτοαριστερούς σοσιαλδημοκράτες, που με αριστερή φρασεολογία εφαρμόζουν συντηρητική πολιτική. Είναι αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους για το βομβαρδισμό από τους Αμερικανούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Είναι αυτοί που σήμερα ξεπουλούν την Κύπρο και δολοφονούν την Παλαιστίνη.

Ενώ μιλώντας για την ελληνική κυβέρνηση που ετοιμάζεται να φέρει νόμο στη Βουλή για να χτυπήσει όποιον αντιστέκεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, τόνισε: «Εμείς δηλώνουμε ότι όσα μέτρα κατασταλτικά και αν πάρει η κυβέρνηση ενάντια στο λαό, ο λαός δε θα γονατίσει, θα μείνει όρθιος. Το λαϊκό μέτωπο θα μεγαλώσει και σαν ένα νέο ΕΑΜ θα τσακίσει τον καπιταλισμό».

Ο Φ. Βαρδής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί το πρελούδιο του τι θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο α΄ εξάμηνο του 2003. «Επιδιώκουμε σε κάθε σύσκεψη των υπουργών να μας βρίσκουν μπροστά τους, "σπάζοντας" πρακτικά τους ιδεολογικούς και μη εκβιασμούς της σημειολογίας της "κόκκινης ζώνης". Αποκορύφωμα αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι το διεθνές συλλαλητήριο τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι Θεσσαλονικείς δε θα ενδώσουν στην κυρίαρχη προπαγάνδα που αποσκοπεί στο να αποτρέψουν ή να καταστείλουν τη μαχητικότητα των διαδηλωτών... Κανένας τους δε θα παρακολουθήσει τη διαδήλωση από τα μπαλκόνια ή εκείνη την ημέρα θα επιλέξει να πάει εκδρομή. Εμείς οι εργαζόμενοι της Αθήνας, η νεολαία θα είμαστε εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ