Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομηροι «πολιτικάντηδων», θύματα των εργοδοτών!

Ηταν 5 Οκτώβρη του 2001, όταν ο, τότε, υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, ανακοίνωσε την έναρξη του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» στο νομό Λάρισας. Η αναγγελία είχε γίνει, εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων ανέργων και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών και, μάλιστα, με λεφτά των εργαζομένων, καθώς θα αντληθούν από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό των κονδυλίων για το πρόγραμμα φτάνει στα 15,4 δισ. δραχμές, και θα διατεθεί για την απογραφή των ανέργων, την απασχόληση 2.000 απ' αυτούς, μέσω της επιδότησης εργοδοτών επί 24 μήνες, την αυτοαπασχόληση 800 και τη συμμετοχή 1.500 σε σεμινάρια επιμόρφωσης.

Ενα σχεδόν χρόνο μετά αποδεικνύεται στην πράξη ότι το πρόγραμμα δεν καταπολεμά την ανεργία, αλλά χρηματοδοτεί εργοδόες. Πολλοί, μάλιστα, εργοδότες για να ενταχτούν στο πρόγραμμα προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων.

Το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει από τα μέσα του Απρίλη αλλά καθυστέρησε, συμπίπτοντας με την προεκλογική περίοδο για τις τοπικές εκλογές. Ετσι, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, που υλοποιεί το πρόγραμμα, λειτούργησε, σχεδόν, σαν «προεκλογικό κέντρο» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Οι 10.000 άνεργοι που απογράφηκαν στο πρόγραμμα είχαν μετατραπεί σε πολιτικούς ομήρους καθώς εκβιάζονταν να ψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, προκειμένου να βρουν μια δουλιά.

Σύμφωνα με στοιχεία, που με κόπο πήραμε από τη διευθύντρια του προγράμματος Φανή Χρήστου, από τους ανέργους που απογράφηκαν προσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις πάνω από 1.000, ενώ 500 ξεκίνησαν τη λειτουργία μαγαζιών. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας,(ΕΚΝΛ), από την τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μέχρι στις 22 Οκτώβρη, έγιναν μόνο 560 προσλήψεις ανέργων από 401 επιχειρήσεις, ενώ απογράφηκαν, συνολικά, 1.440...

Φαίνεται, όμως, ότι και οι άνεργοι που προσλαμβάνονται γίνονται θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες -οι οποίοι τσεπώνουν 7.000 δρχ. ημερησίως για τον καθένα- και πολλοί που προσλαμβάνονται είτε απολύονται μετά από λίγο καιρό, ή φεύγουν μόνοι τους, γιατί δεν παίρνουν ούτε τα «ψίχουλα» που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικές μερικές από τις καταγγελίες ανέργων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος και έχει στη διάθεσή του το ΕΚΝΛ:

  • Εργοδότης που προσέλαβε άνεργη ως καθαρίστρια είχε την απαίτηση να καθαρίζει και τη βίλα του και να μην την πληρώνει καθόλου, αφού, όπως της έλεγε, θα έχει τα ένσημά της.
  • Ανεργη πήγε για δουλιά σε γραφείο, με «μισθό» 50.000 δρχ. μηνιαίως.
  • Οδηγός που προσλήφθηκε από εταιρία, ελάχιστες φορές ασχολήθηκε με το αντικείμενό του, γιατί ο εργοδότης τον ήθελε χαμάλη.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Στ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ -αρμονικά συνεργάζεται μαζί του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Τ. Γιαλαμάς- αρνούνται να δώσουν αναλυτικά και ονομαστικά στοιχεία για το πρόγραμμα στο ΕΚΝΛ, και στα άλλα μέλη της διοίκησης του ΙΝΕ (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ