ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Στα χαρτιά νέα απεργία

Σε νέα -αυτή τη φορά 48ωρη- απεργία θα κατέλθουν στα μέσα του Γενάρη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μετά από απόφαση της ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα της απεργίας στις 20 Δεκέμβρη, και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές. Το πλαίσιο της νέας απεργιακής κινητοποίησης περιλαμβάνει μισθολογικά αιτήματα, αλλά και την αντίθεση των εργαζομένων στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η φραστική αντίθεση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΣΑΔ (ΣΥΝ)) στη συγκεκριμένη τροπολογία, συνδέεται μόνο με την επίμαχη ρύθμιση και όχι με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τον ενεργειακό τομέα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, είναι υπέρμαχη της απελευθέρωσης, της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σε τέτοιο μάλιστα σημείο που να συνδέει τα μισθολογικά αιτήματα, με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις της ΔΕΗ!

Κατά τα λοιπά, για μια άλλη φορά η πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις των αγωνιστικών δυνάμεων της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης, στη βάση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και όχι να συνδέονται με τις αποδόσεις του Χρηματιστηρίου. Απέρριψε, επίσης, την πρόταση να καταδικαστεί στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική που παραδίδει τον ενεργειακό τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να ταχτεί η ΓΕΝΟΠ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι αγωνιστικές δυνάμεις πρότειναν, επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, να πραγματοποιηθούν κατά το διήμερο της Συνόδου των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αλλά, ούτε και αυτό το δέχτηκε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
Αναστολή της απεργίας

Τέλειος συγχρονισμός με την κυβέρνηση για την αναστολή της απεργίας και την παράταση του προβλήματος γύρω από το πλαίσιο μεταθέσεων - αποσπάσεων

Την αναστολή της απεργίας που είχε κηρύξει για τις 27, 30 και 31 Δεκέμβρη αποφάσισε χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι μεθοδεύτηκε ένα ακόμη στημένο παιχνίδι από την κυβέρνηση και την ΠΑΣΚΕ σε βάρος των εργαζομένων.

Η απεργία κηρύχτηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στους εργαζόμενους στις εφορίες η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου για περίπου 350 δυσμενείς μεταθέσεις και αποσπάσεις. Ακολουθώντας τακτική διαχωρισμού των εργαζομένων, η αυτοδύναμη ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, επέβαλε την απόφαση για απεργία η οποία όμως δε στρεφόταν ενάντια στο σύνολο των αυθαίρετων μετακινήσεων.

Χθες, συνεδρίασε εκ νέου το υπηρεσιακό συμβούλιο και αποφάσισε να ανακαλέσει τις 230 μετακινήσεις, ενώ μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας έκαναν λόγο για δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών πως θα ανακληθούν και οι υπόλοιπες. Με αυτό τον τρόπο η νέα ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η οποία κυριάρχησε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας παρουσίασε ένα αγωνιστικό «πρόσωπο». Ταυτόχρονα, κατόρθωσε να μείνουν στο απυρόβλητο το ισχύον σύστημα μορίων για τις μεταθέσεις - αποσπάσεις και το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα για τις αναδιατάξεις στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας, το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στο προσωπικό.

Η ΔΑΣ Εφοριακών ήταν η μόνη παράταξη η οποία κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας για το θέμα, είχε συνδέσει την αντίθεση στις συγκεκριμένες μεταθέσεις και αποσπάσεις με το σύστημα μοριοποίησης και το Προεδρικό Διάταγμα αναδιάρθρωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, είχε προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Την ανάκληση όλων των αποσπάσεων και μεταθέσεων που είναι χωρίς αίτηση.
  • Την Κατάργηση του Π.Δ. της αναδιάταξης των ΔΟΥ και την κατοχύρωση όλων των οργανικών θέσεων, επειδή θεωρούμε ότι αυτές οι μετακινήσεις είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης, συγχώνευσης και κατάργησης των ΔΟΥ που προτείνει η αναδιάταξη.
  • Αμεση τροποποίηση του μοριακού συστήματος που θα λέει: Καμία απόσπαση ή μετάθεση χωρίς αίτηση και τα όποια κενά που υπάρχουν να καλυφθούν από νεοπροσλαμβανόμενους στον κλάδο.

Η παράταξη είχε καλέσει τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς το πρόβλημα θα παραμείνει και η κυβέρνηση θα επανέλθει στο ζήτημα των αυθαίρετων μεταθέσεων και αποσπάσεων. Ειδικά στις αποσπάσεις δε λαμβάνεται υπόψη ούτε το σύστημα των μορίων.

ΚΑΒΑΛΑ
Κατακραυγή για τις διαγραφές

Αντιμετωπίζοντας την κατακραυγή του συνδικαλιστικού κινήματος της Καβάλας η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης προσπάθησε με συνέντευξη Τύπου του προέδρου, Παναγιώτη Τιάκα, την Κυριακή, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ανώμαλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αυθαίρετες διαγραφές σωματείων και την άρνηση της διοίκησης να εγγράψει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου δύο σωματεία της Θάσου.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΚ Καβάλας παραδέχτηκε ότι η διοίκηση επέβαλε ειδική εισφορά στα σωματεία για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο για την παράνομη απόλυση δύο πρώην υπαλλήλων του Εργατικού Κέντρου, ισχυρίστηκε όμως ότι τα 7 σωματεία δεν έχουν διαγραφτεί, αλλά τους έχει σταλεί γραπτή προειδοποίηση ότι αν μέχρι τις 15 Γενάρη του 2003 δεν καταβάλουν την εισφορά, θα παρθούν μέτρα για τη διαγραφή τους.

Συνδικαλιστές από τα εν λόγω σωματεία όμως επιμένουν ότι στην ουσία έχουν ήδη διαγραφεί, αφού εδώ και καιρό δε συμμετέχουν στις διαδικασίες του ΕΚ. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα σωματεία αυτά η διοίκηση του ΕΚΚ αρνείται να εγγράψει στη δύναμή της τα σωματεία της Θάσου, Λατόμων - Οικοδόμων Β. Θάσου και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμα ότι το μέλος της διοίκησης Πέτρος Ταχματζίδης διαγράφτηκε γιατί απουσίασε αδικαιολόγητα από 3 συνεχείς συνεδριάσεις. Σε δήλωση - απάντησή του ο Π. Ταχματζίδης τονίζει ότι τις ελάχιστες φορές που συνεδρίασε η διοίκηση από την ημέρα της εκλογής της «ποτέ και σε καμία δε με κάλεσαν, το μοναδικό μέλος που προέρχεται από άλλη παράταξη».

Ο Π. Ταχματζίδης καταγγέλλει το χάσμα που χωρίζει τη στάση της διοίκησης του ΕΚ από τα σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων του νομού και τονίζει: «Οι 70 π.χ. συνάδελφοι ναυτεργάτες της Θάσου αποτελούν ένα "μικρό" Σωματείο, έδειξαν όμως, και πέρυσι και πρόσφατα, πολύ πειστικά ποιος κάνει πραγματικό συνδικαλισμό και κερδίζει μόνος του την κοινωνική αναγνώριση και συμπαράσταση...».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλαγή βάρδιας απεργοσπαστών

Παρέπεμψαν για αργότερα συζήτηση για απεργία στις 24 Γενάρη

Με την αλλαγή προέδρου ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η τελευταία για το 2002. Για την ακρίβεια ο Γιάννης Μίχας στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως νομάρχης Πειραιά. Στη θέση του προέδρου του ΕΚΠ κάθισε ο Πέτρος Κυριακού, μέχρι χτες αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών Πειραιά. Ο Π. Κυριακού είναι επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γνωστός και αυτός όπως ο Γ. Μίχας, για την απεργοσπαστική του δράση, τη συστράτευσή του με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, την υπονομευτική του τακτική απέναντι στους αγώνες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Εχει επικροτήσει - για να μην πούμε πρωτοστατήσει - το ξεπούλημα του ΟΛΠ, αλλά και τα όσα αντεργατικά μέτρα προωθούνται σταδιακά σε βάρος των λιμενεργατών, με βάση το νέο κανονισμό προσωπικού, ο οποίος πλήττει μια σειρά από κατακτήσεις του κλάδου.

Μάλιστα ο νέος πρόεδρος φρόντισε από την πρώτη στιγμή να σβήσει και τυχόν αυταπάτες για τη στάση του. Ετσι μετά την εκλογή του, οπότε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν το αίτημα να συζητηθεί, εκτός ημερήσιας διάταξης, πρόταση για κήρυξη από το Κέντρο 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας στις 24 Γενάρη, που θα γίνει η Σύνοδος των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο. Η πλειοψηφία της διοίκησης και συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ με πρωτοστάτη το νέο πρόεδρο απέρριψαν το αίτημα. Το πρόσχημά τους ήταν ότι μια τέτοια πρόταση πρέπει να την εισηγηθεί στη διοίκηση το προεδρείο και δέχτηκαν μόνο η σχετική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση κατά τις 7 με 8 Γενάρη.

Είκοσι απολύσεις στην ΑΛΤΕ

Σε είκοσι απολύσεις προχώρησε η κατασκευαστική εταιρία ΑΛΤΕ από το εργοτάξιο της 5ης υπό κατασκευή σήραγγας του τρένου, στο ύψος της «Κακιάς Σκάλας». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του εργοταξίου την περασμένη βδομάδα είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών του Νοέμβρη. Τις απολύσεις κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεγάρων Γιάννης Μπαλής, ο οποίος και τις χαρακτήρισε απολύσεις στο πλαίσιο εκφοβισμού. Σε συνάντηση που είχε ο συνδικαλιστής με εκπρόσωπο της εταιρίας, ο δεύτερος δικαιολόγησε τις απολύσεις, ισχυριζόμενος ότι το έργο ολοκληρώνεται. Πάντως, όπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους, η εταιρία χρωστάει δεδουλευμένα από νυχτερινή εργασία κλπ. και γι' αυτό βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση στην εταιρία και για τα δεδουλευμένα καθώς και για τις απολύσεις.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση της ΕΣΑΚ

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών Αθήνας, όπου σε 786 ψηφίσαντες (στις προηγούμενες ψήφισαν 764) - έγκυρα ψηφοδέλτια 771 - σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Για το ΔΣ, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη έλαβαν: Η ΕΣΑΚ 557 ψήφους και ποσοστό 72,24% (από 523 και ποσοστό 70,68%) και 10 έδρες. Αντίστοιχα, η Αυτόνομη Παρέμβαση 62(8,04%) από 74 (10%) και μία έδρα, η Ενωση Εργαζομένων 30 (3,89%) από 32 (4,32%) και καμία έδρα, η Ριζοσπαστική Παρέμβαση 89(11,54%) από 78 (10,54%) και 2 έδρες, η Αριστερή Κίνηση πήρε 33 (4,28%) όπως και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά με μικρότερο ποσοστό (4,46%).

Για το 5μελές εποπτικό η ΕΣΑΚ πήρε 4 έδρες και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση 1 έδρα.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΠΟΛ) σε σύνολο 29 εδρών η ΕΣΑΚ πήρε 21, η Αυτόνομη Παρέμβαση 3, η Ριζοσπαστική Παρέμβαση 3, η Ενωση Εργαζομένων 1, και η Αριστερή Κίνηση 1.

Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο σε σύνολο 10 αντιπροσώπων, η ΕΣΑΚ πήρε 8 και από 1 η Αυτόνομη Παρέμβαση και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ