Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Δυσβάσταχτο κόστος σπουδών για τους φοιτητές

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλη είναι η ζήτηση για φοιτητική στέγη αλλά ελάχιστη η προσφορά Εστιών ελέω κυβερνητικής πολιτικής
Μεγάλη είναι η ζήτηση για φοιτητική στέγη αλλά ελάχιστη η προσφορά Εστιών ελέω κυβερνητικής πολιτικής
Το υψηλό κόστος σπουδών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη Φλώρινα - όπως άλλωστε και οι φοιτητές και σπουδαστές σε όλα τα ιδρύματα και σ' όλες τις πόλεις της χώρας -φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας-Οικονομικών και Μεταφορών-Επικοινωνιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ εξηγούν ότι τα πανεπιστημιακά Τμήματα του ΑΠΘ (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών και Βαλκανικών Σπουδών) και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής και Εμπορίας - Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων) που λειτουργούν στη Φλώρινα αριθμούν περίπου 2.500 φοιτητές. Σημειώνουν, επίσης, ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, συνήθως από μακρινές περιοχές και καθώς η οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους είναι μεγάλη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα.

Αναλυτικά, οι βουλευτές αναφέρουν: Αίτημα των φοιτητών είναι να αυξηθεί το κουπόνι σίτισης και να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα. Ακόμα, το θέμα της στέγασης επιβαρύνεται από τα υψηλά ενοίκια και την ανυπαρξία Εστιών. Οι Εστίες που κατασκευάζονται, ενώ θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν, δε θα καλύψουν ούτε το 5% των φοιτητών, ενώ επίδομα ενοικίου (30.000 δρχ. το μήνα) παίρνει μόνον το 10% των φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 150 ευρώ και να παίρνουν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή η πλειοψηφία τους.

Τέλος, οι μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τις σχολές τους κοστίζουν περίπου 50 ευρώ το μήνα. Το ίδιο πρόβλημα, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αντιμετωπίζουν και οι 450 περίπου σπουδαστές της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ που υπάρχει στη Φλώρινα. Αίτημα φοιτητών και σπουδαστών είναι η δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές, με κόστος που θα επιβαρύνει το κράτος (κάτι ανάλογο μ' αυτό που συμβαίνει με τη μεταφορά των μαθητών).

Ρωτούν, λοιπόν, τους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών και τι άλλα μέτρα πρόκειται να πάρει για να μειωθεί το κόστος σπουδών που έχει γίνει δυσβάσταχτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ