ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Αποφάσισαν την ένταξη ... της διχοτόμησης

Eurokinissi

Μεταξύ δύο, κατ' ουσία, διχοτομικών λύσεων καλείται να επιλέξει η Κύπρος και ο κυπριακός λαός. Η μια είναι η «λύση» που προσφέρεται από το «σχέδιο Ανάν» και η άλλη είναι η λύση της «ευρω-διχοτόμησης», όπως ορίζεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αυτή, μάλιστα, τη «λύση» η ελληνική κυβέρνηση την παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία, συνδέοντάς τη με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη χτεσινή ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου. Ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στην απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, τόνισε ότι «σήμερα γυρίζει η σελίδα της Ιστορίας». Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να παρουσιάσει με πανηγυρικό τρόπο μια απόφαση η οποία ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου».

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος της Κοπεγχάγης θα μείνει στην Ιστορία για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επεμβατικών μηχανισμών, όπως ο ευρωστρατός, στο πλαίσιο των σχεδίων της «νέας τάξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής του συνέντευξης σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης τόνισε ότι ξεπεράστηκε ο χωρισμός της Ευρώπης από το «σιδηρούν παραπέτασμα», δείγμα ενός αθεράπευτου αντικομμουνισμού.

Η Κοπεγχάγη θα μείνει ακόμη στην Ιστορία για το παρασκήνιό της, μεγάλο μέρος του οποίου αφορούσε στο Κυπριακό. Τελικά, παρότι οι δύο πλευρές, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, διαπραγματεύτηκαν (εκ του σύνεγγυς) για δύο εικοσιτετράωρα με «το πιστόλι (του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ) στον κρόταφο», δεν υπήρξε συμφωνία.

Η τουρκική ηγεσία έφυγε από την πρωτεύουσα της Δανίας χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμ. Γκιούλ, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους και με την αισιοδοξία ότι η συνάντησή του με τα «μεγάλα αφεντικά» της ΕΕ, τους Γκ. Σρέντερ και Ζ. Σιράκ, θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα σύντομα. Μέχρι τότε θα ισχύει η απόφαση της Κοπεγχάγης, η οποία ορίζει ότι η ΕΕ θα αποφασίσει το Δεκέμβρη του 2004 για το πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Ομως, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης έπεφτε βαριά η σκιά των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί άσκησαν μεγάλες πιέσεις στους «δεκαπέντε» για να δώσουν μια ημερομηνία στην Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται πίσω από τις «εμπλοκές» που σημειώθηκαν στο θέμα της διεύρυνσης από την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία να κρύβεται ο «Αμερικανός φίλος». Ο εκνευρισμός των Σρέντερ και Σιράκ ήταν έκδηλος και η στάση απέναντι στην Τουρκία φαίνεται να απηχεί αυτή τη δυσαρέσκεια. Η εκδήλωση των ενδοκαπιταλιστικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Κοπεγχάγη ήταν έντονη. Αυτόν τον παράγοντα πρέπει να τον λαμβάνει κανείς πολύ σοβαρά υπόψη στο διαμορφούμενο περιβάλλον ενός πολέμου κατά του Ιράκ και ενός σκληρού ανταγωνισμού για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση της Συνόδου για την ένταξη της Κύπρου, αφού παρά τους ισχυρισμούς του Κ. Σημίτη περί «καθαρής ένταξης, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», υπάρχει σαφής διασύνδεση της ένταξης με την πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως νέο κράτος-μέλος», ενώ θα έπρεπε να αναφέρεται ως Κυπριακή Δημοκρατία. Η διατύπωση αυτή συντηρεί την ασάφεια για την κρατική οντότητα στην οποία αναφέρεται.

Στη συνέχεια, στην ίδια παράγραφο, τονίζεται: «Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας ενωμένης Κύπρου». Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε την έκφραση απλής ευχής, ή επιθυμίας των «δεκαπέντε», αλλά μιας «σαφούς προτίμησης», ενός βαρύτερου όρου.

Εντύπωση, ακόμη, προκαλεί η έκφραση ικανοποίησης για «τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003 με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Σχετικά με το απόσπασμα αυτό παρατηρούμε:

α) Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση (τουλάχιστον έως τώρα).

β) Η αναφορά στην ημερομηνία της 28ης του Φλεβάρη 2003 δε δικαιολογείται παρά ως χρονοδιάγραμμα με το οποίο συναρτάται η ένταξη.

Τέλος, και ίσως πιο σημαντικό, για το ίδιο θέμα και σε άλλη παράγραφο αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση, η εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της νήσου αναστέλλεται, έως ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα διαφορετική απόφαση, βάσει πρότασης της Επιτροπής». Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται ότι οι «δεκαπέντε» αρνούνται να προσδιορίσουν το καθεστώς του «βορείου τμήματος» και το χαρακτήρα του πολιτικού προβλήματος. Η συγκεκριμένη διατύπωση οδηγεί σε αναγνώριση του υφιστάμενου καθεστώτος (εισβολή και κατοχή) και ενισχύει την προοπτική της λεγόμενης ευρω-διχοτόμησης, αφού ουσιαστικά αναφέρεται στην ένταξη του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου.

ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της Κοπεγχάγης

Αποτέλεσμα ενός απίστευτου εκβιασμού είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία αποφάσισε η Σύνοδος της Κοπεγχάγης. Τον εκβιασμό αυτό θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των δέκα νέων κρατών - μελών, όπως και οι λαοί των σημερινών κρατών - μελών. Πάντως αυτοί που φαίνεται ότι θα πάρουν πρώτοι το λογαριασμό θα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες για τους οποίους οι όροι της ένταξης συνιστούν χαριστική βολή.

Το «θρίλερ» της διεύρυνσης τελείωσε αργά χτες το βράδυ με την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της δανικής προεδρίας και της πολωνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η Πολωνία είχε μέχρι την τελευταία στιγμή τις περισσότερες και πιο ισχυρές αντιρρήσεις σχετικά με το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για τον αγροτικό τομέα.

Οι «δεκαπέντε» επέμεναν στην απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών (Οκτώβρης 2002) για την περικοπή κατά 2 δισ. ευρώ, των κονδυλίων προς τα νέα κράτη - μέλη. Η περικοπή αυτή έγινε στο ποσό των 42 δισ. ευρώ το οποίο είχε αποφασιστεί το Μάρτη του 1999 στο Βερολίνο, ένα ποσό το οποίο είχε κριθεί ανεπαρκές. Για να υπολογίσει κανείς τη «σφαγή», θυμίζουμε ότι τα 42 δισ. ευρώ προορίζονταν για έξι κράτη. Τώρα, και ο αριθμός των δικαιούχων κρατών αυξήθηκε σε δέκα και το ποσό που θα δοθεί είναι μικρότερο...

Οπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις των «δεκαπέντε» προκάλεσαν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις σε πολλά υποψήφια κράτη και κυρίως στην Πολωνία και την Τσεχία.

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης, αποφάσισαν να απευθυνθούν στους υποψήφιους ως εξής: «Δε δίνουμε φράγκο παραπάνω, και αν σας αρέσει!». Εχοντας αγκιστρώσει το ψάρι, οι «δεκαπέντε», έκαναν επίδειξη δύναμης. Μόνο η Πολωνία (δευτερευόντως η Τσεχία και η Ουγγαρία) αντέδρασε, αλλά φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις. «Επιτύχαμε συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της δανικής προεδρίας στο «Ρόιτερ», μετά τις δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον και του Πολωνού υπουργού Οικονομικών Γκριέγκορζ Κολόντκο, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η Πολωνία αποδέχτηκε «οικονομικό διακανονισμό».

Τώρα βεβαίως έχουν το λόγο οι λαοί αυτών των χωρών που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της Κοπεγχάγης.

Υπενθυμίζουμε, ότι με την απόφαση της Συνόδου θα ενταχθούν μέχρι το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Κύπρος. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, τα νέα κράτη - μέλη θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές του 2004. Τώρα πλέον στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία (με τα δικά της ειδικά προβλήματα).

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο «ευρωστρατός»

Τους δικούς της επεμβατικούς μηχανισμούς ενισχύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποφάσεις της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι ο «ευρωστρατός» είναι έτοιμος να «αναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ», ενώ η ΕΕ δηλώνει την προθυμία της «να ηγηθεί στρατιωτικής επιχείρησης στη Βοσνία μετά την SFOR». Για το θέμα αυτό, ανέθεσε στον Υπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα να αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ανακοίνωσε, επίσης, χτες το βράδυ ότι επιτεύχτηκε συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον «ευρωστρατό».

Στην Κοπεγχάγη φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια, για την ανάληψη δράσης από τον «ευρωστρατό». Η εξέλιξη αυτή στηρίχτηκε στις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών (Οκτώβρης 2002), όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατέληξε σε συμφωνία με τον Χ. Σολάνα, με την οποία υιοθετούνταν το «Εγγραφο της Αγκυρας» με μικρές και επουσιώδεις αλλαγές. Θυμίζουμε ότι το «Εγγραφο της Αγκυρας» ήταν αμερικανικής έμπνευσης και συνυπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας. Με αυτή τη συμφωνία εξαιρούνται, ουσιαστικά, το Αιγαίο και η Κύπρος από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού».

Σε παράρτημα του σχεδίου συμπερασμάτων αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Οπως έχουν τώρα τα πράγματα, η Κύπρος και η Μάλτα δε θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεξαγόμενες με χρήση μέσων του ΝΑΤΟ αφότου γίνουν μέλη της ΕΕ».

Ουσιαστικά, οι δύο αυτές χώρες υποβιβάζονται σε μέλη β΄ κατηγορίας, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή το απόσπασμα που αναφέρει ότι οι δύο αυτές χώρες δε θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες, οι οποίες «δεν περιλαμβάνουν ούτε παραπέμπουν σε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον όσον αφορά στην Κύπρο, το έδαφός της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για τέτοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιδρομές του ΝΑΤΟ και του «ευρωστρατού».

Κ. ΑΝΑΝ
Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ανοιχτό δρόμο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση του σχεδίου που έχει υποβάλει για επίλυση των Κυπριακού, βλέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Μιλώντας χτες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, είπε ότι παρόλο που δεν επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Δανία συμφωνία βάσει του σχεδίου, παραμένει η προσδοκία ότι οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές θα εμμείνουν στη συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης. Η «συμφωνία δεν επιτεύχθηκε», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες και ο κυπριακός λαός - Ελληνες, Τούρκοι - να δει το όφελος από τη συνέχισή τους και να οδηγηθούμε σε εποικοδομητικό αποτέλεσμα». Ενώ επισήμανε: «Φθάσαμε πολύ κοντά, ήλπιζα σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι θα φθάναμε στη συμφωνία».

Οι διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη

Είχαν προηγηθεί στην Κοπεγχάγη, στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, διαβουλεύσεις από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος επέδωσε εκ μέρους του Κόφι Ανάν επιστολή προς τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, όπου εξέφραζε την επιθυμία του να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από τη διεύρυνση. Ο Πρόεδρος Κληρίδης φέρεται να διαμήνυσε στον ΓΓ ότι δεν έχει συνομιλητή. Μετά την ανταλλαγή των μηνυμάτων αυτών έγινε ο διακανονισμός για εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαβουλεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Αλ. Μαρκίδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλ. Μαρκίδη, δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, εκπρόσωποι των τριών εγγυητριών δυνάμεων και τα Ηνωμένα Εθνη, υποβλήθηκε νέο αναθεωρημένο έγγραφο Ανάν, είπε: «Εμείς περιμέναμε σ' ένα δωμάτιο να μας καλέσει ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος για περίπου δύο ώρες συζητούσε με τους εκπροσώπους της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης. Οταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο κ. Ντε Σότο μας συνάντησε και μας ανακοίνωσε ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Κυπριακό».

Ο Αλ. Μαρκίδης πρόσθεσε ακόμα ότι τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα αποδειχθεί συνεπής, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δούμε ποια στάση θα τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο μέλλον.

Ερωτηθείς να σχολιάσει κατά πόσο η πρόνοια, σύμφωνα με την οποία «η δέσμευση των πλευρών να ολοκληρώσουν την Ιδρυτική Συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003», που περιλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, ο Αλ. Μαρκίδης εξήγησε ότι δεν πρόκειται ούτε για όρο, αλλά ούτε και για αίρεση και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατέληξε, έχουν καταστήσει σαφές από τις 18 Νοεμβρίου ότι οι προτάσεις Ανάν αποτελούν μια βάση για διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει τελεσιγραφική ημερομηνία κατάληξης των διαβουλεύσεων και η 11η Δεκεμβρίου δεν ήταν σε καμία περίπτωση ιερή ημερομηνία.

ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
Χαρά για την ένταξη, λύπη για τη μη συνολική λύση

«Ορόσημο στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου και εφαλτήριο για ένα πιο λαμπρό κοινό μέλλον» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, την απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό. Εκφράζει ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για συνολική λύση του Κυπριακού και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση το συντομότερο δυνατόν. «Ο μεγάλος εθνικός στόχος, είπε, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει σήμερα ολοκληρωθεί με την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να καταστεί κράτος - μέλος της ΕΕ. Εδώ και πάρα πολύ καιρό περιμένουμε να έρθει αυτή η ιστορική μέρα». Επίσης κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους «να μη χάσουν την πίστη να ζήσουμε μαζί σε μια Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα». Και πρόσθεσε: «Μέχρι τη λύση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ