ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Στη σκιά του «εθνικού θριάμβου»

Καθόλου τυχαία την επομένη της Κοπεγχάγης ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν επανέφερε το θέμα του νέου «τρομονόμου»...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Καθόλου τυχαία ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν επανέφερε την επομένη του «εθνικού θριάμβου» της Κοπεγχάγης το ζήτημα της ψήφισης του νέου «τρομονόμου». Αισθανόμενη πιο ισχυρή η κυβέρνηση Σημίτη, θα επιχειρήσει στη σκιά της νέας «εθνικής επιτυχίας» να δώσει ώθηση στην αντιλαϊκή επίθεση γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της (με αντιδημοκρατικά τερατουργήματα και σιδηρόφρακτους μηχανισμούς καταστολής) απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Ειδικά για το νέο «τρομονόμο» ο Φ. Πετσάλνικος, στη χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα», επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης που αμφισβητεί αγωνιστικά το καθεστώς της «νέας τάξης πραγμάτων».

Στόχος της συνέντευξης ήταν να διασκεδάσει τις καθ' όλα βάσιμες ενστάσεις και αντιδράσεις και να παραπλανήσει, κατά τη συνήθη πρακτική των κυβερνώντων. Διαβεβαιώνει ο υπουργός ότι «δεν αναιρείται ούτε περιορίζεται οποιασδήποτε μορφής πολιτική εκδήλωση ή άλλη μαχητική συνδικαλιστική δράση», αλλά στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται το νέο τρομο-τερατούργημα. Τρομοκρατική πράξη, σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η ΕΕ και επαναλαμβάνεται αυτούσια στον «τρομονόμο», είναι κάθε πράξη που θα θεωρηθεί ότι, εκτός των άλλων, στοχεύει «να αποσταθεροποιήσει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας»...

Οσο για την «ασφάλεια» και την «ευημερία» που θα προσφέρει η ΕΕ στην Κύπρο, υπάρχει το ζωντανό παράδειγμα της χώρας μας. Τα «σύνορα της Ευρώπης» στο Αιγαίο διόλου δεν έχουν εμποδίσει τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών», τη μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου... Οσο για την «ευημερία», το σίγουρο είναι ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι σε λίγα χρόνια θα νοσταλγούν την εποχή που βρίσκονταν εκτός της ΕΕ, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ολοένα και περισσότερο θα «αποκλίνουν» από το «μέσο κοινοτικό όρο»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ "ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ"

ΟΛΑ ΣΤΟ «ΧΑΡΤΙ ΣΗΜΙΤΗ»: «Το δοκιμασμένο "χαρτί Σημίτη", που απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάρος μετά τη μεγάλη επιτυχία της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση. Επιχειρεί μάλιστα να το αξιοποιήσει και στο εσωτερικό και κυρίως στα θέματα καθημερινότητας, για να ανατρέψει τη διαφορά που τη χωρίζει από τη ΝΔ». (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: «Οι, σκόπιμα μετρημένες, δηλώσεις δεν κρύβουν το πανηγύρι που έχει στηθεί στην κυβέρνηση για την επιτυχία της Κοπεγχάγης. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραλληλίζεται με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αν και ορισμένοι τη θεωρούν σπουδαιότερο γεγονός λόγω και των πολλών δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Η κυβέρνηση προσδοκά να κεφαλαιοποιήσει τώρα τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης και ο πρωθυπουργός θα έχει δύο ευκαιρίες αυτή τη βδομάδα να τα προβάλει ξανά. Αύριο στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και μεθαύριο σε συνέντευξή του προς τους ξένους ανταποκριτές». (Γ. Καρελιάς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΝΕΟ «ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ»... «Η νέα Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει νέα διοικητική δομή, ενώ οι χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη οικονομική ενδοχώρα για τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, κυρίως χάριν του εκπαιδευμένου και φθηνότερου εργατικού δυναμικού που διαθέτουν. Απ' αυτό το θεωρούμενο νέο "Ελ Ντοράντο" της ευρωπαϊκής Ανατολής, θα επωφεληθεί κατά κύριο λόγο η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα στη δική της κλίμακα, περιμένει ανάλογα οφέλη, κυρίως από την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας... Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εδαφική συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα έχει αυτονόητη οικονομική (και όχι μόνο) σημασία για τη Μακεδονία και τη Θράκη». (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κυριακής)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Μετά την επιτυχία για την Κύπρο - ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ... ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΣ - Το ΠΑΣΟΚ αμαυρώνει την εθνική επιτυχία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΑ ...ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ «ΨΗΛΩΝΕΙ» Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ «ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΑΡΕΕΣ» ΤΟΥ ΣΑΝΔΑΛΗ.

ΧΩΡΑ: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την επίθεση κατά της Μπακογιάννη - «ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ...».

ΕΘΝΟΣ: ΟΕΚ: ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ - ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΛΥΚΕΙΑ - Αλλαγές στη βαθμολόγηση των γραπτών για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 62 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΣΕΠΩΣΕ 120.000.000 για μία δίκη!!!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απροστάτευτη πόλη η Θεσσαλονίκη - ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ποια χειραφέτηση...«Η Κοπεγχάγη σηματοδοτεί τη χειραφέτηση της ενωμένης Ευρώπης, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της στην Ουάσιγκτον, τουλάχιστον σε θέματα που την αφορούν άμεσα και αποκλειστικά. Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε τον ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα ως κεντρικού πυλώνα της ΕΕ και αντίβαρου στις αμερικανικές πιέσεις, αφού ουσιαστικά υιοθετήθηκε η αρχική απόφαση των κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ». (Αθ. Ελλις -ΝΕΑ)

Ο δρόμος για τον Καύκασο. «Και σε τελευταία ανάλυση, όπως λέει ο Μισέλ Ροκάρ, αν μας ενδιαφέρουν οι πρώτες ύλες της Σιβηρίας πρέπει να περάσουμε από τις τουρκόφωνες Δημοκρατίες του Καυκάσου. Αρα, από την Τουρκία» (Μιχ. Μητσός -ΝΕΑ)

Υπερατλαντικοί καγχασμοί: «Τι αστείο που είναι να είσαι Ευρωπαίος! Πάνω από όλα, η Κοπεγχάγη θα έχει σημασία ως ο τόπος όπου οι προτεραιότητες της Ευρώπης μετατέθηκαν από την Ανατολική Ευρώπη προς την Τουρκία. Είτε το ήθελαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είτε όχι, η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται πλέον από την επιτυχία της στο να καθοδηγήσει την Τουρκία προς ένταξη στους ευρωπαϊκούς κόλπους» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Ο νέος υπερασπιστής: «Βρετανία, Ιταλία και -ο νέος σιωπηλός υπερασπιστής της Τουρκίας- Ελλάδα αποτελούν τις μοναδικές χώρες - μέλη που επιδιώκουν να αρχίσουν γρηγορότερα οι συνομιλίες για ένταξη (της Τουρκίας)... Η ελληνική προεδρία από 1ης Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία στην ΕΕ να επιταχύνει τη διαδικασία της τουρκικής ένταξης... Στην Τουρκία παραβιάζονται ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά το ίδιο συνέβη και σε πολλές χώρες - νέα μέλη, πριν από μερικά χρόνια. Εάν οι Τούρκοι τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, η ΕΕ δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο». (Στο ίδιο)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ