ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον καταυλισμό των Κούρδων!

Ισχυρίζεται πως το έκανε για να τους προστατέψει, γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση αδειούχου ηλεκτρολόγου για την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της κατασκήνωσης

Εξω χιόνι και μέσα στα σκοτεινά παραπήγματα προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες πετρελαίου
Εξω χιόνι και μέσα στα σκοτεινά παραπήγματα προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες πετρελαίου
Με μια απαράδεκτη απόφασή της, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα από τις κατασκηνώσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπεζας στην Παλαιά Πεντέλη, όπου εδώ και έξι χρόνια φιλοξενούνται Κούρδοι πρόσφυγες, κάνοντας ακόμα δυσκολότερες τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι προχώρησε σ' αυτήν την εντελώς εχθρική προς τους πρόσφυγες ενέργεια για να ...προστατέψει τους ίδιους! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρει ως λόγο τη μη ύπαρξη υπεύθυνης δήλωσης Αδειούχου Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, «με την οποία να δηλώνεται η ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης των κατασκηνώσεων»!!! Και ότι «στην εγκατάσταση έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους διαμένοντες, όσο και για τους εργαζόμενους εκεί»... Ομως, η καθυστερημένη αντίδραση της ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με την εκφρασμένη άποψη - απαίτηση πολλών κατοίκων της περιοχής για απομάκρυνση των Κούρδων.

Στην κατασκήνωση της Παλιάς Πεντέλης ζουν 118 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία και από αυτούς οι 58 είναι παιδιά μέχρι 16 χρόνων. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επιεικώς απαράδεκτες. Πολυπληθείς οικογένειες μένουν σε κοντέινερ ενός δωματίου, χωρίς μπάνιο και με υποτυπώδη κουζίνα, ενώ από τα ελενίτ της οροφής μπαίνουν νερά.

Η διακοπή παροχής ρεύματος πολλαπλασίασε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. «Είναι σα να ζούμε στο μεσαίωνα. Χωρίς φως, χωρίς ραδιόφωνο ή τηλεόραση, χωρίς ψυγείο. Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, παρά σε γκαζάκια», μας λέει ο Μακουάν. «Μπάνιο, έχω να κάνω δύο βδομάδες», συνεχίζει, «αφού οι θερμοσίφωνες δε λειτουργούν». Το βράδυ, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, μας περιγράφει, αφού αναγκάζονται να κυκλοφορούν με φανάρια, για να πάνε μέχρι τις τουαλέτες.

Για τη θέρμανση, χρησιμοποιούν σόμπες πετρελαίου, διατηρώντας έτσι σχετικά ζεστό το χώρο διαμονής. Ομως, όπως μας πληροφορούν οι «Γιατροί του Κόσμου», με την ευθύνη των οποίων λειτουργεί η κατασκήνωση, αυτήν τη χρονιά το πετρέλαιο είναι λιγότερο απ' ό,τι τις προηγούμενες.

Η διακοπή παροχής ρεύματος έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Η Αιμιλία Κιοπέ, επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» στον καταυλισμό, μας είπε πως η ΔΕΗ τον Ιούνη τους απέστειλε λογαριασμό ύψους 20 εκατ. δραχμών. Το ποσόν αντιστοιχεί στα έξι χρόνια χρήσης, όσο δηλαδή είναι ο καταυλισμός: «Ποτέ δεν είχαμε πληρώσει, ούτε ΔΕΗ, ούτε ΕΥΔΑΠ. Δεν είχε γίνει μια τέτοια συμφωνία». Από τότε, η οργάνωση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες, αλλά η ΔΕΗ επιμένει στην είσπραξη του ποσού.

Ο,τι και αν ισχύει, όμως, η πολιτεία, όχι μόνο δεν υλοποιεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για δημιουργία οργανωμένων μονάδων υποδοχής προσφύγων, αλλά ακόμη και αυτές που δημιουργούνται - χωρίς την υποστήριξή της - τις καταργεί στην πράξη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους «Γιατρούς του Κόσμου», να προχωρήσουν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 24 Δεκέμβρη, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στη Χαλκοκονδύλη.

ΕΥΒΟΙΑ
Μεγαλώνει ο αριθμός των πνιγμένων προσφύγων

Εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι στο βυθισμένο δουλεμπορικό

Η τραγωδία με πρόσφυγες που εκτυλίσσεται από προχτές τα ξημερώματα στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, στη θαλάσσια περιοχή του Κυμασίου και λίγο νοτιότερα στην περιοχή ανάμεσα στη Χιλιαδού και στη Λάμαρη, της Αγίας Ειρήνης, όπου Τούρκοι και Ελληνες δουλέμποροι μετέφεραν ανθρώπους θύματα της άγριας εκμετάλλευσης και των απάνθρωπων σχεδίων των ιμπεριαλιστών, δεν έχει τελειωμό. Το «τίμημα» είναι πολύ μεγαλύτερο από τους 4 νεκρούς πρόσφυγες που πλήρωσαν με τη ζωή τους πριν πατήσουν το πόδι τους στη στεριά, όταν τα δουλεμπορικά σκάφη ναυάγησαν, πνίγηκαν ζωές και όνειρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος έχουν εντοπίσει στο βυθισμένο σκάφος (ένα μίλι από την ακτή του κόλπου της Αγίας Ειρήνης) άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων. Να σημειωθεί ότι για 24 εγκλωβισμένους στο αμπάρι του σκάφους έλεγαν στις μαρτυρίες τους, οι υπόλοιποι 28 διασωθέντες.

Στο μεταξύ έχουν ήδη συλληφθεί και παραπέμφθηκαν χτες στον εισαγγελέα Χαλκίδας τρεις Τούρκοι δουλέμποροι (στην περίπτωση της Χιλιαδούς) κι ένας ακόμη Αιγύπτιος (ονόματι Χουσεΐν Ραμαντάν) που βρέθηκε κρυμμένος σε μαντρί της περιοχής Μαντουδίου.

Επίσης αναζητούνται και χτες το μεσημέρι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρεις Ελληνες δουλέμπορους που κατάφεραν και το έσκασαν από το Κυμάσι Μαντουδίου. Πρόκειται για τους: Σπύρο (Ιβάν) Ζησιάδη, 61 ετών, Βασίλη Κοκκό 60 ετών και Γιώργο Πλατσάκη 40 ετών.

Οι 70 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, που αποβιβάστηκαν στην παραλία του Μαντουδίου, διαμένουν προσωρινά σε αίθουσα του κτιρίου των σχολών του ΟΑΕΔ, όπου τους παρασχέθηκαν και οι πρώτες ιατρικές βοήθειες από 3μελή ομάδα γιατρών (Δημήτρη Φιλοκώστα, Ελένη Παντζοπούλου και Μαριάννα Σιγανάκη) του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου.

Για άλλη μια φορά εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση των κατοίκων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν βοήθεια είτε σε ρούχα είτε σε τρόφιμα. Οι 28 πρόσφυγες του ναυαγισμένου σκάφους στη Χιλιαδού διαμένουν ήδη στο εγκαταλειμμένο σχολείο Μετοχίου και εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον για διάστημα 30 ημερών ώσπου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΧ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Ανέστειλαν την κινητοποίηση

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν τελικά οι ιδιοκτήτες ΔΧ φορτηγών αυτοκινήτων εθνικών και διεθνών μεταφορών, καθώς και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών (εθνικών και διεθνών μεταφορών, και βυτιοφόρων) έκριναν θετικές τις υποσχέσεις των κυβερνητικών αρμοδίων για την επίλυση ορισμένων από τα φορολογικά προβλήματα των αυτοκινητιστών και εισηγήθηκαν στη γενική συνέλευση του κλάδου να ανασταλεί η επ' αόριστον ακινητοποίηση των οχημάτων, που είχαν αρχικά αποφασίσει. Η εισήγηση εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση και έτσι οι ιδιοκτήτες των περίπου 42.000 φορτηγών ΔΧ και βυτιοφόρων σε όλη τη χώρα δε θα προχωρήσουν στην ακινητοποίηση των οχημάτων τους.

Κήρυξαν «σταυροφορία» κατά της διαφθοράς!

«Σταυροφορία» κατά της διαφθοράς φαίνεται να έχει κηρύξει ξαφνικά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης. Κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος και ότι «η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο» στον αγώνα κατά της διαφθοράς στο δημόσιο.

Ο Κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι είναι θετικό που η Ολομέλεια των εισαγγελικών λειτουργών (την περασμένη Τετάρτη) έδωσε από μόνη της αυτό το στίγμα και συμπλήρωσε ότι ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή θα συμπληρωθεί με άλλες διαδικασίες και αποφάσεις που θα ενισχύσουν την προσπάθεια κατά της διαφθοράς. «Ηταν μια συζήτηση σε βάθος και νομίζω ότι αυτή τη φορά εννοούμε αυτά που λέμε», συνέχισε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Σχετικά με τις προτάσεις της Ολομέλειας των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, ο Κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τις μελετήσει και θα κρίνει τι πρέπει να εφαρμόσει.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης στο κλίμα των δηλώσεων του Κ. Σκανδαλίδη δήλωσε ότι συμπίπτουν οι απόψεις της Εισαγγελίας και της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος».

Ωστόσο, ο Ε. Κρουσταλλάκης ήταν πιο επιφυλακτικός από τον υπουργό. «Δεν τρέφουμε αυταπάτες, είπε, ότι μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει η κοινωνία, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα τείχος ανάσχεσης στη διαφθορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ