ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Από... Γενάρη και βλέπουμε η επιδότηση

Η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ ζητά να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για το σκληρό στάρι, οι οποίες δεν πληρώθηκαν με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού

Εμειναν απλήρωτοι από την οφειλόμενη καταβολή της επιδότησης για το σκληρό σιτάρι οι αγρότες του Νομού Καστοριάς. Μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ στη Διεύθυνση Γεωργίας του Νομού Καστοριάς και στο υπουργείο Γεωργίας, έγινε γνωστό ότι οι αγρότες θα πληρωθούν το Γενάρη του 2003. Ο λόγος είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των αγροτών, να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προέκυψαν με ευθύνη του υπουργείου και να δοθεί πριν τις γιορτές στους αγρότες ένα μέρος του ποσού που δικαιούνται.

«Η οργή και αγανάκτηση των αγροτών να μετατραπεί σε αγωνιστική πράξη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και γενικότερα κατά της αγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ της ΕΕ, που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης στους μεγαλοαγρότες και βιομήχανους και το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Να καταδικάσουν την πολιτική των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής που στηρίζει μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό τη μικρομεσαία αγροτιά και έρχεται σε ρήξη με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Στους αγώνες των αγροτών και στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο βρίσκεται η λύση. Στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου αντίστασης και πάλης βρίσκεται η προοπτική. Στην ενίσχυση του ΚΚΕ βρίσκεται η δύναμη και η ελπίδα».


ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Αδιάθετη η μισή παραγωγή στη Νέα Βύσσα

Θύματα των εμπόρων, αλλά και της κακοκαιρίας οι παραγωγοί

Αδιάθετη έχει μείνει στη Νέα Βύσσα του Νομού Εβρου η μισή παραγωγή από την καλοκαιρινή πατάτα. Αλλά και αυτή που έχει διατεθεί στο εμπόριο πουλήθηκε από τους αγρότες σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το κόστος παραγωγής. Επίσης, από τη φθινοπωρινή πατάτα έχει μείνει σχεδόν όλη η παραγωγή αδιάθετη. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι παραγωγοί πατάτας έχουν πάθει ζημιά από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή.

Για τα μεγάλα αυτά προβλήματα, ενημερώνει, με επιστολή του, το υπουργείο Γεωργίας και τους φορείς του νομού ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Βύσσας Ν. Εβρου και ζητά από το υπουργείο να πάρει τις αποφάσεις εκείνες, ώστε να ενισχυθούν οι πατατοπαραγωγοί. «Το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούμε οικονομικά», τονίζουν οι αγρότες.

«Την ώρα που εμείς δεν μπορούμε να διαθέσουμε την παραγωγή μας, συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες», δηλώνει ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Βύσσας, Ι. Μαργαριτίδης. «Σημειώνουμε, συνεχίζει, ότι από τα 4.200 στρέμματα καλοκαιρινής πατάτας, που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή, τα 2.500 περίπου στρέμματα βρίσκονται στο Δήμο Βύσσας. Μεγάλες ποσότητες έχουν πάθει ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, ενώ έγιναν εξαγωγές πατάτας στη Βουλγαρία που πληρώθηκαν 20-25 δρχ. το κιλό, ποσό με το οποίο δεν καλύπτεται ούτε κατά διάνοια το κόστος παραγωγής».


ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μετά τις ζημιές τι;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες έφτασαν σε ορισμένες περιοχές στο 100%

Motion Team

Οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες έφτασαν σε ορισμένες περιοχές στο 100%
Τη λήψη μέτρων ανακούφισης για τους αγρότες της Καβάλας που έπαθαν μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, ζήτησαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στις περιοχές των δήμων Κεραμωτής και Φιλίππων, οι καταστροφές έφτασαν και το 100%. Στο δήμο Κεραμωτής καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκια, κηπευτικά και βαμβάκια (χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα σπαράγγια), ενώ στο δήμο Φιλίππων χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκια και τεύτλα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού επισημαίνουν ότι αυτές περιοχές είναι κύρια αγροτικές με μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά, ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν;
  • Τι άλλα μέτρα σκέπτεται να πάρει η κυβέρνηση για να ανακουφιστούν οι αγρότες από τις καταστροφές, πχ θα παγώσει τα δάνεια προς την ΑΤΕ και θα τους δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους;
  • Ποιες ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε να καθαριστεί η κεντρική τάφρος στα Τενάγη των Φιλίππων;

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαπιστώσεις ... αλλά για αγώνες κουβέντα!

Για μια ακόμη φορά, ακούστηκε η φωνή απόγνωσης για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων, που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην αίθουσα της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, μετέχοντας σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού. «Κρίμα στα παιδιά μας, που καμιά προοπτική δεν έχουν αν αποφασίσουν να μείνουν στα χωριά και να καλλιεργούν τα χωράφια των γονιών τους», δήλωσε από το βήμα ένας συνεταιριστής από τις Σέρρες.

Η σύσκεψη έγινε με σκοπό να ενημερωθούν οι βουλευτές, νομάρχες και φορείς των αγροτών όλων των Νομών Μακεδονίας και Θράκης για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι (επιδοτήσεις, βαμβάκι, αποζημιώσεις κλπ.). Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίηση των ηγεσιών των δευτεροβάθμιων οργανώσεων των αγροτών στο νομό περιορίζεται όλο και περισσότερο σε παρόμοιες συσκέψεις, συναντήσεις ή συνεντεύξεις, απομακρυνόμενες συνεχώς από την προοπτική της διεκδίκησης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σε όσους υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει στρατηγική για τη στήριξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης απάντησε: Υπάρχει και μάλιστα μεθοδευμένη στρατηγική, που βάζει - μέσω των κανονισμών της ΕΕ - «ταφόπετρα» σε μια σειρά βασικά προϊόντα της χώρας, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται μαζικά το χωριό. «Βάζουν περιορισμούς στο βαμβάκι και αποτρέπουν τους παραγωγούς από το να ασχολούνται με το προϊόν αυτό, αλλά δε λένε με τι να το αντικαταστήσουν», τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι στο νέο προϋπολογισμό τα κονδύλια για τον ΕΛΓΑ είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι, που σημαίνει ότι τα ίδια προβλήματα θα επαναληφθούν κι, ακόμα, θα είναι περισσότερα σχετικά με τις αποζημιώσεις. Ο Αγγ. Τζέκης κάλεσε τους αγρότες να χαράξουν τη δική τους στρατηγική αντίστασης στις αντιαγροτικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, συντονίζοντας τα βήματά τους με το ταξικό κίνημα της χώρας μας, τονίζοντας: «Χρειάζεται ενότητα, οργάνωση, ανατροπή των κανονισμών».

Στο μεταξύ, 7.000 αγρότες του Νομού Σερρών κινδυνεύουν να μην πληρωθούν τις επιδοτήσεις (σκληρού και μαλακού σίτου, αραβοσίτου και ελαιούχων σπόρων) πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμή τους, αν πρώτα δε διορθωθούν τα λάθη που εντόπισε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ