ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση της γραμμής της ταξικής αντιπαράθεσης

Ακόμα πιο ισχυρό βγήκε από τη δύσκολη μάχη των αρχαιρεσιών το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μια μάχη, που συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων - ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες - και η σχεδόν απόλυτη επικράτηση των ταξικών δυνάμεων, του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού». Είναι χαρακτηριστικό ότι ψηφίστηκε από 16.615 οικοδόμους για τη διοίκηση του συνδικάτου, ενώ 16.791 οικοδόμοι ψήφισαν τους αντιπροσώπους του για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία. Παράλληλα, καταποντίστηκαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της «Ενωτικής Δράσης», που στηρίζεται από το ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ και τη ΔΕΑ. Γεγονός, που καταδεικνύει την πλήρη απόρριψη από τους εργαζόμενους της γραμμής της συναίνεσης και της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μέγεθος της επιτυχίας για τις ταξικές δυνάμεις παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στο Συνδικάτο η γραφειοκρατική συνδικαλιστική ελίτ - μέσω των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΕΚΑ - προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες. Αλλά και τις μεθοδεύσεις κυβερνητικών οργάνων, για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου (π.χ., η αλλαγή του τρόπου καταβολής του χειμερινού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ).

Το Συνδικάτο - πολύτιμο εργαλείο της ταξικής πάλης - μπορεί τώρα από καλύτερες θέσεις να οργανώσει και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε πιο αποτελεσματικά να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Ενώ αυξάνεται η δυνατότητά του ως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ταξικού πόλου, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), να συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξή του.

Δ. ΒΑΝΔΩΡΟΣ
Ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν για μια σειρά λόγους μεγάλη επιτυχία. Είναι τα πρώτα λόγια του Δ. Βανδώρου, προέδρου στην προηγούμενη διοίκηση του Συνδικάτου και στελέχους του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», στη συζήτηση που είχαμε μαζί του για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι πάνω από 17 χιλιάδες των εργαζομένων που συμμετείχαν σ' αυτές επικύρωσαν με την ψήφο τους την προηγούμενη δράση του Συνδικάτου, την ταξική του κατεύθυνση, σημειώνει ο Δ. Βανδώρος. Επιπλέον, συνεχίζει, μέσα από αυτήν τη μάχη, ήρθαμε σε επαφή με νέο κόσμο που έχει διάθεση να μπει στον αγώνα και ανοίξαμε κουβέντα με ακόμα περισσότερους. Συνυπολογίζοντας την επίθεση που δεχτήκαμε όλο αυτό το διάστημα από τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αντίθετα, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και αυτή που στήριζαν ο ΣΥΝ, η ΚΕΔΑ, και η ΔΕΑ, ουσιαστικά, καταποντίστηκαν, γεγονός που σημαίνει την απόρριψη της γραμμής της κοινωνικής συναίνεσης και της υποταγής.

Με όπλο τα αποτελέσματα αυτά, μπαίνουμε ακόμα πιο δυνατοί στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου και για την ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ.

Αμεση επαφή με τους εργαζόμενους του κλάδου - Μεγάλη η συμμετοχή των μεταναστών

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εκλογές μετά από την προσωπική επαφή που είχαν τα μέλη και τα στελέχη του Συνδικάτου μαζί τους, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης μας. Τα στελέχη του Συνδικάτου δε βρίσκονται σε γυάλα, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, στα γιαπιά τούς ξέρουνε όλοι όλους με το μικρό τους όνομα.

Ενα ακόμα ποιοτικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η μεγάλη συμμετοχή των αλλοδαπών εργατών στον κλάδο, επισημαίνει ο Δ. Βανδώρος. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε λόγω της στάσης που κρατά το Συνδικάτο. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργάτες σε Ελληνες και ξένους, αλλά τους αντιμετωπίζουμε ενιαία, ως αυτό που είναι: Εργατική τάξη.

Μέσα από συνεχή και επίμονη δουλιά, καταφέραμε να σπάσουμε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη που είχε μεγάλο τμήμα των αλλοδαπών ότι το Συνδικάτο δεν τους αφορά και να κατανικήσουμε το φόβο τους να συμμετέχουν στη συνδικαλιστική διαδικασία. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατεβαίνανε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας γιατί φοβόνταν την αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτές τις εκλογές, όχι μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών που ψήφισαν, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα τους να συμμετάσχει ενεργά στην προπαγάνδισή τους και αρκετοί από αυτούς να θέσουν και υποψηφιότητα.

Μας πείσμωσε η επίθεση από τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές λειτούργησε σαν μπούμερανγκ για τους ίδιους. Προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου και να μετατρέψουν την εκλογική διαδικασία σε δικαστική διαμάχη. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Αντίθετα, μας πείσμωσαν περισσότερο. Οι εργαζόμενοι καταλάβαιναν ότι αυτή τους η προσπάθεια δεν οφειλόταν στο ότι υπήρχε κάποιο παράπτωμα, αλλά στο ότι ήθελαν να βάλουν φραγμό στη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, γιατί φοβούνται την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Ετσι, χιλιάδες ήταν τα μέλη του Συνδικάτου, που όλο αυτό το διάστημα δραστηριοποιήθηκαν στη μάχη των εκλογών, γι' αυτό είχαμε και αυτά τα αποτελέσματα.

Διαδικασία βαθιάς πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης

Τις εκλογές δεν τις αντιμετωπίσαμε σαν μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουμε μια βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική συζήτηση με τους συναδέλφους μας για τα προβλήματα του κλάδου και τις αιτίες τους.

Κατ' αρχάς, η εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτήν τη συζήτηση είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν αρνείται την ανάγκη ύπαρξης του Συνδικάτου. Και ενώ σε άλλους χώρους δουλιάς υπάρχουν εργαζόμενοι που τους έχει περάσει η αντίληψη ότι τα σωματεία είναι αναποτελεσματικά, εμείς τα όποια παράπονα ακούμε είναι για να έχει το Συνδικάτο ακόμα πιο έντονη παρουσία. Και αυτό είναι μια ακόμα επιβράβευση του ταξικού μας προσανατολισμού.

Σε αυτά τα πλαίσια, σαν «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», δύο πράγματα προσπαθήσαμε και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να αναδείξουμε μέσα από αυτήν τη μάχη. Οτι η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή για όλους τους εργάτες και βρίσκεται στην ίδια τη φύση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και, επομένως, πρέπει να συγκρουστούμε και να έρθουμε σε ρήξη με αυτό. Και, δεύτερον, αναδείξαμε τις δύο γραμμές που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, της ταξικής σύγκρουσης, από τη μια, και της υποταγής, από την άλλη.

Τέλος, να πούμε ότι αυτή η επιτυχία αποτελεί μεγάλο κέρδος για το σύνολο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί θα βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της δυναμικής του, θα προωθήσει τους στόχους του ΠΑΜΕ, που είναι η μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω του, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Πολύτιμη συμβολή στην ενίσχυση του ταξικού πόλου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων είναι από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του ΠΑΜΕ και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, μας λέει ο Μπ. Τεννές, από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν στις δεκάδες των περιοδειών και εξορμήσεων του Συνδικάτου για την προπαγάνδιση των αρχαιρεσιών.

Στηρίξαμε τον αγώνα αυτό, συμμετέχοντας στη μάχη των εκλογών και, φυσικά, υποδεχτήκαμε με χαρά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Σ' αυτές τις εκλογές, ηττήθηκαν οι δυνάμεις της συναίνεσης και πέτυχαν θρίαμβο οι ταξικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ θετικό για το Συνδικάτο Οικοδόμων, την ταξική γραμμή που εκφράζει απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και στην επίθεση που κάνανε, για να στερήσουν από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Αλλωστε, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το ΠΑΜΕ, γιατί θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατοί τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου.

Το Συνδικάτο, ο τρόπος που έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους, ο ταξικός προσανατολισμός του και η μαζικότητά του, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα σωματεία των εργαζομένων. Και αυτό είναι ακόμα περισσότερο αναγκαίο, καθώς η επίθεση που δέχτηκε το Συνδικάτο δεν είναι ένα απλό περιστατικό. Αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε και δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού θα ριχθούν ενάντια στα σωματεία. Γι' αυτό χρειάζεται ακόμα περισσότερη συσπείρωση και μαζικοποίηση για να αποκρουστεί αυτή η επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ