Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση της γραμμής της ταξικής αντιπαράθεσης

Ακόμα πιο ισχυρό βγήκε από τη δύσκολη μάχη των αρχαιρεσιών το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μια μάχη, που συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων - ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες - και η σχεδόν απόλυτη επικράτηση των ταξικών δυνάμεων, του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού». Είναι χαρακτηριστικό ότι ψηφίστηκε από 16.615 οικοδόμους για τη διοίκηση του συνδικάτου, ενώ 16.791 οικοδόμοι ψήφισαν τους αντιπροσώπους του για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία. Παράλληλα, καταποντίστηκαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της «Ενωτικής Δράσης», που στηρίζεται από το ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ και τη ΔΕΑ. Γεγονός, που καταδεικνύει την πλήρη απόρριψη από τους εργαζόμενους της γραμμής της συναίνεσης και της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μέγεθος της επιτυχίας για τις ταξικές δυνάμεις παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στο Συνδικάτο η γραφειοκρατική συνδικαλιστική ελίτ - μέσω των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΕΚΑ - προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες. Αλλά και τις μεθοδεύσεις κυβερνητικών οργάνων, για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου (π.χ., η αλλαγή του τρόπου καταβολής του χειμερινού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ).

Το Συνδικάτο - πολύτιμο εργαλείο της ταξικής πάλης - μπορεί τώρα από καλύτερες θέσεις να οργανώσει και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε πιο αποτελεσματικά να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Ενώ αυξάνεται η δυνατότητά του ως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ταξικού πόλου, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), να συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ