ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Δυσβάσταχτο κόστος σπουδών για τους φοιτητές

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλη είναι η ζήτηση για φοιτητική στέγη αλλά ελάχιστη η προσφορά Εστιών ελέω κυβερνητικής πολιτικής
Μεγάλη είναι η ζήτηση για φοιτητική στέγη αλλά ελάχιστη η προσφορά Εστιών ελέω κυβερνητικής πολιτικής
Το υψηλό κόστος σπουδών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη Φλώρινα - όπως άλλωστε και οι φοιτητές και σπουδαστές σε όλα τα ιδρύματα και σ' όλες τις πόλεις της χώρας -φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας-Οικονομικών και Μεταφορών-Επικοινωνιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ εξηγούν ότι τα πανεπιστημιακά Τμήματα του ΑΠΘ (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών και Βαλκανικών Σπουδών) και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής και Εμπορίας - Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων) που λειτουργούν στη Φλώρινα αριθμούν περίπου 2.500 φοιτητές. Σημειώνουν, επίσης, ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, συνήθως από μακρινές περιοχές και καθώς η οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους είναι μεγάλη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα.

Αναλυτικά, οι βουλευτές αναφέρουν: Αίτημα των φοιτητών είναι να αυξηθεί το κουπόνι σίτισης και να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα. Ακόμα, το θέμα της στέγασης επιβαρύνεται από τα υψηλά ενοίκια και την ανυπαρξία Εστιών. Οι Εστίες που κατασκευάζονται, ενώ θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν, δε θα καλύψουν ούτε το 5% των φοιτητών, ενώ επίδομα ενοικίου (30.000 δρχ. το μήνα) παίρνει μόνον το 10% των φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 150 ευρώ και να παίρνουν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή η πλειοψηφία τους.

Τέλος, οι μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τις σχολές τους κοστίζουν περίπου 50 ευρώ το μήνα. Το ίδιο πρόβλημα, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αντιμετωπίζουν και οι 450 περίπου σπουδαστές της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ που υπάρχει στη Φλώρινα. Αίτημα φοιτητών και σπουδαστών είναι η δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές, με κόστος που θα επιβαρύνει το κράτος (κάτι ανάλογο μ' αυτό που συμβαίνει με τη μεταφορά των μαθητών).

Ρωτούν, λοιπόν, τους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών και τι άλλα μέτρα πρόκειται να πάρει για να μειωθεί το κόστος σπουδών που έχει γίνει δυσβάσταχτο.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
Δε συμμετέχει στις εκλογές

Στην απόφαση να μη συμμετάσχει στις εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών οδήγησε την ΕΣΑΚ ΔΕΕ η αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική ενέργεια της πλειοψηφίας στην ΠΕΑΕ να προχωρήσει σε αρχαιρεσίες χωρίς να έχει προηγηθεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.

Οπως τονίζει η γραμματεία της ΕΣΑΚ ΔΕΕ σε ανακοίνωσή της, «με τη στάση μας αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική τακτική που ακολουθείται, αναδεικνύοντας την ανάγκη ουσιαστικής ύπαρξης και λειτουργίας της Ενωσης, ενταγμένη στο συνολικό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση». Σημειώνει επίσης ότι η γενική συνέλευση που είχε αποφασίσει το ΔΣ της ΠΕΑΕ στις 23 Νοέμβρη κατέληξε σε συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ δεν πάρθηκαν εκείνα τα καταστατικά μέτρα ώστε να γίνει τελικά εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

«Είναι γεγονός ότι η ΠΕΑΕ έχει μετατραπεί σε σύλλογο - σφραγίδα, που προγραμματίζει και διενεργεί εκλογές σύμφωνα με το πότε έχει Πανελλαδική Σύσκεψη η "Παρέμβαση". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η Ενωση σε "παραμάγαζο" μικροσυμφερόντων, απομονώνοντας το πρόβλημα της αδιοριστίας από τη συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην παιδεία», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΕΣΑΚ ΔΕΕ Αδιορίστων. Συνεχίζοντας, τονίζει ότι «πάγια τακτική που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι η παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών και η ανυπαρξία στοιχειώδους συνδικαλιστικής δράσης και παρέμβασης», υπογραμμίζοντας ότι «η τυχοδιωκτική τακτική, όλο το προηγούμενο διάστημα, της πλειοψηφούσας παράταξης της "Παρέμβασης", οδήγησε στην αδρανοποίηση και απομαζικοποίηση της Ενωσης».

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πρώτη η «Ενότητα»

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη της «Ενότητας» στις εκλογές της ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Κατάφερε να σημειώσει νίκη με σημαντική αύξηση των δυνάμεών της. Από τους 609 ψηφίσαντες πήραν: «Ενότητα» 204 ψήφοι και 3 έδρες (το 2001 είχε 162 ψήφους και 2 έδρες), «Γληνός» 96 και 1 έδρα (το 2001 είχε 93 και 1 έδρα), «Συνεργασία» 85 ψήφους και 1 έδρα (όπως το 2001), «Παρεμβάσεις» 87 ψήφοι και 1 έδρα (το 2001 είχε 84 και 1 έδρα), ΠΑΣΚΕ 73 ψήφοι και 1 έδρα (είχε το 2001 114 και 2 έδρες) και ΔΑΚΕ 48 ψήφοι και καμία έδρα (το 2001 είχε 70 ψήφους και 1 έδρα).

Η Ε. Δρίζα, από την «Ενότητα», σημείωσε πως αυξήθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της παράταξης, καθώς εκτιμήθηκε η συνεπής πολιτική στάση της παράταξης όλη τη χρονιά και οι καθηγητές τη στήριξαν και με την ψήφο τους. Οπως τονίζει η «Ενότητα», η μάχη των εκλογών δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αντιμέτωπη με το κοινό «μέτωπο» που είχαν φτιάξει η ΠΑΣΚΕ, η «Συνεργασία» (ΣΥΝ) και ο «Γληνός» απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, που εκφράστηκε και πρακτικά στα τελευταία συμβούλια που έγιναν πριν τις εκλογές.

ΡΟΔΟΣ
Στο «σκαμνί» σήμερα εκπαιδευτικοί

Στο εδώλιο κάθονται για μια ακόμα φορά σήμερα συνδικαλιστές για τη συμμετοχή τους σε αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή τη φορά σειρά έχουν οκτώ εκπαιδευτικοί στη Ρόδο με αφορμή τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Ιούνη του 1998. Κατά τη διάρκεια εκείνων των κινητοποιήσεων εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να καταλάβουν το εξεταστικό κέντρο στη Ρόδο. Σήμερα, δικάζονται οκτώ από αυτούς, ανάμεσά τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές που τότε υλοποιούσαν αποφάσεις των ομοσπονδιών τους.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που καταδικάζουν τις διώξεις και θα παραβρεθούν στη δίκη με αντιπροσωπεία τους, και η ΑΔΕΔΥ. Στο πλευρό των διωκόμενων θα βρεθούν με αποφάσεις των σωματείων τους εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί της Ρόδου που διοργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΜΑΘΗΤΕΣ 29ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΨΕΛΗΣ
Ακόμα περιμένουν το σχολείο

Το δικό τους καινούριο σχολικό κτίριο περιμένουν ακόμα οι μικροί μαθητές του 29ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης, παρόλο που είναι έτοιμο! Γονείς καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιοι αδιαφορούν και κωλυσιεργούν να παραδώσουν το κτίριο, ενώ οι μικροί μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε δύο βάρδιες στο σχολείο τους, αφού δε χωρούν σ' αυτό. Το καινούριο κτίριο δεν έχει παραδοθεί ακόμα γιατί δεν έχουν περαστεί σε αυτό παροχές, όπως το ρεύμα και το νερό.

Σύμφωνα, με τις καταγγελίες των γονιών, η ημερομηνία παράδοσης του νέου σχολικού κτιρίου που είχε δώσει ο ΟΣΚ ήταν για τις 6-4-2002, όμως οχτώ μήνες μετά ακόμα περιμένουν το σχολείο τους. Οι αρμόδιοι τι απαντάνε;

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα όλα τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του ολοήμερου - ενισχυτικής διδασκαλίας των Δημοτικών - Νηπιαγωγείων σχολείων στο Ηράκλειο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.

Η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα, στο 10ο Γυμνάσιο στην οδό Μενελάου, στον κόμβο Γιόφυρο.

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: μύθοι και πραγματικότητες», είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η ΠΚΣ, αύριο στις 7 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Χριστάνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σ. Βαλανάς μέλος της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και Τ. Κωστόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ