Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βροντερό μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης

Motion Team

Την αντίθεσή τους στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, στο ΝΑΤΟ και στον ευρωστρατό και την απαίτησή τους για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διαδήλωσαν χτες βράδυ χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργάνωσε η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Παρά το τσουχτερό κρύο, τη βροχή και το χιονόνερο, ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Κοζάνης βγήκε στο δρόμο του αγώνα. Συστρατεύτηκε στην αλυσίδα αντίστασης που σχηματίζεται στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, ενάντια στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης». Με πανό και συνθήματα εναντιώθηκε στα σχέδια που πάνε να επικυρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, με στόχο να πετύχουν την ακόμη καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στη Θεσσαλονίκη, η πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου γέμισε από φοιτητές, εργάτες, αγρότες, ανθρώπους κάθε ηλικίας που είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί στη χώρα μας η κυβέρνηση με τη στήριξη των πολιτικών συνεταίρων της.

Στη συγκέντρωση που έγινε μίλησε ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος προειδοποίησε πως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνειδητά παραπλανά το λαό θέλοντας να τον εγκλωβίσει να αποδεχτεί μια λύση για το Κυπριακό που θα φέρει νέα δεινά και στον ελληνικό και στον κυπριακό λαό συνολικά (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους). Κάλεσε σε επαγρύπνηση και διαρκή αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να διαφεντεύουν πατώντας πάνω στα πτώματα των λαών.


Motion Team

Στη συνέχεια ο Χ. Κουτσουράς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, κάλεσε να δυναμώσει η αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ, που συμβάλλει στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, που παράγει φτώχεια και, ταυτόχρονα, συσσωρεύει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ίδιος κάλεσε τους εργαζόμενους να έρθουν σε ρήξη με τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και να συγκρουστούν με τις γραμμές της κοινωνικής συναίνεσης της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, που βάζουν πλάτη για να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Ο Σ. Ακριτίδης, μέλος της Γραμματείας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των συναγωνιστών που αυτές τις μέρες βρίσκονται για να διαδηλώσουν στην Κοπεγχάγη. Σημείωσε πως η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στη δανέζικη πρωτεύουσα γίνεται σε κρίσιμη χρονικά περίοδο. Και κατέληξε προβάλλοντας την προοπτική: «Είμαστε εδώ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις αντιλαϊκές- αντεργατικές επιλογές».

«Μέτωπο αγώνα πανελλαδικό, κόντρα στην κυβέρνηση και στο συμβιβασμό». Με αυτό το σύνθημα απάντησε ο αγωνιζόμενος λαός στα καλέσματα των ομιλητών και δήλωσε πως τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, θα κλιμακώσει και θα δυναμώσει τη δράση του.

Ακολούθησε μια μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα πανό και τις σημαίες υψωμένες, φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ο οποίος εδρεύει στην πόλη, και στη συνέχεια προχώρησαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου έληξε η κινητοποίηση.

Ανάλογες μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Στην Αλεξανδρούπολη, παρά το πολικό ψύχος, εργαζόμενοι και νεολαία διαδήλωσαν την απαίτησή τους για «Κύπρο της ειρήνης, των λαών, και όχι προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών», για μέτρα φιλολαϊκά κλπ.

Πικετοφορία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι της Ξάνθης, βροντοφωνάζοντας «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Μαζική εξόρμηση ενημέρωσης των πολιτών έγινε στην πόλη της Καβάλας από πολλούς εργαζόμενους και νεολαίους.

Τέλος, μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην Κοζάνη παρά το τσουχτερό κρύο. Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία μίλησαν οι Δ. Προϊμάκης, εκπρόσωπος της ΝΔΕ, Π. Σιάμινος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και Β. Δεληολάνης, εκπρόσωπος της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η κινητοποίηση είχε ιδιαίτερα σημαντική απήχηση στο λαό της πόλης. Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε ως πρωτοφανής και προκλητική η ισχυρή παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας και ιδιαίτερα ανδρών της Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ