Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ετοιμοι για πόλεμο...

Το πάνε «φιρί - φιρί» για πόλεμο. Ακόμα και όταν μιλάνε για «ειρήνη», τότε είναι, που ακόμα περισσότερο το πάνε για πόλεμο. Αυτό το διαισθάνεται ο καθένας. Ακόμα και αυτός, που μόνον τυπικά παρακολουθεί την καθημερινή ροή των ειδήσεων. «Ασπρο» λένε οι επιθεωρητές, που αυτοί, ουσιαστικά, έστειλαν στο Ιράκ, «μαύρο» λένε οι επίσημοι των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, εξαντλούν κάθε μέσο, για να πουν «μαύρο» και οι επιθεωρητές...

Την ίδια ώρα, κρατάνε «ζεστά τα κάρβουνα» σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, προκαλούν καθημερινή πλέον αιματοχυσία του παλαιστινιακού λαού. Είδηση πλέον είναι, αν κάποια μέρα ΔΕΝ υπάρχει νεκρός Παλαιστίνιος. Προκαλούν, επίσης, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη, αλλά μέχρι και τη χτεσινή σύμμαχο Σαουδική Αραβία.

Τώρα, αν για τον άλφα ή βήτα λόγο (ενδοϊμπεριαλιστικές αγκωνιές) καθυστερήσει η επέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, τα φιτίλια ετοιμάζονται σχεδόν για κάθε γωνιά του πλανήτη. Αφορμές έχουν, ήδη, κατασκευαστεί στη Νοτιοανατολική Ασία, στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μόλις προχτές, με αφορμή κατάληψη από ισπανικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα φορτηγού πλοίου, που μετέφερε νόμιμα οπλισμό στην Υεμένη, πριν ακόμα διασταυρώσουν την ταυτότητα του πλοίου, έσπευσαν οι Αμερικανοβρετανοί επίσημοι, απ' όπου και αν βρίσκονταν, να καταγγείλουν για παράνομο λαθρεμπόριο τη ΛΔ Κορέας. Παρέλασαν με απειλές οι Ντ. Ράμσφελντ, η Κοντολίζα Ράις, ο Ρ. Αρμιτάζ, αλλά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, για να καταπιούν τα λεγόμενά τους, όταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναγκάστηκε σε ελάχιστο χρόνο να πει πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην υπόθεση... Το περιστατικό αποκαλύπτει πως «γυρεύουν καυγά» οπωσδήποτε και ίσως οπουδήποτε... Μόλις προχτές, επίσης, για να τρομάξουν ολόκληρο τον πλανήτη, οι ΗΠΑ ξαναδημοσίευσαν την Εκθεση, σχετικά με την ετοιμότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων.

Δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη σοφία, για να διαισθανθεί ο καθένας πως «μυρμηγκιάζονται» για πόλεμο. Το ζήτημα, που πρέπει να γίνει αντιληπτό ταυτόχρονα, είναι πως αυτή η τάση δε γεννιέται, γιατί είναι κακοί άνθρωποι. Γεννιέται, γιατί είναι ταυτόχρονα γεννημένη με τον ιμπεριαλισμό. Βρίσκεται στα «κύτταρα» του συστήματος, παρούσα στην ανάπτυξη και την κρίση του.

Ολα τα άλλα μόνον αυταπάτες ταΐζουν. Οι όποιες αντιρρήσεις τμήματος του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού για τον πόλεμο στο Ιράκ δεν είναι, γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους λαούς της περιοχής, αλλά γιατί θέλουν αυτοί να έχουν, αν μπορούν, τον πρώτο λόγο στην υποταγή και την εκμετάλλευσή τους. Το ίδιο ισχύει για το σύνολο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που αφορούν κάθε γωνιά στον πλανήτη.

Η όποια «επένδυση», στον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλισμό, στη μία ή την άλλη μερίδα του κεφαλαίου, στον ένα ή τον άλλο εκπρόσωπό τους, φέρνει μαζί και τη δυνατότητα του πολέμου. Μοναδική σίγουρη «τοποθέτηση», είναι ο αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που διαμορφώνει τους συσχετισμούς για την οριστική ανατροπή του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ