Παντζαρόσουπα: Τρία ωμά παντζάρια και ένα μαγειρεμένο, μισό λευκό λάχανο, δυο πράσα, 3 κοτσάνια σέλερι, δυο κρεμμύδια, 30 γραμμάρια βούτυρο, 2,5 λίτρα ζωμό βοδινού, μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, δυο κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι, δυο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Καθαρίζετε και κόβετε ψιλά τα λαχανικά, εκτός από το μαγειρεμένο παντζάρι. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για πέντε λεπτά σε σιγανή φωτιά. Προσθέτετε το ζωμό και όλα τα άλλα υλικά και σιγοβράζετε για μια ώρα. Την τελευταία στιγμή, κόβετε το μαγειρεμένο παντζάρι σε μικρά κομμάτια και το προσθέτετε στη σούπα. Αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε και μετά... Ε, δεν υπάρχει μετά, απλώς αρχίζετε να σκέφτεστε την επόμενη σούπα...
Υλικά: Ενα κιλό κουνουπίδι καθαρισμένο, ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, ένα κρεμμυδάκι, μια κουταλιά βούτυρο, μια κουταλιά αλεύρι, τέσσερα φλιτζάνια ζωμό κότας, ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι και πάπρικα.
Βάζετε σε κατσαρόλα το κουνουπίδι σε μπουκετάκια με το νερό και το κρεμμυδάκι κομμένο σε φέτες. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα πολτοποιείτε. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε για δύο λεπτά και προσθέτετε το κουνουπίδι και το ζωμό κότας. Σιγοβράζετε τη σούπα για λίγο. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι, πάπρικα και την κρέμα γάλακτος. Την ξαναζεσταίνετε, χωρίς, όμως, να την αφήσετε να βράσει. Τη σερβίρετε ατομικά σε βαθιά πιάτα ή βαθιά μπολ ή σε μια σουπιέρα.
Πρωτεύουσα του Μπαλί (λίγο μικρότερο από την Κύπρο, περίπου 3 εκατ. κάτοικοι) είναι το Ντενπασά που έχει μετατραπεί (όπως ολόκληρο το Μπαλί) σ' ένα κινητό και ακίνητο μικροεμπόριο από χιλιάδες κιόσκια και μικροπωλητές του ποδαριού που κυριολεκτικά σου γίνονται τσιμπούρι προκειμένου να σε καταφέρουν ν' αγοράσεις κάτι, αφού προηγουμένως έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο κάνοντας εξοντωτικό παζάρι.
Το Μπαλί σ' αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση νοσταλγίας, ρομαντισμού και μελαγχολίας, ιδίως όταν παρακολουθείς το απόγευμα τη θάλασσα ν' αποσύρεται (παλίρροια) και ν' αφήνει τη θέση της σ' ένα σκληρό τοπίο από κοράλλια, περιμένοντας πάλι το πρωί να ξανάρθει ξεσπώντας σε τεράστια κύματα.
Εχουν περάσει 76 χρόνια από εκείνον το Νοέμβρη και πριν μας κατακλύσουν λόγω των επερχόμενων εορτών οι νέες εκδόσεις, ας διαβάσουμε το αριστουργηματικό «Εικοσιτετράωρο μιας γυναίκας» του Στέχαν Τσβάιχ, που κυκλοφορεί από το 1989, στη σειρά Κλασική λογοτεχνία των εκδόσεων «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος», σε μετάφραση Γιώργου Σημηριώτη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο μικρό αλλά καλαίσθητο τόμο συμπεριλαμβάνονται και οι νουβέλες: «Αμόκ ή ο τρελός της Μαλαισίας», «Καταστροφή μιας καρδιάς» και το «Φεγγαρόλουστο δρομάκι».
Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί μπροστά στο δίλημμα εάν το προϊόν που αγοράσατε, είναι υγιεινό και πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής; Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αποτελούν διαφημιστικό τρικ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των εταιριών της βιομηχανίας τροφίμων;
Πολλές φορές πέρα από την ημερομηνία που συνήθως προσέχουμε σε κάποιο προϊόν, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πόσο φρέσκο είναι. Ακόμη πόσο τοις εκατό είναι φυσικό, αγνό και χωρίς ζάχαρη, κατασκευασμένο με όσον το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά. Προσοχή λοιπόν στις ετικέτες...
Ας δούμε μαζί μερικές φράσεις - κλειδιά που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων και σας αφήνουμε να κρίνετε εσείς αν όντως οι περιγραφές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επίσης, αν δείτε τη φράση επιλεγμένα συστατικά, προσέξτε, γιατί συνήθως τέτοια υλικά αντέχουν σε πολλαπλή επεξεργασία. Αν αναγράφεται η φράση γευστικό, προσοχή στα πρόσθετα Ε και τα νούμερα που ακολουθούν. Αν πάλι δείτε την αναγραφή ζουμερό, τότε περιέχει πολύ νερό και λιπαρά συστατικά.
Δροσιά, νεανικότητα και φωτεινότητα υπόσχονται στο δέρμα μας οι μάσκες με λαχανικά και φρούτα, μάσκες που θα παρασκευάσουμε μόνοι μας, όμως. Δεν έχουμε χρήματα για πέταμα. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Πριν από όλα καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας και έπειτα...:
Συνταγή: Α) Με δυο τρία λεπτά καρότα τριμμένα κι ένα κουτάλι αμυγδαλόλαδο φτιάχνουμε μια ζύμη που τη βάζουμε ανάμεσα σε δυο γάζες. Ξαπλώνουμε με τις γάζες ακουμπισμένες στο πρόσωπό μας. Β) Ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού με δυο τριμμένα καρότα. Απλώνουμε την κρέμα στο πρόσωπό μας και την αφήνουμε για είκοσι λεπτά.
Φτιάχνουμε μια κρέμα ανακατεύοντας σε χυμό αγγουριού, ένα κουτάλι κρέμα γάλακτος, ένα κουτάλι ροδόνερο και ένα κουταλάκι βενζόνιο. Απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπό μας και το αφήνουμε ένα τέταρτο.
Φτιάχνουμε μήλο πουρέ βρασμένο σε γάλα. Απλώνουμε το μείγμα χλιαρό στο πρόσωπό μας και μετά από είκοσι λεπτά το αφαιρούμε με ροδόνερο.
Λιώνουμε σπόρους από κολοκύθι και τους ανακατεύουμε με αμυγδαλόλαδο. Το απλώνουμε στο δέρμα μας, το αφήνουμε ένα τέταρτο της ώρας και όσες από εμάς έχουν φακίδες ή σκληρό δέρμα θα δούμε καλά αποτελέσματα. Θαύματα φυσικά μην περιμένετε.