ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σας αρέσουν οι σούπες;

Εάν είστε φίλοι της σούπας, δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε μια υπέροχη σούπα, που θα σας ζεστάνει και θα σας χορτάσει με το παραπάνω.

Παντζαρόσουπα: Τρία ωμά παντζάρια και ένα μαγειρεμένο, μισό λευκό λάχανο, δυο πράσα, 3 κοτσάνια σέλερι, δυο κρεμμύδια, 30 γραμμάρια βούτυρο, 2,5 λίτρα ζωμό βοδινού, μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, δυο κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι, δυο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Καθαρίζετε και κόβετε ψιλά τα λαχανικά, εκτός από το μαγειρεμένο παντζάρι. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για πέντε λεπτά σε σιγανή φωτιά. Προσθέτετε το ζωμό και όλα τα άλλα υλικά και σιγοβράζετε για μια ώρα. Την τελευταία στιγμή, κόβετε το μαγειρεμένο παντζάρι σε μικρά κομμάτια και το προσθέτετε στη σούπα. Αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε και μετά... Ε, δεν υπάρχει μετά, απλώς αρχίζετε να σκέφτεστε την επόμενη σούπα...

Σούπα κρέμα με κουνουπίδι

Υλικά: Ενα κιλό κουνουπίδι καθαρισμένο, ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, ένα κρεμμυδάκι, μια κουταλιά βούτυρο, μια κουταλιά αλεύρι, τέσσερα φλιτζάνια ζωμό κότας, ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι και πάπρικα.

Βάζετε σε κατσαρόλα το κουνουπίδι σε μπουκετάκια με το νερό και το κρεμμυδάκι κομμένο σε φέτες. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα πολτοποιείτε. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε για δύο λεπτά και προσθέτετε το κουνουπίδι και το ζωμό κότας. Σιγοβράζετε τη σούπα για λίγο. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι, πάπρικα και την κρέμα γάλακτος. Την ξαναζεσταίνετε, χωρίς, όμως, να την αφήσετε να βράσει. Τη σερβίρετε ατομικά σε βαθιά πιάτα ή βαθιά μπολ ή σε μια σουπιέρα.

Καθ' οδόν στο Μπαλί

Ενα από τα 135 χιλιάδες νησιά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας και μάλιστα από τα πιο όμορφα, είναι και το Μπαλί. Από τα 1960 εισέβαλε ορμητικά ο τουρισμός σε σημείο που να λυπάσαι για το τι περιμένει τους ήσυχους και γλυκότατους - αλλά πάμφτωχους - κατοίκους που ανεξέλεγκτα έχουν αφεθεί και επηρεαστεί από το επικίνδυνο παιχνίδι του μικροεμπορίου. Τόσο που οι εκπληκτικές ομορφιές της φύσης με τη μεγάλη τροπική βλάστηση, την παράδοση και τα ήθη κι έθιμα να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Δε σου απομένει παρά να περιπλανιέσαι στις ατελείωτες και πράγματι εκπληκτικές εγκαταστάσεις των μεγαλοξενοδοχείων του τόπου, Σέρατου - Ιντερκοντινένταλ - Μπάλι Μπιτς - Πάτρι Πάσα, όπου αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις σε πολύ χαμηλές τιμές και έκαναν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσελκύσουν τους ξένους εύπορους τουρίστες χωρίς όμως προς το παρόν να το καταφέρνουν.

Πρωτεύουσα του Μπαλί (λίγο μικρότερο από την Κύπρο, περίπου 3 εκατ. κάτοικοι) είναι το Ντενπασά που έχει μετατραπεί (όπως ολόκληρο το Μπαλί) σ' ένα κινητό και ακίνητο μικροεμπόριο από χιλιάδες κιόσκια και μικροπωλητές του ποδαριού που κυριολεκτικά σου γίνονται τσιμπούρι προκειμένου να σε καταφέρουν ν' αγοράσεις κάτι, αφού προηγουμένως έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο κάνοντας εξοντωτικό παζάρι.

Ρολογάκια, αναπτηράκια, κοσμήματα, τιμαλφή, ξυλόγλυπτα, μπλουζάκια, πολύχρωμα φανταχτερά υφάσματα και φορέματα, κολόνιες και άλλα μικροπράγματα σε ημερήσια διάταξη. Οταν τα καταφέρεις και ξεφύγεις και ταξιδέψεις στην ενδοχώρα δεν έχεις παρά ν' απολαύσεις την ομορφιά της φύσης, τα τεράστια δάση, την ηρεμία και την απλοϊκότητα των κατοίκων του χωριού, του κρατήρα του ηφαιστείου Κινταμάνι, την πανέμορφη λίμνη Μπατούρ, τους εκπληκτικά δομημένους σε κλιμακωτά επίπεδα ορυζώνες, τα καρποφόρα δέντρα, τα δέντρα των μπαχαρικών, του κακάο, του καφέ και του καουτσούκ και τους πολλούς και καλά διατηρημένους ναούς, αφιερωμένους στο Βράχμαν, τον καλό θεό, αλλά και τον Σίβα, τον κακό θεό, για να τον εξευμενίσουν μια και το συναίσθημα της πίστης είναι διάχυτο στον τρόπο συμπεριφοράς κι ακόμα στα ίδια τους τα σπίτια που πάντα μπροστά στην πόλη βρίσκεται ένας μικρός ναός, έτσι οι μόνοι που την πληρώνουν, είναι οι κόκοροι στις πολύ συχνές κοκορομαχίες. Δεν παραλείπεις βέβαια να επισκεφτείς διάφορα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, αργυροχοΐας, χρυσοχοΐας και μπατίκ. (Το πολύχρωμο και δροσερό ύφασμα που κατασκευάζουν τα πουκάμισα και τα φορέματά τους).

Το Μπαλί σ' αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση νοσταλγίας, ρομαντισμού και μελαγχολίας, ιδίως όταν παρακολουθείς το απόγευμα τη θάλασσα ν' αποσύρεται (παλίρροια) και ν' αφήνει τη θέση της σ' ένα σκληρό τοπίο από κοράλλια, περιμένοντας πάλι το πρωί να ξανάρθει ξεσπώντας σε τεράστια κύματα.

«Πάντα όμως, όπου κι αν πας, θέλεις να ξαναγυρίσεις στο δικό σου τόπο, στους δικούς σου ανθρώπους, στις δικές σου συνήθειες. Αυτό είναι μια αλήθεια».

Γυναικείες ώρες

«Το κύριο χαρακτηριστικό του Στέχαν Τσβάιχ σαν λογοτέχνη είναι η σημασία που δίνει στη σύνθεση. Κι όχι μόνο στη σύνθεση μιας Νουβέλας ή μιας Μελέτης, αλλά και σε μια ομάδα από Μελέτες ή συνθέσεις. Κάθε του βιβλίο είναι μια αρμονία, υπολογισμένη και δοσμένη με μια τέχνη άρτια κ' εκλεπτυσμένη. Κι αυτό αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην εποχή μας της φυσικής ή σκόπιμης ασυναρτησίας, των αυτοσχεδιασμών και των συγκεχυμένων εντυπώσεων. Αυτή η έξοχη και λεπτή μουσική αντίληψη, που δεν την προσέχει αρκετά ο πολυθόρυβος καιρός μας, είναι εκείνο που με γοητεύει πιο πολύ στο έργο του Τσβάιχ και θέλω να το διευκρινίσω. Κάθε βιβλίο του είναι σαν μια συμφωνία, σ' εάν διαλεχτό τόνο και σε πολλά μέρη. Το έργο του χωρίζεται σε σειρές: και κάθε μια απ' αυτές είναι σαν πολύπτυχο, όπου το κάθε κείμενό του είναι και μια απ' τις πτυχές, που συνδέεται με τον κεντρικό πίνακα. Από το ό,τι έχει ως τώρα γράψει, θεωρώ ασύγκριτες τις τελευταίες της συλλογής "24 ώρες απ τη ζωή μιας γυναίκας" και την "Καταστροφή μιας καρδιάς" έγραφε ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Ρομέν Ρολάν το Νοέμβρη του 1926».

Εχουν περάσει 76 χρόνια από εκείνον το Νοέμβρη και πριν μας κατακλύσουν λόγω των επερχόμενων εορτών οι νέες εκδόσεις, ας διαβάσουμε το αριστουργηματικό «Εικοσιτετράωρο μιας γυναίκας» του Στέχαν Τσβάιχ, που κυκλοφορεί από το 1989, στη σειρά Κλασική λογοτεχνία των εκδόσεων «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος», σε μετάφραση Γιώργου Σημηριώτη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο μικρό αλλά καλαίσθητο τόμο συμπεριλαμβάνονται και οι νουβέλες: «Αμόκ ή ο τρελός της Μαλαισίας», «Καταστροφή μιας καρδιάς» και το «Φεγγαρόλουστο δρομάκι».

Μικρές σελίδες
Προσοχή στις ετικέτες!

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί μπροστά στο δίλημμα εάν το προϊόν που αγοράσατε, είναι υγιεινό και πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής; Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αποτελούν διαφημιστικό τρικ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των εταιριών της βιομηχανίας τροφίμων;

Πολλές φορές πέρα από την ημερομηνία που συνήθως προσέχουμε σε κάποιο προϊόν, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πόσο φρέσκο είναι. Ακόμη πόσο τοις εκατό είναι φυσικό, αγνό και χωρίς ζάχαρη, κατασκευασμένο με όσον το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά. Προσοχή λοιπόν στις ετικέτες...

Αλήθειες και ψέματα

Ας δούμε μαζί μερικές φράσεις - κλειδιά που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων και σας αφήνουμε να κρίνετε εσείς αν όντως οι περιγραφές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Υγιεινό: Ολα τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι υγιεινά; Πρέπει να το διατυμπανίζουμε για να γίνουμε πιστευτοί;
  • Από 100% φυσικά συστατικά: Σίγουρα περιέχει και άλλα αγνώστου ταυτότητας κατεργασμένα υλικά.
  • 20% περισσότερο χυμός φρούτων ή άλλο συστατικό: Ποια ήταν όμως η αρχική ποσότητα του φρούτου, για να ξέρουμε αν έχουμε πλεόνασμα;
  • Παραδοσιακό, ή παραδοσιακού τύπου, ή σπιτικό: Παραδοσιακό είναι ένα προϊόν που παράγεται κάτω από άλλες συνθήκες, όχι βιομηχανικές, σε ένα χωριό και όχι στην πόλη, π.χ. ζυμωτό ψωμί σε φούρνο χωριάτικο με ξύλα. Παραδοσιακού τύπου προϊόν δεν υπάρχει. ΄Η είναι ή δεν είναι, το δε σπιτικό είναι αυτό που φτιάχνει η νοικοκυρά στο σπίτι π.χ. σπανακόπιτα με φύλλο που θα ανοίξει με τον πλάστη και δεν έχει καμία σχέση με την καταψυγμένη σπανακόπιτα των ψυγείων του σούπερ μάρκετ.
  • Φρεσκοστυμμένο: Ολοι ξέρουμε ότι αν στύψεις ένα πορτοκάλι, πρέπει να το πιεις αμέσως, γιατί αλλιώς αλλοιώνεται και πικρίζει. Ενας «φρεσκοστυμμένος» βιομηχανικός χυμός, για να διατηρήσει το χρώμα και τη γεύση του, περνάει από επεξεργασία: Τον στύβουν, ψύχεται, αραιώνεται με νερό, παστεριώνεται.
  • Χωρίς συντηρητικά: Αν μιλάμε για αποξηραμένο προϊόν, δε χρειάζεται συντηρητικό. Το ίδιο ισχύει για βρασμένο προϊόν που έχει καταψυχτεί, ή βρίσκεται σε γυάλινο βάζο -κονσέρβα. Για τα υπόλοιπα, δεν παίρνουμε όρκο.
  • Χωρίς ζάχαρη: Περιέχει όμως άλλες γλυκαντικές ουσίες.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: Δηλαδή, υπάρχει ζάχαρη.
  • Με γεύση από πορτοκάλι, με γεύση πορτοκάλι και με ολόκληρο πορτοκάλι: Στην πρώτη περίπτωση, ο χυμός περιέχει πολύ μικρή ποσότητα φρούτο και το υπόλοιπο είναι νερό και άλλες φυτικές και χρωστικές ουσίες. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν περιέχει καθόλου το συγκεκριμένο φρούτο και στην τρίτη περίπτωση, περιέχει ψίχα, φλούδα, χυμό και κουκούτσι του φρούτου, αν αυτό σας ανακουφίζει.

Επίσης, αν δείτε τη φράση επιλεγμένα συστατικά, προσέξτε, γιατί συνήθως τέτοια υλικά αντέχουν σε πολλαπλή επεξεργασία. Αν αναγράφεται η φράση γευστικό, προσοχή στα πρόσθετα Ε και τα νούμερα που ακολουθούν. Αν πάλι δείτε την αναγραφή ζουμερό, τότε περιέχει πολύ νερό και λιπαρά συστατικά.


Χαρά ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Εν συντομία

Δροσιά, νεανικότητα και φωτεινότητα υπόσχονται στο δέρμα μας οι μάσκες με λαχανικά και φρούτα, μάσκες που θα παρασκευάσουμε μόνοι μας, όμως. Δεν έχουμε χρήματα για πέταμα. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Πριν από όλα καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας και έπειτα...:

Συνταγή: Α) Με δυο τρία λεπτά καρότα τριμμένα κι ένα κουτάλι αμυγδαλόλαδο φτιάχνουμε μια ζύμη που τη βάζουμε ανάμεσα σε δυο γάζες. Ξαπλώνουμε με τις γάζες ακουμπισμένες στο πρόσωπό μας. Β) Ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού με δυο τριμμένα καρότα. Απλώνουμε την κρέμα στο πρόσωπό μας και την αφήνουμε για είκοσι λεπτά.

Μάσκα από αγγούρι

Φτιάχνουμε μια κρέμα ανακατεύοντας σε χυμό αγγουριού, ένα κουτάλι κρέμα γάλακτος, ένα κουτάλι ροδόνερο και ένα κουταλάκι βενζόνιο. Απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπό μας και το αφήνουμε ένα τέταρτο.

Μάσκα από μήλο

Φτιάχνουμε μήλο πουρέ βρασμένο σε γάλα. Απλώνουμε το μείγμα χλιαρό στο πρόσωπό μας και μετά από είκοσι λεπτά το αφαιρούμε με ροδόνερο.

Μάσκα από κολοκύθι

Λιώνουμε σπόρους από κολοκύθι και τους ανακατεύουμε με αμυγδαλόλαδο. Το απλώνουμε στο δέρμα μας, το αφήνουμε ένα τέταρτο της ώρας και όσες από εμάς έχουν φακίδες ή σκληρό δέρμα θα δούμε καλά αποτελέσματα. Θαύματα φυσικά μην περιμένετε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ